×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 4: Heleen wist dat haar kindje ernstig gehandicapt zou zijn

Vriendin 4: Heleen wist dat haar kindje ernstig gehandicapt zou zijn
24.01.2017 - Redactie Vriendin

Stel dat je van tevoren al weet dat je kindje ernstig gehandicapt ter wereld komt, wat dan? Voor Heleen (26) was de keuze niet moeilijk: de zwangerschap laten afbreken was geen optie. “Ik denk dat Valentijn, ondanks zijn handicaps, heel gelukkig kan worden.”


'Ik ben blij dat we besloten dat hij toch mocht komen'

Heleen: “Het leven van mijn man Sven (31) en mij veranderde compleet toen we bij de verloskundige zaten voor een twintigwekenecho. Ik was zwanger van ons tweede kind, een zoon, en afgezien van een paar kwaaltjes, verliep mijn zwangerschap prima. Maar de verloskundige keek lang naar het scherm en bracht na een paar minuten haar hand naar haar mond. ‘Is alles goed met de baby?’ vroeg ik angstig. ‘Zijn hersenen liggen op een andere plek’, zei de verloskundige. ‘Dit kan passen bij spina bifida, een open ruggetje.’ Omdat ik doodsbang was dat dit betekende dat onze baby zou overlijden, begon ik vreselijk te huilen. Maar er gloeide nog een sprankje hoop: de verloskundige zag op de echo geen open ruggetje en stuurde ons door naar een gespecialiseerd academisch ziekenhuis.

Die nacht kon ik amper slapen. De volgende ochtend zaten we om negen uur bij de gynaecoloog in het ziekenhuis, maar ook zij kon de open rug niet vinden. Elke minuut die ik op de onderzoekstafel lag, kreeg ik meer hoop dat er ‘alleen’ iets mis was met zijn hoofdje. Helaas constateerde ze na 1 uur en 19 minuten toch een open ruggetje: de baby’s neurale buis was niet gesloten, waardoor zijn zenuwen daar niet werden beschermd. Ik kon alleen maar huilen.

Een baby kan een open rug krijgen door verschillende factoren, zoals erfelijkheid of medicijngebruik. Maar het kan ook puur pech zijn. Dat laatste blijkt bij ons het geval. Omdat er ook gevreesd werd voor een chromosoomafwijking, kreeg ik een vruchtwaterpunctie. Meteen erna vroeg de gynaecoloog: ‘En? Laten jullie de zwangerschap afbreken?’ We waren in shock. Hoe konden we dat nu beslissen? We kenden de uitslag van de punctie nog niet eens.”

Een mooi leven geven
"Ons kind bleek de ergste gradatie van spina bifida te hebben: zijn zenuwen werden niet beschermd door de ruggengraat en hadden schade opgelopen. Die schade zou na zijn geboorte problemen geven als verlammingsverschijnselen en gevoelloosheid. De meeste kinderen zijn incontinent, kunnen hun ontlasting niet ophouden en kunnen niet of slecht lopen. De neuroloog stelde dat we ons kind meerdere malen per dag zouden moeten katheteriseren – een siliconenslangetje in zijn plasbuis aanbrengen naar de blaas toe, om zo de urine eruit te halen – en zijn darmen moesten spoelen. Waarschijnlijk had hij een drain nodig, omdat hij óf tijdens óf na de zwangerschap een waterhoofd zou krijgen. Ook moest onze zoon na de bevalling meteen worden geopereerd.

Na dit gesprek besloten we, ondanks de vooruitzichten, de zwangerschap door te laten gaan. Het voelde trouwens niet als een keuze. Onze baby laten weghalen, is nooit een optie geweest; wij wilden dit kind heel graag. Hoe hij er ook zou uitzien en wat hij ook mankeerde, we hielden nu al van hem en het voelde als onze taak hem een gelukkig en mooi leven te geven.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 4 (vanaf woensdag in de winkels). 

Heb jij net als Heleen een kindje met een open ruggetje? Of wil je reageren? Praat mee op ons forum

Heleen schrijft een blog over haar zoon Valentijn. Neem hier een kijkje. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Ester (44): 'Eindelijk vond ik twee halfzussen'

18.10.2017 - In januari vertelde Ester (44) in Vriendin over de zoektocht naar haar biologische vader, een anonieme zaaddonor. Van hem ontbreekt nog steeds ieder spoor, maar ze vond binnen twee maanden wel twee halfzussen. “Misschien zijn we zelfs met honderd.”

Lees meer!
Juf Kiet geeft les aan vluchtelingkinderen

18.10.2017 - Misschien heb je ’m wel gezien: de hartverwarmende documentaire over juf Kiet, die kinderen uit oorlogsgebieden en migranten wegwijs maakt in Nederland. Wie is Kiet en wat drijft haar? “Mijn hart maakt een sprongetje als ik merk dat de taalknop omgaat bij een leerling.”

Lees meer!
Roos (47): ‘Op salsales werd mijn man verliefd op een ander’

18.10.2017 - Roos (47) vond het heerlijk om met haar man naar salsales te gaan. Maar toen hij verliefd werd op zijn danspartner verliet hij haar. "Heel verdrietig dat het zo gelopen is"

Lees meer!
Musicalster Nurlaila Karim: down to earth en zonder angst

17.10.2017 - Ze is fan van ‘oervrouwen’ als Gloria Estefan, vindt overdrijven op social media stom en heeft geen spijt van haar verleden. Het is duidelijk: zangeres, actrice én coach Nurlaila Karim (42) houdt van aanpakken. “Ik wil niet dat angst me beperkt in het najagen van mijn dromen.”

Lees meer!
Blijf bakken

16.10.2017 - Zondag is alweer de laatste aflevering van Heel Holland bakt van dit seizoen. Niet getreurd: op Vriendin.nl hebben we de lekkerste taartrecepten voor je verzameld. Zo kun je thuis gewoon verder bakken!

Lees meer!
9 feitjes over stof die je waarschijnlijk niet wist

16.10.2017 - Ben je een enorme sloddervos of zit je juist tegen smetvrees aan? Het maakt niet uit, er is altijd stof in huis. Om te bewijzen dat jij hier écht niets aan kunt doen, heeft Helpling, het platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, 9 verrassende feiten voor je afgestoft.

Lees verder
Oplossing puzzel 31: eisprong

12.10.2017 - Winnaars van een vakantieweekend bij Topparken Résidence Valkenburg. t.w.v. € 445,- zijn...

Lees verder
Waar te koop (Vriendin 41)

12.10.2017 - Wil je weten waar je de kleding, schoenen, make-up of andere producten uit Vriendin kunt kopen? We hebben de verkoopinformatie voor je verzameld. Klik door naar de website van het merk om een winkel of webshop te vinden.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 196 |