×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Het jaar van... vluchtelingen Rana en Mahmoud

Het jaar van... vluchtelingen Rana en Mahmoud
22.12.2016 -

Rana (27) en Mahmoud (37) vluchtten in 2014 met hun twee zoons Mohammed (10) en Majd (6) vanuit Syrië naar Nederland. Vorig jaar kregen ze een verblijfsvergunning. Ze werken nu hard aan hun nieuwe leven. Vriendin volgde hen een jaar.


'We willen hier dolgraag een nieuw leven opbouwen'
 

Een nieuw begin
“Hallo, ik ben Mohammed”, zegt Mohammed beleefd en hij geeft een stevige hand. Hij heeft lieve bruine ogen, omlijst door een bos donkere krullen. Zijn broertje Majd slaat verlegen zijn ogen neer en durft niet goed dichterbij te komen. “Toe, Majd. Stel jezelf eens voor”, spoort zijn moeder Rana hem aan. Uiteindelijk geeft hij een aarzelend handje en mompelt een Nederlandse begroeting. Sinds een jaar wonen Rana en haar man Mahmoud met hun twee kinderen in een driekamer at in het Limburgse Geleen. Ver weg van hun geboorteplaats Aleppo in Syrië. Mahmoud werkte daar als leraar Engels op een middelbare school. Tot hij voor militaire dienst werd opgeroepen. “Dat wilde ik niet. Om aan deze dienstplicht te ontkomen, zijn we naar Saoedie-Arabië vertrokken. Daar kon ik op een school aan de slag als docent Engels en systeembeheerder.” Toen zijn contract niet werd verlengd, moest hij met zijn gezin weg uit het land. Teruggaan naar Syrië was geen optie. De oorlog was daar intussen in alle hevigheid losgebarsten. Rana en Mahmoud verdiepten zich in verschillende Europese landen, en besloten naar Nederland te gaan. “De mensen leken ons aardig en de cultuur van dit land sprak ons het meest aan.”

Asielzoekerscentrum
Per vliegtuig reisden ze met hun kinderen naar Nederland, waar ze in asielzoekerscentrum Ter Apel terechtkwamen. Daarna verbleven ze vier maanden in een azc in Arnhem en vervolgens nog zeven maanden in azc Spaubeek. Rana en Mahmoud zijn blij dat die tijd voorbij is. “De dagen daar kropen voorbij. Het was zwaar. Niet zozeer voor ons, maar vooral voor de kinderen. Zij konden al die tijd niet naar school. Bovendien kwamen ze in de azc’s ook in contact met kinderen die hun verkeerde dingen leerden en rottigheid uithaalden. Daar maakten we ons zorgen om. We wilden graag dat ze zo snel mogelijk weer structuur in hun leven zouden krijgen en dat ze gewoon, zoals ieder kind, weer naar school konden. Maar we begrepen ook dat we moesten wachten en geduldig moesten zijn.” Toen Rana en Mahmoud in het azc Spaubeek de gelegenheid kregen om vrijwilligerswerk te doen, gaf dat een jne a eiding. Mahmoud werkte als tolk en contactpersoon voor andere vluchtelingen. Rana gaf kookles en maakte Syrische gerechten voor de bewoners. “De tijd ging daardoor sneller. Eindelijk konden we iets dóen. Dat hielp”, vertelt Rana. 
 

Mahmoud: 'Televisiebeelden uit Syrië kan ik niet zien, dat is te pijnlijk'

Eindelijk settelen
Hun geduld wordt beloond: na ruim een jaar krijgt het gezin een verblijfsvergunning en een appartement in Geleen. “We voelden ons al vrij snel thuis. Anders dan mensen soms denken, is er niet zo veel verschil tussen Syrië en Nederland. Voor de oorlog uitbrak, was Aleppo een vooruitstrevende, westerse stad. Verhuizen naar Saoedie-Arabië was een grotere cultuurshock. Onze woning komt ook ongeveer overeen met die in Aleppo. Daar woonden we op de vierde verdieping in een appartement met drie kamers en een grote keuken”, vertelt Mahmoud.

Lees verder in Vriendin 51
Lees ook: Het jaar van... Fajah Lourens 

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!