×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Ruth verloor haar ongeboren kind en begeleidt nu ouders bij het afscheid nemen van hun baby

Ruth verloor haar ongeboren kind en begeleid nu ouders bij het afscheid nemen van hun baby
22.03.2017 -

Een paar dagen voor zijn geboorte verloor Ruth (44) haar baby. Haar ervaringen gebruikt ze nu om andere ouders te helpen. "Met mijn uitvaartonderneming begeleid ik ouders bij het verwelkomen en afscheid nemen van hun baby."


'Ik kan iets betekenen voor ouders die een baby verloren'


Aan de muur in Ruths huiskamer hangen vier babyfoto’s: drie van kinderen die blaken van gezondheid en één die zijn oogjes nooit opendeed. Haar zoon Roman overleed kort voor zijn geboorte. “Het was een prima zwangerschap en ik keek erg uit naar de komst van dit kindje”, vertelt Ruth. “Ik genoot van mijn groeiende buik, van het geschop en gekriebel. Tot de ochtend van 20 december 2010. Opeens voelde ik niets meer.”

Een prachtig cadeau
Ruth en haar man Paul waren al ouders van dochter Mente (nu 15) en zoon Mink (12) en twijfelden lang of ze nog een derde wilden. Ruth: “We kwamen niet tot een beslissing. De verrassing was dan ook groot toen ik in de zomer van 2010 onverwacht zwanger bleek. Een prachtig cadeau. Ik voelde meteen een enorme band met het kindje.” Alles verliep goed: op de echo’s was een mooie baby te zien en ook de kinderen verheugden zich op zijn komst. Tot de 32ste week was er niets aan de hand. Het gezin had net een kerstkaart rondgestuurd met daarop pontificaal Ruths ronde buik. In het nieuwe jaar zou het gezin compleet worden. Maar dat liep anders.

Hechte vriendschap 
In de periode van rouw die volgde, merkte Ruth dat haar gevoelens lastig waren uit te leggen aan anderen. “Als je kind doodgaat voor of tijdens de geboorte, zijn er geen verhalen en geen herinneringen om op te halen. Je kunt niet zeggen: ‘Weet je nog…’. Dat maakt het voor veel mensen lastig om erover te praten.” Nog geen jaar na de dood van Roman overkwam een gezin in de buurt hetzelfde: hun zoontje overleed tijdens de bevalling. Ruth kende de moeder van het gezin, Petra, alleen van het schoolplein, maar snapte als geen ander hoe ze zich moest voelen. Ze gooide een kaartje bij Petra in de bus, en dat was het begin van een hechte vriendschap.

Moeilijke kwesties
Ze deelden hun ervaringen over (het ontbreken van) de begeleiding rondom doodgeboorte. Zo ontstond het idee ouders te helpen die hun baby voor, tijdens of vlak na de geboorte verliezen. Ruth: “Petra en ik liepen na het overlijden van onze zonen tegen dezelfde kwesties aan: hoe neem je afscheid van je kindje en verwelkom je hem tegelijk? Welke muziek is geschikt voor een uitvaart? Wat kun je verwachten van de bevalling van een dode baby? Hoe maak je van een geboortekaartje een rouwkaart? Mag je je kindje nog in bad doen?

Een eigen uitvaartonderneming 
De reguliere uitvaartzorg volstond niet als het ging om een overleden baby, hadden we gemerkt. Daarom begonnen wij in 2014 een eigen uitvaartonderneming, Ima Afscheidszorg.” Dat doen ze samen met Francien, met wie Ruth al twintig jaar een taalbureau heeft. Zij maakte het overlijden van Roman van dichtbij mee en zei direct ja toen Ruth en Petra haar vroegen mee te werken.

Het hele verhaal van Ruth lees je in Vriendin 12

Meer informatie over Ruth's uitvaartonderneming voor baby's vind je op www.ima-afscheidszorg.nl

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem vr 24 mrt '17 12:15

    ja, het is heel ingrijpend om een overlijden van een baby mee te maken. Ik vind het heel knap dat Ruth nu zelf een uitvaarzorg heeft voor baby's.
    Reageer!
Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |