×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Claudia en haar drie kinderen hebben allemaal een afweerstoornis

Claudia en haar drie kinderen hebben allemaal een afweerstoornis
01.03.2017 -

In het gezin van Claudia (40) is iedereen chronisch ziek. Haar man Bas (40) heeft diabetes type 1 en Claudia en haar kinderen Yenthe (15), Hilke (12) en Tjibbe (9) hebben een afweerstoornis. Een simpele bacterie kan voor hen nare gevolgen hebben. Toch proberen ze zo normaal mogelijk te leven. “Anders komen we nooit meer het huis uit.”


'De kleinste infectie kan ernstige gevolgen hebben'


Claudia: “Als we op Schiphol door de douane gaan, gaat meestal het alarm af. We hebben zo veel medicijnen in onze handbagage: insuline, injectiespuiten, medicatie en infuusspullen. Vakantie is dus een hele toestand, áls we al weg kunnen. Vorig jaar zouden we naar Zuid-Afrika gaan. We waren de reis al anderhalf jaar aan het plannen. Maar toen bleek dat de kinderen en ik niet alle benodigde inentingen mogen  hebben, omdat ons lichaam sommige vaccins niet kan verwerken. En zonder vaccinaties naar de andere kant van de wereld afreizen met het risico dat een van ons met iets ernstigs terugkomt? Dat vond ik het niet waard. Bas heeft de reis toen met een vriendin gemaakt. Niet erg hoor: fijn dat hij wél kon gaan. In ons gezin gunnen we elkaar dingen, anders komen we nooit meer het huis uit.”

'De diagnose was een opluchting: alles beter dan die onzekerheid' 


Signalen
“Dat de kinderen en ik een aangeboren afweerstoornis hebben, weten we pas een paar jaar. Terugkijkend waren er wel signalen: wondjes gingen bij mij nooit snel dicht en als ik een infectie had, had ik altijd antibiotica nodig. Tegenwoordig zijn huisartsen daar veel voorzichtiger mee, maar vroeger werd er niet zo moeilijk gedaan over een kuurtje meer of minder. Pas de laatste jaren ging het balletje rollen. Na een operatie aan mijn knie, zeven jaar geleden, kreeg ik de ene na de andere complicatie. De koorts hield aan na mijn ruggenprik, ik had overal abcessen en mijn blaas functioneerde niet meer genoeg. Ik geloof dat ik wel twintig operaties heb gehad. Geen enkel onderzoek toonde aan wat er precies met me aan de hand was, tot een specialist vier jaar geleden eindelijk ontdekte dat ik het HIES-syndroom heb: een zeldzame afweerstoornis waardoor mijn bloed geen ontstekingswaarden aanmaakt. Het afweersysteem is als het ware niet compleet. Heftig, maar toch was de diagnose een opluchting: alles beter dan die onzekerheid.”

Lees het hele verhaal van Claudia in Vriendin 9 en praat mee op het forum

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |