×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 50: Voor Leo Blokhuis gaat het Kerstfeest om vorm én inhoud

Vriendin 50: Voor Leo Blokhuis gaat het Kerstfeest om vorm én inhoud
13.12.2016 -

Voor ‘popprofessor’ Leo Blokhuis (55) is Kerst een bijzondere periode. Omdat hij eindelijk vrij is na een drukke tijd, maar ook omdat hij dan zijn hele familie, inclusief vijf kinderen, om zich heen heeft. En dan? Samen eten! ‘Het hoeft niet duur, het gaat om de aandacht.’


'Door Mart Smeets en mijn vrouw Ricky ben ik de lol van Kerst gaan inzien'`


Voor Leo is dit de meest hectische periode van het jaar. Hij is druk bezig met de Top 2000 à go-go, dat vanaf Tweede Kerstdag wordt uitgezonden en waarvoor hij al vroeg begint met opnemen. Vaak in het buitenland, voor de minidocumentaires waarin een artiest uit de lijst vertelt over die ene legendarische hit. Daarnaast vergt het spuien van zijn muziekkennis in het programma als ‘Don Leo, de pop- professor’, zoals presentator Matthijs van Nieuwkerk hem steevast noemt, de nodige voorbereiding.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, staat hij op 22 en 23 december in het theater met Whatever happened to Christmas?, een muzikale voorstelling die hij maakt met zijn vrouw Ricky Koole. “Deze periode is altijd een soort puzzel: hoe pas ik alles in elkaar? Met Whatever happened to Christmas? zijn we in 2015 begonnen. Het is niet zo’n uitbundige kerstshow met glitters, maar een redelijk ingetogen programma met mooie liedjes en verhalen. Deze keer brengen we natuurlijk weer andere dan vorig jaar.” 

Is Kerst een speciale tijd voor jou?
“Ja, toch wel. Ik heb 22 jaar lang een radioprogramma gemaakt met Mart Smeets en wij maakten voor de lol altijd een kerstspecial die we helemaal volpropten met kerstmuziek. Lekker obscure en soms bizarre nummers: hardrock- of reggae-kerstmuziek, bijvoorbeeld. Mart is een echte... ik zou bijna zeggen kerst-fetisjist. Hij hangt zelf alle ballen op en is er enorm mee bezig. Ook Ricky is helemaal gek van Kerst. Zodra Sinterklaas het land uit is, meteen op 6 december, móéten we een kerstboom halen en gaat het huis helemaal om. Via Mart en Ricky ben ik zelf ook steeds meer de lol van Kerst gaan inzien.” 

En nu hou je ervan?
“Dat deed ik al wel, maar met een dominee als vader was Kerst bij ons thuis vroeger vooral een feest van de inhoud. Die wil ik niet helemaal loslaten, maar de vorm is ook mooi. Kerst valt zo lekker in het jaar: net als alles een beetje stilvalt, kun je gaan toegeven aan de romantiek in het leven. Je mag dan zinvolle gedachten uitspreken zonder dat je meteen pathetisch overkomt. Als ik in de zomervakantie begin over vrede op aarde, denkt iedereen dat ik gek ben. Maar met Kerst mag het en dat is ook weleens in.” 

Hoe vierden jullie vroeger dan Kerst?
“Mijn vader noemde die periode altijd de tiendaagse veldtocht, haha. Het was een hel voor die man! Preken was één ding, maar die referaten van een half uur moesten ook nog worden geschreven. Op Eerste Kerstdag was er een ochtend- én een middagdienst, op Tweede Kerstdag een ochtenddienst en ’s middags een kinderkerkdienst. Daar hoefde hij niet te preken, maar hij moest wel aanwezig zijn. Op de zondagen eromheen moest hij ook twee keer preken en er waren diensten op Oudjaarsavond én op Nieuwjaarsochtend. En dan was mijn vader op 29 december ook nog jarig: dat hoefde hij niet zo nodig te vieren, maar hij was de dominee, dus mensen kwamen gewoon langs. In januari werd hij altijd ziek, altijd. Dan was hij helemaal gesloopt.” 

Lees verder in Vriendin 50
Lees ook: 'Epke Zonderland combineert turnen, studeren en werken'

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |