×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 4: Heleen wist dat haar kindje ernstig gehandicapt zou zijn

Vriendin 4: Heleen wist dat haar kindje ernstig gehandicapt zou zijn
24.01.2017 - Redactie Vriendin

Stel dat je van tevoren al weet dat je kindje ernstig gehandicapt ter wereld komt, wat dan? Voor Heleen (26) was de keuze niet moeilijk: de zwangerschap laten afbreken was geen optie. “Ik denk dat Valentijn, ondanks zijn handicaps, heel gelukkig kan worden.”


'Ik ben blij dat we besloten dat hij toch mocht komen'

Heleen: “Het leven van mijn man Sven (31) en mij veranderde compleet toen we bij de verloskundige zaten voor een twintigwekenecho. Ik was zwanger van ons tweede kind, een zoon, en afgezien van een paar kwaaltjes, verliep mijn zwangerschap prima. Maar de verloskundige keek lang naar het scherm en bracht na een paar minuten haar hand naar haar mond. ‘Is alles goed met de baby?’ vroeg ik angstig. ‘Zijn hersenen liggen op een andere plek’, zei de verloskundige. ‘Dit kan passen bij spina bifida, een open ruggetje.’ Omdat ik doodsbang was dat dit betekende dat onze baby zou overlijden, begon ik vreselijk te huilen. Maar er gloeide nog een sprankje hoop: de verloskundige zag op de echo geen open ruggetje en stuurde ons door naar een gespecialiseerd academisch ziekenhuis.

Die nacht kon ik amper slapen. De volgende ochtend zaten we om negen uur bij de gynaecoloog in het ziekenhuis, maar ook zij kon de open rug niet vinden. Elke minuut die ik op de onderzoekstafel lag, kreeg ik meer hoop dat er ‘alleen’ iets mis was met zijn hoofdje. Helaas constateerde ze na 1 uur en 19 minuten toch een open ruggetje: de baby’s neurale buis was niet gesloten, waardoor zijn zenuwen daar niet werden beschermd. Ik kon alleen maar huilen.

Een baby kan een open rug krijgen door verschillende factoren, zoals erfelijkheid of medicijngebruik. Maar het kan ook puur pech zijn. Dat laatste blijkt bij ons het geval. Omdat er ook gevreesd werd voor een chromosoomafwijking, kreeg ik een vruchtwaterpunctie. Meteen erna vroeg de gynaecoloog: ‘En? Laten jullie de zwangerschap afbreken?’ We waren in shock. Hoe konden we dat nu beslissen? We kenden de uitslag van de punctie nog niet eens.”

Een mooi leven geven
"Ons kind bleek de ergste gradatie van spina bifida te hebben: zijn zenuwen werden niet beschermd door de ruggengraat en hadden schade opgelopen. Die schade zou na zijn geboorte problemen geven als verlammingsverschijnselen en gevoelloosheid. De meeste kinderen zijn incontinent, kunnen hun ontlasting niet ophouden en kunnen niet of slecht lopen. De neuroloog stelde dat we ons kind meerdere malen per dag zouden moeten katheteriseren – een siliconenslangetje in zijn plasbuis aanbrengen naar de blaas toe, om zo de urine eruit te halen – en zijn darmen moesten spoelen. Waarschijnlijk had hij een drain nodig, omdat hij óf tijdens óf na de zwangerschap een waterhoofd zou krijgen. Ook moest onze zoon na de bevalling meteen worden geopereerd.

Na dit gesprek besloten we, ondanks de vooruitzichten, de zwangerschap door te laten gaan. Het voelde trouwens niet als een keuze. Onze baby laten weghalen, is nooit een optie geweest; wij wilden dit kind heel graag. Hoe hij er ook zou uitzien en wat hij ook mankeerde, we hielden nu al van hem en het voelde als onze taak hem een gelukkig en mooi leven te geven.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 4 (vanaf woensdag in de winkels). 

Heb jij net als Heleen een kindje met een open ruggetje? Of wil je reageren? Praat mee op ons forum

Heleen schrijft een blog over haar zoon Valentijn. Neem hier een kijkje. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is mijn grootste vakantiegeheim'

17.08.2017 - Zon, zee, zwijgen... Deze vrouwen deden in hun vakantie iets wat ze liever met niemand delen. "Door mijn leugen kon ik zelfs geen foto's van m'n reis op Facebook zetten."

Lees meer
Nadia: 'Zonder Laura's hulp was me de opvoeding niet gelukt'

17.08.2017 - Nadia (41) was nog maar net bevallen van haar zoontje, toen haar man omkwam bij een auto-ongeluk. Buurvrouw Laura (64) ving Nadia op. “Dankzij haar heb ik er nooit alleen voor gestaan.”

Lees meer
Ida: 'De moordenaar van mijn dochter woont nu om de hoek'

16.08.2017 - Ida’s negentienjarige dochter Célesta werd in 2012 om het leven gebracht door haar vriend. Ida was kapot van verdriet. Nu, vijf jaar later, blijkt de moordenaar van haar dochter bij haar in de buurt te wonen. “Ik ben bang. Niet voor hem, maar voor mezelf. Omdat ik zó boos ben.”

Lees meer
Corina: 'Tegen alle verwachtingen in kregen we deze twee wondertjes'

16.08.2017 - De arts vertelde Corina (39) en haar man Marko (42) dat ze waarschijnlijk nooit ouders zouden worden. Toch hielden ze hoop. Corina: “Ik ben zo blij dat we niet opgaven en twee prachtige gezonde zonen hebben mogen krijgen.”

Lees meer
Julia: 'Mijn trouwjurk werd nooit gedragen'

15.08.2017 - De trouwjurk van Julia (32) staat op Marktplaats. Ongedragen, want haar huwelijk werd last minute afgeblazen. "Diep van binnen wist ik dat het niet goed zat."

Lees meer
De zomer van... styliste Patty Zomer

15.08.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van styliste Patty Zomer (56): “Als er niemand is om mee te reizen, ga ik gerust in mijn eentje.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit mag mijn beste vriendin écht niet weten'

10.08.2017 - Je beste vriendin is die ene persoon in je leven met wie je echt álles bespreekt… of toch niet? Deze lezeressen vertellen over het geheim dat zij hebben voor hun hartsvriendin.

Lees meer
Hiermee is mijn kind beroemd op het internet

10.08.2017 - Het begon met een filmpje in hun kamer en nu hebben de kinderen van Ellen, Erna, Louis en Rita honderdduizenden fans. Deze week vertellen de moeders in Vriendin over hun beroemde dochters. Maar wat doen zij nou precies?

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 189 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

 

Profiteer van:

  • Exclusieve Vriendin korting bij winkels
  • Exclusieve Vriendin korting bij horeca gelegenheden
  • Een gevulde goodiebag
  • Leuke extra’s!