×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Katja Schuurman: 'Seks verbindt op een manier die verder reikt dan de daad zelf'

Katja Schuurman: 'Seks verbindt op een manier die verder reikt dan de daad zelf'
21.03.2017 -

Tijdens de Boekenweek verschijnt de bundel Verboden Vruchten, met erotische verhalen en gedichten uit de literatuur die Katja Schuurman (42) heeft verzameld. Wat heeft zij met seks? “Het is een van de mooiere dingen in het leven, ik vind het belangrijk om daar open over te zijn.”


Druk bezette vrouw
Het is lastig om met Katja een afspraak te maken voor een interview, ze heeft een bomvolle agenda. Als het toch zover is, horen we een bekende stem druk bellen op de wc van het café waar we hebben afgesproken. Nadat ze – nog steeds bellend en ondertussen haar broek dichtritsend – van de wc is gekomen, stelt Katja zich voor. Het ijs is meteen gebroken.

Je nieuwe boek Verboden vruchten is een erotische verhalenbundel. Je hebt weleens gezegd dat je de gêne niet snapt die mensen soms voelen als het over seks gaat.
“Seks is een van de mooiere dingen in het leven, zeker als het gepaard gaat met liefde. Door een goed seksleven blijf je als stel dicht bij elkaar. Dat is niet alleen nodig omdat verleidingen van buitenaf te groot kunnen worden als je geen seks meer met elkaar hebt. Maar als je fijn intiem bent geweest – of een ordinair avondje hebt gehad, dat kan ook weleens leuk zijn – voel je je de dag daarna ook veel dichter bij elkaar. Het verbindt op een manier die verder reikt dan de daad zelf. Dus nee, de gêne eromheen snap ik niet en vind ik zonde. Ik zou het fijn vinden als deze bundel, en de manier waarop er hopelijk over gesproken gaat worden, eraan bijdraagt dat die schaamte er een beetje af gaat. Ik vind het echt belangrijk om open over seks te zijn. Mijn ouders zijn al vijftig jaar heel blij met elkaar, en onlangs vertelden ze dat hun seksleven de laatste vijftien jaar beter is dan ooit. Veel mensen willen zoiets helemaal niet horen over hun ouders. Natuurlijk: ik hoef ook niet alle details te weten, maar ik vind het fantastisch dat mijn ouders nog een goed seksleven hebben. Alsof je geen seks meer mag hebben als je ouder bent. Nee, een potje frigide achter de geraniums zitten, daar knap je van op. Als iemand chagrijnig is, zeg je niet voor niets dat die een keertje goeie seks zou moeten hebben. Dan ga je de volgende dag weer gezellig lachend door het leven. Ik geloof dat de wereld er een stuk vrolijker op zou worden als we wat meer zouden vrijen.”

Lees het hele interview met Katja Schuurman in Vriendin 12

Het boek Verboden Vruchten winnen? Vul hieronder het winformulier in! 

Foto: Bart Honingh

Winnen

Met deelname aan deze actie schrijf je je automatisch in voor de Vriendin nieuwsbrief. Je blijft op de hoogte van alle nieuwtjes, acties en aanbiedingen van Vriendin. Je kunt je op ieder moment uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief te klikken op ‘afmelden’.

De velden waar * bij staat, zijn verplicht om in te vullen. Veel succes!

Het volgende veld is alleen voor robots. Laat het veld leeg wanneer je een mens bent.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |