×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Ruth verloor haar ongeboren kind en begeleidt nu ouders bij het afscheid nemen van hun baby

Ruth verloor haar ongeboren kind en begeleid nu ouders bij het afscheid nemen van hun baby
22.03.2017 -

Een paar dagen voor zijn geboorte verloor Ruth (44) haar baby. Haar ervaringen gebruikt ze nu om andere ouders te helpen. "Met mijn uitvaartonderneming begeleid ik ouders bij het verwelkomen en afscheid nemen van hun baby."


'Ik kan iets betekenen voor ouders die een baby verloren'


Aan de muur in Ruths huiskamer hangen vier babyfoto’s: drie van kinderen die blaken van gezondheid en één die zijn oogjes nooit opendeed. Haar zoon Roman overleed kort voor zijn geboorte. “Het was een prima zwangerschap en ik keek erg uit naar de komst van dit kindje”, vertelt Ruth. “Ik genoot van mijn groeiende buik, van het geschop en gekriebel. Tot de ochtend van 20 december 2010. Opeens voelde ik niets meer.”

Een prachtig cadeau
Ruth en haar man Paul waren al ouders van dochter Mente (nu 15) en zoon Mink (12) en twijfelden lang of ze nog een derde wilden. Ruth: “We kwamen niet tot een beslissing. De verrassing was dan ook groot toen ik in de zomer van 2010 onverwacht zwanger bleek. Een prachtig cadeau. Ik voelde meteen een enorme band met het kindje.” Alles verliep goed: op de echo’s was een mooie baby te zien en ook de kinderen verheugden zich op zijn komst. Tot de 32ste week was er niets aan de hand. Het gezin had net een kerstkaart rondgestuurd met daarop pontificaal Ruths ronde buik. In het nieuwe jaar zou het gezin compleet worden. Maar dat liep anders.

Hechte vriendschap 
In de periode van rouw die volgde, merkte Ruth dat haar gevoelens lastig waren uit te leggen aan anderen. “Als je kind doodgaat voor of tijdens de geboorte, zijn er geen verhalen en geen herinneringen om op te halen. Je kunt niet zeggen: ‘Weet je nog…’. Dat maakt het voor veel mensen lastig om erover te praten.” Nog geen jaar na de dood van Roman overkwam een gezin in de buurt hetzelfde: hun zoontje overleed tijdens de bevalling. Ruth kende de moeder van het gezin, Petra, alleen van het schoolplein, maar snapte als geen ander hoe ze zich moest voelen. Ze gooide een kaartje bij Petra in de bus, en dat was het begin van een hechte vriendschap.

Moeilijke kwesties
Ze deelden hun ervaringen over (het ontbreken van) de begeleiding rondom doodgeboorte. Zo ontstond het idee ouders te helpen die hun baby voor, tijdens of vlak na de geboorte verliezen. Ruth: “Petra en ik liepen na het overlijden van onze zonen tegen dezelfde kwesties aan: hoe neem je afscheid van je kindje en verwelkom je hem tegelijk? Welke muziek is geschikt voor een uitvaart? Wat kun je verwachten van de bevalling van een dode baby? Hoe maak je van een geboortekaartje een rouwkaart? Mag je je kindje nog in bad doen?

Een eigen uitvaartonderneming 
De reguliere uitvaartzorg volstond niet als het ging om een overleden baby, hadden we gemerkt. Daarom begonnen wij in 2014 een eigen uitvaartonderneming, Ima Afscheidszorg.” Dat doen ze samen met Francien, met wie Ruth al twintig jaar een taalbureau heeft. Zij maakte het overlijden van Roman van dichtbij mee en zei direct ja toen Ruth en Petra haar vroegen mee te werken.

Het hele verhaal van Ruth lees je in Vriendin 12

Meer informatie over Ruth's uitvaartonderneming voor baby's vind je op www.ima-afscheidszorg.nl

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem vr 24 mrt '17 12:15

    ja, het is heel ingrijpend om een overlijden van een baby mee te maken. Ik vind het heel knap dat Ruth nu zelf een uitvaarzorg heeft voor baby's.
    Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!