×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 4: Haar incontinentie beheerste Daniëlles leven

Vriendin 4: Haar incontinentie beheerste Daniëlles leven
26.01.2017 - Redactie Vriendin

Na twee zware bevallingen dacht Daniëlle (38) dat urineverlies er nou eenmaal bij hoorde. Na tweeënhalf jaar aanmodderen hoorde ze dat een simpele operatie haar probleem kon oplossen.“Ik twijfelde geen seconde, dat urineverlies maakte me zo ongelukkig.”


'Sinds die kleine ingreep heb ik nooit meer ongelukjes gehad' 

 

Daniëlle: “Ik had gepland om van Julian in het ziekenhuis te bevallen. Thuisbevallen wilde ik niet. Dat is niets voor mij: mocht er iets niet goed gaan, dan zou ik in het ziekenhuis direct op de juiste plaats zijn. Maar het liep anders. Julian werd zo snel geboren, er was helemaal geen tijd meer om nog naar het ziekenhuis te gaan. Ik beviel razendsnel thuis, maar de placenta kwam er maar niet uit. Uiteindelijk moest ik naar het ziekenhuis, een ambulance zou me brengen. Vol adrenaline ben ik nog zelf de trap afgelopen, de ambulance stond al buiten op mij te wachten. In het ziekenhuis werd de placenta operatief verwijderd. Toen ik enkele uren later bijkwam uit de narcose, was ik er slecht aan toe. Ik had ontzettend veel pijn en kreeg te horen dat ik behoorlijk was uitgescheurd. De bevalling was veel te snel gegaan. Waar de meeste vrouwen naar de achterkant uitscheuren, was ik juist naar de voorkant uitgescheurd. Ik vroeg hoeveel hechtingen ik had. Ik zie het gezicht van de verpleegkundige nog voor me. ‘Wil je het echt weten?’ vroeg ze. Dat antwoord voorspelde niet veel goeds. Aan de buitenkant waren het er maar vijf, maar inwendig waren ze bij 88 gestopt met tellen. Ik schrok enorm. Ik dacht dat ik hierna nooit meer een kind zou kunnen krijgen.”

Halve plasjes
“Zo’n drie weken lang kon ik niets, alleen maar liggen. Ik had zo veel pijn. De eerste kraamweek hielden we al het bezoek buiten de deur. Ik kon het niet aan. Ik had niet eens de kracht om Julian vast te houden. Ik gaf borstvoeding, maar de kraamverzorgende of mijn man Tim moest hem aanleggen. Het herstelproces duurde maanden. Wat me in die tijd opviel, was dat ik bij het niezen, rennen en lachen urine verloor. En dan niet een paar druppeltjes, maar halve plasjes. Ontzettend vervelend natuurlijk. Ik kaartte het aan bij de huisarts, die mij doorstuurde naar een fysiotherapeut. De vertelde dat het urineverlies door mijn bevalling kwam en dat ik bekkenbodemoefeningen moest doen. Door de oefeningen verbeterde het wel iets, maar bij fysiotherapie is het wel belangrijk dat je je oefeningen trouw blijft doen. Dat vond ik lastig. Ik had het hartstikke druk met Julian, ik vergat het nog weleens.”

Nog ellendiger
“Het urineverlies begon langzaam maar zeker mijn leven te beheersen. Voor langere tijd de deur uit, deed ik niet meer. Er moest altijd een wc in de buurt zijn. Ik ging de deur niet uit zonder billendoekjes. Dat is niet heel raar natuurlijk, als je net een baby hebt, alleen waren ze niet voor mijn baby, maar voor mij. Zo hield ik nog een klein beetje een fris gevoel. Ik werd er steeds ongelukkiger onder. Het breekpunt kwam toen we bij vrienden op bezoek waren. Hun dochtertje vroeg mij enthousiast of ik kon springtouwen. ‘Dat kon ik vroeger heel goed’, antwoordde ik direct. Dat wilde ze weleens zien. Natuurlijk schoot mijn urineverlies door mijn hoofd, maar ik was net naar de wc geweest en dacht dat het wel veilig was. Ik sprong en voelde meteen dat het mis was. Met alle ogen op mij gericht, plaste ik in mijn broek. En het waren niet een paar druppels, ik verloor mijn complete blaasinhoud. De urine liep zo langs mijn broekspijpen naar beneden. ‘O, je plast in je broek’, riep het meisje geschrokken. Tot dat moment had ik geen idee dat het zo veel was. Ik kon wel huilen van ellende. Ik kreeg een joggingbroek en onderbroek van onze vriend te leen, waardoor ik me nog ellendiger en oncharmanter voelde.”

