×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hilde heeft de ziekte van Graves: 'Ik had de hele dag door een onstilbare trek'

Hilde heeft de ziekte van Graves: 'Ik had de hele dag door een onstilbare trek'
08.03.2017 -

Het lijkt ideaal: eten wat je wilt en toch afvallen. Maar een te snel werkende schildklier is verre van ideaal, weet Hilde (36). Ze gaf de ziekte zelfs door aan haar dochters. En ze leeft nog elke dag met de gevolgen: “De rest van mijn leven ben ik afhankelijk van medicijnen.”


'Ik kon de hele dag door eten zonder een grammetje aan te komen'


Hilde: “Patat, chips, boterhammen, koek, twee keer per dag een warme maaltijd; toen ik zeventien was, had ik een onstilbare honger. Ik kon de hele dag door eten zonder een grammetje aan te komen. Sterker nog, ik viel af. In het begin dacht ik dat mijn gewichtsverlies te maken had met het fysiek zware werk dat ik deed. Ik werkte in een visfabriek. Om vijf uur ’s morgens ging mijn wekker om vis te gaan fileren. Vervelend vond ik dat niet, ik vond het juist gezellig; in het bedrijf werkten veel vriendinnen. Ik woon op Urk. Als je niet wist wat je na de middelbare school wilde doen, was het heel gewoon om een tijdje ‘in de vis’ te werken.

In dezelfde periode begon ik me opgejaagd en nerveus te voelen. Ik kreeg last van hartkloppingen, maar voelde me tegelijk moe en futloos. Het was heel tegenstrijdig en frustrerend: aan de ene kant vond ik dat ik van alles moest en aan de andere kant had ik er de kracht niet voor. Ook viel mijn haar uit en bleef mijn menstruatie uit. En ik viel in razend tempo af: binnen vijf weken was ik tien kilo lichter. Mijn huisarts deed een bloedtest waaruit bleek dat ik een ijzertekort had. Met een  recept voor staaltabletten ging ik naar huis. Maar hoeveel pillen ik ook slikte, de klachten bleven. Op de visfabriek ging inmiddels de roddel dat ik een eetstoornis had. Hoe kon ik anders zo veel eten en toch veel afvallen? Maar ik voelde me beroerd. Op een gegeven moment woog ik nog maar 45 kilo en was ik zo verzwakt dat ik alleen nog maar in bed kon liggen.”

'Door een slok radioactief jodium te nemen, zou een deel van mijn schildklier afsterven'


Logisch
“Uit een uitgebreider bloedonderzoek kwam naar voren dat mijn schildklier te snel werkte. Ik had de ziekte van Graves. Je schildklier maakt hormonen aan die belangrijk zijn voor de groei van cellen in je lichaam. Ze reguleren je vetverbranding, hartslag, bloeddruk en ze zorgen ervoor dat je je geestelijk goed voelt. Logisch dat ik zo veel klachten en honger had: mijn verbranding maakte overuren. Door een slok radioactief jodium te nemen, zou een deel van mijn schildklier afsterven, waardoor de overproductie van hormonen zou stoppen. Nadat ik de slok had genomen, moest ik een dag en een nacht in quarantaine in het ziekenhuis blijven. Radioactiviteit kan schadelijk zijn, vooral voor zwangere vrouwen en kinderen. Eenmaal thuis mocht ik zelfs nog een week lang niet bij andere mensen in de buurt komen. Niet leuk, maar ik had het er graag voor over."

Lees het hele verhaal van Hilde in Vriendin 10 en praat mee op het forum

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!