×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Presentator en schrijver Rob Kamphues: 'Ik heb het gevoel dat ik eindelijk aan het landen ben'

Presentator en schrijver Rob Kamphues: 'Ik heb het gevoel dat ik eindelijk aan het landen ben'
07.02.2017 -

Rob Kamphues (56) kennen we als die grappige kale knikker van tv. Hij is vader van twee zoons, een dochter én drie stiefzoons. Wat hij ook is: schrijver. We spraken hem over zijn eerste roman, zijn angsten, zijn kinderen, zijn leven.


Je eerste roman ligt voor ons, prociat! Je hebt een aantal turbulente jaren achter de rug met een scheiding, een liefdesleven dat in alle bladen breed werd uitgemeten, een midlifecrisis – je vorige boek, Inhaalrace, ging zelfs over dat laatste. Had je geen zin meer om over je eigen leven te schrijven?
“Nou, ik was inderdaad wel even uit- geschreven over mezelf! Daarom vond ik het tijd voor een roman, een ánder onderwerp. Ik las iets over een man die na twintig jaar ontwaakte uit zijn coma en álles wat er aan zijn bed was gezegd had gehoord. Dat intrigeerde me, het zaadje was geplant. Ik wilde graag schrijven over hoe mensen met elkaar omgaan, hoe lastig het vaak is om écht jezelf te zijn en hoe blinde ambitie relaties kan kapotmaken. Toen ik eenmaal begon met schrijven, ging het boek vanzelf met me aan de haal.” 

Het boek gaat over een man in coma. We lezen hoe zijn broer en ex-vrouw, zittend aan zijn bed, deze kans aangrijpen om hun hart te luchten. Komt de ingewikkelde relatie van de broers je bekend voor?
“Als romanschrijver haal je veel inspiratie uit je eigen leven en dat van de mensen om je heen. De relatie met mijn broer is gelukkig lang niet zo rampzalig, maar we zijn wel totaal verschillend – eigenlijk delen we alleen de liefde voor auto’s. Mijn broer werkt als ruimtevaartdeskundige in Amerika en ik ben presentator, dat komt redelijk overeen met de broers in het boek, maar dan enorm uitvergroot: een licht-autistische, nerdy wetenschapper en de ijdele BN’er met het gigantische ego. Maar, ook al vind ik mezelf een tamelijk gemankeerd schepsel, ik ben lang niet zo erg als de presentator in het boek, hoor! Hun competitiedrang is zeker herkenbaar. Ik denk dat mijn broer dat nog sterker voelt dan ik. Logisch, Fred is wetenschapper en bouwt unieke ruimtetelescopen: in heel Amerika kennen ze Fred Kamphues. Dan móet het frustrerend zijn als je in Nederland op elk feestje hoort: ‘Hé, hoe is het eigenlijk met je broer?’” 

Zijn jouw zoons Bo van zeventien en Mees van dertien ook zo competitief?
“Volgens mij zijn alle jongens dat wel. Het hoort erbij, al vind ik de hatelijkheden die af en toe over tafel vliegen echt vreselijk. Als de een zich kwetsbaar opstelt, bijvoorbeeld zegt dat hij vandaag zo blij werd van de zon die ineens doorbrak, ramt de ander er genadeloos overheen: ‘Doe normaal man, de zon scheen vandaag niet eens!’ En dan hoor ik mezelf weer: ‘Jongens, laat elkaar nou ’ns heel.'"

Lees het hele interview in Vriendin 6 (vanaf woensdag in de winkels). 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |