×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Ruth verloor haar ongeboren kind en begeleidt nu ouders bij het afscheid nemen van hun baby

Ruth verloor haar ongeboren kind en begeleid nu ouders bij het afscheid nemen van hun baby
22.03.2017 -

Een paar dagen voor zijn geboorte verloor Ruth (44) haar baby. Haar ervaringen gebruikt ze nu om andere ouders te helpen. "Met mijn uitvaartonderneming begeleid ik ouders bij het verwelkomen en afscheid nemen van hun baby."


'Ik kan iets betekenen voor ouders die een baby verloren'


Aan de muur in Ruths huiskamer hangen vier babyfoto’s: drie van kinderen die blaken van gezondheid en één die zijn oogjes nooit opendeed. Haar zoon Roman overleed kort voor zijn geboorte. “Het was een prima zwangerschap en ik keek erg uit naar de komst van dit kindje”, vertelt Ruth. “Ik genoot van mijn groeiende buik, van het geschop en gekriebel. Tot de ochtend van 20 december 2010. Opeens voelde ik niets meer.”

Een prachtig cadeau
Ruth en haar man Paul waren al ouders van dochter Mente (nu 15) en zoon Mink (12) en twijfelden lang of ze nog een derde wilden. Ruth: “We kwamen niet tot een beslissing. De verrassing was dan ook groot toen ik in de zomer van 2010 onverwacht zwanger bleek. Een prachtig cadeau. Ik voelde meteen een enorme band met het kindje.” Alles verliep goed: op de echo’s was een mooie baby te zien en ook de kinderen verheugden zich op zijn komst. Tot de 32ste week was er niets aan de hand. Het gezin had net een kerstkaart rondgestuurd met daarop pontificaal Ruths ronde buik. In het nieuwe jaar zou het gezin compleet worden. Maar dat liep anders.

Hechte vriendschap 
In de periode van rouw die volgde, merkte Ruth dat haar gevoelens lastig waren uit te leggen aan anderen. “Als je kind doodgaat voor of tijdens de geboorte, zijn er geen verhalen en geen herinneringen om op te halen. Je kunt niet zeggen: ‘Weet je nog…’. Dat maakt het voor veel mensen lastig om erover te praten.” Nog geen jaar na de dood van Roman overkwam een gezin in de buurt hetzelfde: hun zoontje overleed tijdens de bevalling. Ruth kende de moeder van het gezin, Petra, alleen van het schoolplein, maar snapte als geen ander hoe ze zich moest voelen. Ze gooide een kaartje bij Petra in de bus, en dat was het begin van een hechte vriendschap.

Moeilijke kwesties
Ze deelden hun ervaringen over (het ontbreken van) de begeleiding rondom doodgeboorte. Zo ontstond het idee ouders te helpen die hun baby voor, tijdens of vlak na de geboorte verliezen. Ruth: “Petra en ik liepen na het overlijden van onze zonen tegen dezelfde kwesties aan: hoe neem je afscheid van je kindje en verwelkom je hem tegelijk? Welke muziek is geschikt voor een uitvaart? Wat kun je verwachten van de bevalling van een dode baby? Hoe maak je van een geboortekaartje een rouwkaart? Mag je je kindje nog in bad doen?

Een eigen uitvaartonderneming 
De reguliere uitvaartzorg volstond niet als het ging om een overleden baby, hadden we gemerkt. Daarom begonnen wij in 2014 een eigen uitvaartonderneming, Ima Afscheidszorg.” Dat doen ze samen met Francien, met wie Ruth al twintig jaar een taalbureau heeft. Zij maakte het overlijden van Roman van dichtbij mee en zei direct ja toen Ruth en Petra haar vroegen mee te werken.

Het hele verhaal van Ruth lees je in Vriendin 12

Meer informatie over Ruth's uitvaartonderneming voor baby's vind je op www.ima-afscheidszorg.nl

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem vr 24 mrt '17 12:15

    ja, het is heel ingrijpend om een overlijden van een baby mee te maken. Ik vind het heel knap dat Ruth nu zelf een uitvaarzorg heeft voor baby's.
    Reageer!

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |