×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Presentator en schrijver Rob Kamphues: 'Ik heb het gevoel dat ik eindelijk aan het landen ben'

Presentator en schrijver Rob Kamphues: 'Ik heb het gevoel dat ik eindelijk aan het landen ben'
07.02.2017 -

Rob Kamphues (56) kennen we als die grappige kale knikker van tv. Hij is vader van twee zoons, een dochter én drie stiefzoons. Wat hij ook is: schrijver. We spraken hem over zijn eerste roman, zijn angsten, zijn kinderen, zijn leven.


Je eerste roman ligt voor ons, prociat! Je hebt een aantal turbulente jaren achter de rug met een scheiding, een liefdesleven dat in alle bladen breed werd uitgemeten, een midlifecrisis – je vorige boek, Inhaalrace, ging zelfs over dat laatste. Had je geen zin meer om over je eigen leven te schrijven?
“Nou, ik was inderdaad wel even uit- geschreven over mezelf! Daarom vond ik het tijd voor een roman, een ánder onderwerp. Ik las iets over een man die na twintig jaar ontwaakte uit zijn coma en álles wat er aan zijn bed was gezegd had gehoord. Dat intrigeerde me, het zaadje was geplant. Ik wilde graag schrijven over hoe mensen met elkaar omgaan, hoe lastig het vaak is om écht jezelf te zijn en hoe blinde ambitie relaties kan kapotmaken. Toen ik eenmaal begon met schrijven, ging het boek vanzelf met me aan de haal.” 

Het boek gaat over een man in coma. We lezen hoe zijn broer en ex-vrouw, zittend aan zijn bed, deze kans aangrijpen om hun hart te luchten. Komt de ingewikkelde relatie van de broers je bekend voor?
“Als romanschrijver haal je veel inspiratie uit je eigen leven en dat van de mensen om je heen. De relatie met mijn broer is gelukkig lang niet zo rampzalig, maar we zijn wel totaal verschillend – eigenlijk delen we alleen de liefde voor auto’s. Mijn broer werkt als ruimtevaartdeskundige in Amerika en ik ben presentator, dat komt redelijk overeen met de broers in het boek, maar dan enorm uitvergroot: een licht-autistische, nerdy wetenschapper en de ijdele BN’er met het gigantische ego. Maar, ook al vind ik mezelf een tamelijk gemankeerd schepsel, ik ben lang niet zo erg als de presentator in het boek, hoor! Hun competitiedrang is zeker herkenbaar. Ik denk dat mijn broer dat nog sterker voelt dan ik. Logisch, Fred is wetenschapper en bouwt unieke ruimtetelescopen: in heel Amerika kennen ze Fred Kamphues. Dan móet het frustrerend zijn als je in Nederland op elk feestje hoort: ‘Hé, hoe is het eigenlijk met je broer?’” 

Zijn jouw zoons Bo van zeventien en Mees van dertien ook zo competitief?
“Volgens mij zijn alle jongens dat wel. Het hoort erbij, al vind ik de hatelijkheden die af en toe over tafel vliegen echt vreselijk. Als de een zich kwetsbaar opstelt, bijvoorbeeld zegt dat hij vandaag zo blij werd van de zon die ineens doorbrak, ramt de ander er genadeloos overheen: ‘Doe normaal man, de zon scheen vandaag niet eens!’ En dan hoor ik mezelf weer: ‘Jongens, laat elkaar nou ’ns heel.'"

Lees het hele interview in Vriendin 6 (vanaf woensdag in de winkels). 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!