Heb jij een andere manier gevonden om met urineverlies om te gaan? Praat mee op ons forum

Drs. Karlijn Schweitzer is gynaecoloog en voert de operatie uit voor de Bergman Clinics Vrouwenzorg. Vriendin stelde haar wat vragen:

Is deze operatie geschikt voor iedere vorm van urineverlies?
"De operatie die Daniëlle heeft ondergaan heet een Mid-urethrale sling operatie, ook wel TVT-bandje genoemd. Tijdens de ingreep plaatst de arts een bandje net onder de plasbuis, dit doet hij via een kleine incisie in de vaginawand. De operatie is geschikt wanneer er sprake is van urineverlies bij inspanning. Dat wordt voornamelijk veroorzaakt door zwangerschap en bevalling waarbij schade aan de steunweefsels rondom de plasbuis ontstaat. Te strakgespannen bekkenbodemspieren is een andere veelvoorkomende oorzaak van urineverlies, dan treedt het met name op bij aandrang. De hoeveelheid urineverlies is niet bepalend of we wel of niet opereren. Het gaat erom of je er hinder aan ondervindt."

Er is de laatste tijd veel over het plaatsen van 'matjes' in het nieuws geweest. Dat was niet positief. Is die ingreep te vergelijken met het plaatsen van een bandje?
"Nee, ondanks dat de bandjes en de matjes van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Het bandje is veel kleiner en exposure (het zichtbaar zijn van het bandje in de vagina) komt minder voor. Pijnklachten kunnen na iedere ingreep ontstaan. De risico’s van deze ingreep zijn heel beperkt. Het niet slagen en/of tijdelijk niet goed uitplassen zijn de meeste vervelende complicaties."  

Kun je na de operatie nog zwanger worden en normaal bevallen?
"Zwanger worden kan en vaginaal bevallen mag. Wel geven we er de voorkeur aan om de ingreep pas te verrichten bij een voltooid gezin omdat er wel een kans is dat de klachten terugkomen na een zwangerschap en bevalling."

Het volledige verhaal vind je Vriendin 4

Foto: Shutterstock

Plaats een reactie

2Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 29 mrt '17 17:55

  Helaas moet ik iedereen teleurstellen die voor een tvt-bandje wil gaan. Ook met bandjes zijn grote complicaties mogelijk. Zelfs jaren na de ingreep kunnen er nog problemen ontstaan. Ik ben helaas een slachtoffer van zo'n operatie met enorme complicaties en vele, vele andere dames met mij. Niet alleen de matjes MAAR JUIST OOK de tvt-bandjes geven problemen. Niet zo maar over 1 nacht gaan; zo'n operatie goed overdenken. Het is een implantaat, en wij weten allemaal wat er met de borstimplantaten aan de hand is ..... en het is achteraf moeilijk tot niet terug te draaien. Bezint eer ge begint.
  Reageer!
  • Anonymous

   Dit is niet ok!

   Anoniem wo 29 mrt '17 17:56

   Helaas moet ik iedereen teleurstellen die voor een tvt-bandje wil gaan. Ook met bandjes zijn grote complicaties mogelijk. Zelfs jaren na de ingreep kunnen er nog problemen ontstaan. Ik ben helaas een slachtoffer van zo'n operatie met enorme complicaties en vele, vele andere dames met mij. Niet alleen de matjes MAAR JUIST OOK de tvt-bandjes geven problemen. Niet zo maar over 1 nacht gaan; zo'n operatie goed overdenken. Het is een implantaat, en wij weten allemaal wat er met de borstimplantaten aan de hand is ..... en het is achteraf moeilijk tot niet terug te draaien. Bezint eer ge begint.

Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |