×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hilde heeft de ziekte van Graves: 'Ik had de hele dag door een onstilbare trek'

Hilde heeft de ziekte van Graves: 'Ik had de hele dag door een onstilbare trek'
08.03.2017 -

Het lijkt ideaal: eten wat je wilt en toch afvallen. Maar een te snel werkende schildklier is verre van ideaal, weet Hilde (36). Ze gaf de ziekte zelfs door aan haar dochters. En ze leeft nog elke dag met de gevolgen: “De rest van mijn leven ben ik afhankelijk van medicijnen.”


'Ik kon de hele dag door eten zonder een grammetje aan te komen'


Hilde: “Patat, chips, boterhammen, koek, twee keer per dag een warme maaltijd; toen ik zeventien was, had ik een onstilbare honger. Ik kon de hele dag door eten zonder een grammetje aan te komen. Sterker nog, ik viel af. In het begin dacht ik dat mijn gewichtsverlies te maken had met het fysiek zware werk dat ik deed. Ik werkte in een visfabriek. Om vijf uur ’s morgens ging mijn wekker om vis te gaan fileren. Vervelend vond ik dat niet, ik vond het juist gezellig; in het bedrijf werkten veel vriendinnen. Ik woon op Urk. Als je niet wist wat je na de middelbare school wilde doen, was het heel gewoon om een tijdje ‘in de vis’ te werken.

In dezelfde periode begon ik me opgejaagd en nerveus te voelen. Ik kreeg last van hartkloppingen, maar voelde me tegelijk moe en futloos. Het was heel tegenstrijdig en frustrerend: aan de ene kant vond ik dat ik van alles moest en aan de andere kant had ik er de kracht niet voor. Ook viel mijn haar uit en bleef mijn menstruatie uit. En ik viel in razend tempo af: binnen vijf weken was ik tien kilo lichter. Mijn huisarts deed een bloedtest waaruit bleek dat ik een ijzertekort had. Met een  recept voor staaltabletten ging ik naar huis. Maar hoeveel pillen ik ook slikte, de klachten bleven. Op de visfabriek ging inmiddels de roddel dat ik een eetstoornis had. Hoe kon ik anders zo veel eten en toch veel afvallen? Maar ik voelde me beroerd. Op een gegeven moment woog ik nog maar 45 kilo en was ik zo verzwakt dat ik alleen nog maar in bed kon liggen.”

'Door een slok radioactief jodium te nemen, zou een deel van mijn schildklier afsterven'


Logisch
“Uit een uitgebreider bloedonderzoek kwam naar voren dat mijn schildklier te snel werkte. Ik had de ziekte van Graves. Je schildklier maakt hormonen aan die belangrijk zijn voor de groei van cellen in je lichaam. Ze reguleren je vetverbranding, hartslag, bloeddruk en ze zorgen ervoor dat je je geestelijk goed voelt. Logisch dat ik zo veel klachten en honger had: mijn verbranding maakte overuren. Door een slok radioactief jodium te nemen, zou een deel van mijn schildklier afsterven, waardoor de overproductie van hormonen zou stoppen. Nadat ik de slok had genomen, moest ik een dag en een nacht in quarantaine in het ziekenhuis blijven. Radioactiviteit kan schadelijk zijn, vooral voor zwangere vrouwen en kinderen. Eenmaal thuis mocht ik zelfs nog een week lang niet bij andere mensen in de buurt komen. Niet leuk, maar ik had het er graag voor over."

Lees het hele verhaal van Hilde in Vriendin 10 en praat mee op het forum

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |