×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Claudia en haar drie kinderen hebben allemaal een afweerstoornis

Claudia en haar drie kinderen hebben allemaal een afweerstoornis
01.03.2017 -

In het gezin van Claudia (40) is iedereen chronisch ziek. Haar man Bas (40) heeft diabetes type 1 en Claudia en haar kinderen Yenthe (15), Hilke (12) en Tjibbe (9) hebben een afweerstoornis. Een simpele bacterie kan voor hen nare gevolgen hebben. Toch proberen ze zo normaal mogelijk te leven. “Anders komen we nooit meer het huis uit.”


'De kleinste infectie kan ernstige gevolgen hebben'


Claudia: “Als we op Schiphol door de douane gaan, gaat meestal het alarm af. We hebben zo veel medicijnen in onze handbagage: insuline, injectiespuiten, medicatie en infuusspullen. Vakantie is dus een hele toestand, áls we al weg kunnen. Vorig jaar zouden we naar Zuid-Afrika gaan. We waren de reis al anderhalf jaar aan het plannen. Maar toen bleek dat de kinderen en ik niet alle benodigde inentingen mogen  hebben, omdat ons lichaam sommige vaccins niet kan verwerken. En zonder vaccinaties naar de andere kant van de wereld afreizen met het risico dat een van ons met iets ernstigs terugkomt? Dat vond ik het niet waard. Bas heeft de reis toen met een vriendin gemaakt. Niet erg hoor: fijn dat hij wél kon gaan. In ons gezin gunnen we elkaar dingen, anders komen we nooit meer het huis uit.”

'De diagnose was een opluchting: alles beter dan die onzekerheid' 


Signalen
“Dat de kinderen en ik een aangeboren afweerstoornis hebben, weten we pas een paar jaar. Terugkijkend waren er wel signalen: wondjes gingen bij mij nooit snel dicht en als ik een infectie had, had ik altijd antibiotica nodig. Tegenwoordig zijn huisartsen daar veel voorzichtiger mee, maar vroeger werd er niet zo moeilijk gedaan over een kuurtje meer of minder. Pas de laatste jaren ging het balletje rollen. Na een operatie aan mijn knie, zeven jaar geleden, kreeg ik de ene na de andere complicatie. De koorts hield aan na mijn ruggenprik, ik had overal abcessen en mijn blaas functioneerde niet meer genoeg. Ik geloof dat ik wel twintig operaties heb gehad. Geen enkel onderzoek toonde aan wat er precies met me aan de hand was, tot een specialist vier jaar geleden eindelijk ontdekte dat ik het HIES-syndroom heb: een zeldzame afweerstoornis waardoor mijn bloed geen ontstekingswaarden aanmaakt. Het afweersysteem is als het ware niet compleet. Heftig, maar toch was de diagnose een opluchting: alles beter dan die onzekerheid.”

Lees het hele verhaal van Claudia in Vriendin 9 en praat mee op het forum

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |