×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hilde heeft de ziekte van Graves: 'Ik had de hele dag door een onstilbare trek'

Hilde heeft de ziekte van Graves: 'Ik had de hele dag door een onstilbare trek'
08.03.2017 -

Het lijkt ideaal: eten wat je wilt en toch afvallen. Maar een te snel werkende schildklier is verre van ideaal, weet Hilde (36). Ze gaf de ziekte zelfs door aan haar dochters. En ze leeft nog elke dag met de gevolgen: “De rest van mijn leven ben ik afhankelijk van medicijnen.”


'Ik kon de hele dag door eten zonder een grammetje aan te komen'


Hilde: “Patat, chips, boterhammen, koek, twee keer per dag een warme maaltijd; toen ik zeventien was, had ik een onstilbare honger. Ik kon de hele dag door eten zonder een grammetje aan te komen. Sterker nog, ik viel af. In het begin dacht ik dat mijn gewichtsverlies te maken had met het fysiek zware werk dat ik deed. Ik werkte in een visfabriek. Om vijf uur ’s morgens ging mijn wekker om vis te gaan fileren. Vervelend vond ik dat niet, ik vond het juist gezellig; in het bedrijf werkten veel vriendinnen. Ik woon op Urk. Als je niet wist wat je na de middelbare school wilde doen, was het heel gewoon om een tijdje ‘in de vis’ te werken.

In dezelfde periode begon ik me opgejaagd en nerveus te voelen. Ik kreeg last van hartkloppingen, maar voelde me tegelijk moe en futloos. Het was heel tegenstrijdig en frustrerend: aan de ene kant vond ik dat ik van alles moest en aan de andere kant had ik er de kracht niet voor. Ook viel mijn haar uit en bleef mijn menstruatie uit. En ik viel in razend tempo af: binnen vijf weken was ik tien kilo lichter. Mijn huisarts deed een bloedtest waaruit bleek dat ik een ijzertekort had. Met een  recept voor staaltabletten ging ik naar huis. Maar hoeveel pillen ik ook slikte, de klachten bleven. Op de visfabriek ging inmiddels de roddel dat ik een eetstoornis had. Hoe kon ik anders zo veel eten en toch veel afvallen? Maar ik voelde me beroerd. Op een gegeven moment woog ik nog maar 45 kilo en was ik zo verzwakt dat ik alleen nog maar in bed kon liggen.”

'Door een slok radioactief jodium te nemen, zou een deel van mijn schildklier afsterven'


Logisch
“Uit een uitgebreider bloedonderzoek kwam naar voren dat mijn schildklier te snel werkte. Ik had de ziekte van Graves. Je schildklier maakt hormonen aan die belangrijk zijn voor de groei van cellen in je lichaam. Ze reguleren je vetverbranding, hartslag, bloeddruk en ze zorgen ervoor dat je je geestelijk goed voelt. Logisch dat ik zo veel klachten en honger had: mijn verbranding maakte overuren. Door een slok radioactief jodium te nemen, zou een deel van mijn schildklier afsterven, waardoor de overproductie van hormonen zou stoppen. Nadat ik de slok had genomen, moest ik een dag en een nacht in quarantaine in het ziekenhuis blijven. Radioactiviteit kan schadelijk zijn, vooral voor zwangere vrouwen en kinderen. Eenmaal thuis mocht ik zelfs nog een week lang niet bij andere mensen in de buurt komen. Niet leuk, maar ik had het er graag voor over."

Lees het hele verhaal van Hilde in Vriendin 10 en praat mee op het forum

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

2

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |