×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Lianne: ‘Toen mijn man ziek werd, leerden we onze vrienden écht kennen’

Lianne: ‘Toen mijn man ziek werd, leerden we onze vrienden écht kennen’
21.03.2017 -

Lianne (48) en Edwin (53) hebben hun leven prima voor elkaar. Tot Edwin zo ernstig ziek wordt dat alles verandert. Ze kregen een andere kant van hun vrienden te zien. "Opeens waren ze verdwenen."


Lianne: “We kenden Francis en Peter al ruim 25 jaar. Toen wij ons eerste huis kochten, werden zij onze buren. Het klikte vanaf het eerste moment en ons contact groeide uit tot een hechte vriendschap. Jarenlang deelden we lief en leed met elkaar. Hoewel, het was eigenlijk meer ‘lief’. We hadden het vooral erg gezellig en hebben veel gelachen samen. Zoals tijdens voetbalkampioenschappen en warme zomeravonden, waarop we bij elkaar in de tuin zaten. Toen Edwin en ik tien jaar later verhuisden naar een grotere woning, omdat we ons derde kind verwachtten, bleef onze vriendschap even hecht. We zochten elkaar geregeld op en het was nog steeds lang leve de lol. We hadden dan ook alle vier een bevoorrecht leven: we waren gelukkig in de liefde, onze ouders leefden nog, de kinderen waren allemaal gezond, financieel stonden we er goed voor en behalve de dagelijkse strubbelingen kenden we geen echte tegenslagen." 
 

'Jarenlang deelden we lief en leed met elkaar'
 

"Dat veranderde voor ons toen Edwin zes jaar geleden ernstig ziek werd, hij bleek kanker te hebben. In het begin reageerden Francis en Peter heel meelevend. Ze stuurden lieve kaartjes, belden geregeld en na elk bezoek aan het ziekenhuis kwamen ze even op de koffie. De schok was voor ons allemaal enorm toen Edwin terminaal bleek te zijn: hij had nog maar een tot twee jaar te leven. Familie, collega’s, kennissen… Iedereen die het hoorde, barstte in tranen uit of slikte zwijgend een brok weg. Dat gold ook voor Peter en Francis. ‘Wij zijn er voor jullie’, zeiden ze meteen. Iets wat voelde als een warme deken. Want wat konden we hun steun nu goed gebruiken! Helaas liep het allemaal anders dan we hadden verwacht.”

Ongemakkelijk
“In het begin kreeg Edwin veel bloemen en kaarten, maar na verloop van tijd werd dat steeds minder. Ook de telefoon ging niet meer zo vaak: voor veel mensen was het feit dat Edwin doodging blijkbaar erg confronterend en ze wisten niet goed hoe ze met hun én onze gevoelens moesten omgaan. Van vage kennissen konden we dat nog wel begrijpen, maar dat ook onze beste vrienden Peter en Francis steeds minder vaak iets van zich lieten horen, deed pijn. Normaal gesproken vierden we Oud en Nieuw altijd met z’n vieren, met of zonder de kinderen erbij. Nu boekten ze ineens een hotelarrangement en gingen ze met hun gezin naar een kasteel. Ik vond het moeilijk, maar had er ook begrip voor: het is natuurlijk heel lastig om met champagne te toosten op het nieuwe jaar als je weet dat Edwin er de volgende feestdagen misschien niet meer is. Maar ook ons jaarlijkse gourmetavondje werd afgezegd. Edwin kon door zijn ziekte niet al te veel meer verdragen en dat vonden ze niet zo feestelijk."

 

'Toen we er een keer over probeerden te praten, klaagden ze dat we geen grapjes meer maakten'


Niet meer zo gezellig
"Tijdens de keren dat we elkaar nog wel zagen, vielen onze gesprekken steeds vaker stil. Toen we er een keer over probeerden te praten, klaagden ze dat we geen grapjes meer maakten en niet meer zo gezellig waren als vroeger. Edwin kon toch wel gewoon een avondje zijn zorgen vergeten? Ze misten de oude Edwin en Lianne, die altijd vrolijk waren en altijd zin hadden in bijvoorbeeld een potje triviant. Door de heftige tijd waren we inderdaad niet meer zoals vroeger. In plaats van lachen, gieren, brullen en praten over later, hadden we het nu bijvoorbeeld over Edwins misselijkheid na de chemo’s."

Lees het hele verhaal van Lianne in Vriendin 12. Dit nummer ligt vanaf woensdag in de winkels.

Ben jij ook in de steek gelaten door vrienden? En doet dat nog steeds pijn? Praat mee over dit verhaal op ons forum. 

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: dit is mijn meest memorabele feestblunder

14.12.2017 - Tijdens de feestdagen wil je dat alles op rolletjes loopt, maar soms gaat er tóch iets mis.... "Daar lag ik, languit in de kerstboom. Met taart en al."

Lees meer

1

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

13.12.2017 - Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. 'In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen'. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Lees meer
Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

13.12.2017 - Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Lees meer
Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

12.12.2017 - De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. "Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen."

Lees meer
Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

12.12.2017 - Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Lees meer
3 vragen aan model en fotograaf Kim Feenstra

11.12.2017 - Vorig jaar ontdekte Kim Feenstra (32) door het tv-programma Het perfecte plaatje haar passie voor fotografie. Ze heeft nu haar eerste foto-expositie: Through my eyes.

Lees meer
Angéla: 'De geboorte van mijn tweeling kostte me bijna mijn leven’

06.12.2017 - Een medische fout na de geboorte van haar twee zoontjes werd Angéla (43) bijna fataal. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet en ben ik teruggekomen bij mijn prachtige gezin.”

Lees meer
Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

06.12.2017 - Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 202 |