×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Presentator en schrijver Rob Kamphues: 'Ik heb het gevoel dat ik eindelijk aan het landen ben'

Presentator en schrijver Rob Kamphues: 'Ik heb het gevoel dat ik eindelijk aan het landen ben'
07.02.2017 -

Rob Kamphues (56) kennen we als die grappige kale knikker van tv. Hij is vader van twee zoons, een dochter én drie stiefzoons. Wat hij ook is: schrijver. We spraken hem over zijn eerste roman, zijn angsten, zijn kinderen, zijn leven.


Je eerste roman ligt voor ons, prociat! Je hebt een aantal turbulente jaren achter de rug met een scheiding, een liefdesleven dat in alle bladen breed werd uitgemeten, een midlifecrisis – je vorige boek, Inhaalrace, ging zelfs over dat laatste. Had je geen zin meer om over je eigen leven te schrijven?
“Nou, ik was inderdaad wel even uit- geschreven over mezelf! Daarom vond ik het tijd voor een roman, een ánder onderwerp. Ik las iets over een man die na twintig jaar ontwaakte uit zijn coma en álles wat er aan zijn bed was gezegd had gehoord. Dat intrigeerde me, het zaadje was geplant. Ik wilde graag schrijven over hoe mensen met elkaar omgaan, hoe lastig het vaak is om écht jezelf te zijn en hoe blinde ambitie relaties kan kapotmaken. Toen ik eenmaal begon met schrijven, ging het boek vanzelf met me aan de haal.” 

Het boek gaat over een man in coma. We lezen hoe zijn broer en ex-vrouw, zittend aan zijn bed, deze kans aangrijpen om hun hart te luchten. Komt de ingewikkelde relatie van de broers je bekend voor?
“Als romanschrijver haal je veel inspiratie uit je eigen leven en dat van de mensen om je heen. De relatie met mijn broer is gelukkig lang niet zo rampzalig, maar we zijn wel totaal verschillend – eigenlijk delen we alleen de liefde voor auto’s. Mijn broer werkt als ruimtevaartdeskundige in Amerika en ik ben presentator, dat komt redelijk overeen met de broers in het boek, maar dan enorm uitvergroot: een licht-autistische, nerdy wetenschapper en de ijdele BN’er met het gigantische ego. Maar, ook al vind ik mezelf een tamelijk gemankeerd schepsel, ik ben lang niet zo erg als de presentator in het boek, hoor! Hun competitiedrang is zeker herkenbaar. Ik denk dat mijn broer dat nog sterker voelt dan ik. Logisch, Fred is wetenschapper en bouwt unieke ruimtetelescopen: in heel Amerika kennen ze Fred Kamphues. Dan móet het frustrerend zijn als je in Nederland op elk feestje hoort: ‘Hé, hoe is het eigenlijk met je broer?’” 

Zijn jouw zoons Bo van zeventien en Mees van dertien ook zo competitief?
“Volgens mij zijn alle jongens dat wel. Het hoort erbij, al vind ik de hatelijkheden die af en toe over tafel vliegen echt vreselijk. Als de een zich kwetsbaar opstelt, bijvoorbeeld zegt dat hij vandaag zo blij werd van de zon die ineens doorbrak, ramt de ander er genadeloos overheen: ‘Doe normaal man, de zon scheen vandaag niet eens!’ En dan hoor ik mezelf weer: ‘Jongens, laat elkaar nou ’ns heel.'"

Lees het hele interview in Vriendin 6 (vanaf woensdag in de winkels). 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |