×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 50: Voor Leo Blokhuis gaat het Kerstfeest om vorm én inhoud

Vriendin 50: Voor Leo Blokhuis gaat het Kerstfeest om vorm én inhoud
13.12.2016 -

Voor ‘popprofessor’ Leo Blokhuis (55) is Kerst een bijzondere periode. Omdat hij eindelijk vrij is na een drukke tijd, maar ook omdat hij dan zijn hele familie, inclusief vijf kinderen, om zich heen heeft. En dan? Samen eten! ‘Het hoeft niet duur, het gaat om de aandacht.’


'Door Mart Smeets en mijn vrouw Ricky ben ik de lol van Kerst gaan inzien'`


Voor Leo is dit de meest hectische periode van het jaar. Hij is druk bezig met de Top 2000 à go-go, dat vanaf Tweede Kerstdag wordt uitgezonden en waarvoor hij al vroeg begint met opnemen. Vaak in het buitenland, voor de minidocumentaires waarin een artiest uit de lijst vertelt over die ene legendarische hit. Daarnaast vergt het spuien van zijn muziekkennis in het programma als ‘Don Leo, de pop- professor’, zoals presentator Matthijs van Nieuwkerk hem steevast noemt, de nodige voorbereiding.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, staat hij op 22 en 23 december in het theater met Whatever happened to Christmas?, een muzikale voorstelling die hij maakt met zijn vrouw Ricky Koole. “Deze periode is altijd een soort puzzel: hoe pas ik alles in elkaar? Met Whatever happened to Christmas? zijn we in 2015 begonnen. Het is niet zo’n uitbundige kerstshow met glitters, maar een redelijk ingetogen programma met mooie liedjes en verhalen. Deze keer brengen we natuurlijk weer andere dan vorig jaar.” 

Is Kerst een speciale tijd voor jou?
“Ja, toch wel. Ik heb 22 jaar lang een radioprogramma gemaakt met Mart Smeets en wij maakten voor de lol altijd een kerstspecial die we helemaal volpropten met kerstmuziek. Lekker obscure en soms bizarre nummers: hardrock- of reggae-kerstmuziek, bijvoorbeeld. Mart is een echte... ik zou bijna zeggen kerst-fetisjist. Hij hangt zelf alle ballen op en is er enorm mee bezig. Ook Ricky is helemaal gek van Kerst. Zodra Sinterklaas het land uit is, meteen op 6 december, móéten we een kerstboom halen en gaat het huis helemaal om. Via Mart en Ricky ben ik zelf ook steeds meer de lol van Kerst gaan inzien.” 

En nu hou je ervan?
“Dat deed ik al wel, maar met een dominee als vader was Kerst bij ons thuis vroeger vooral een feest van de inhoud. Die wil ik niet helemaal loslaten, maar de vorm is ook mooi. Kerst valt zo lekker in het jaar: net als alles een beetje stilvalt, kun je gaan toegeven aan de romantiek in het leven. Je mag dan zinvolle gedachten uitspreken zonder dat je meteen pathetisch overkomt. Als ik in de zomervakantie begin over vrede op aarde, denkt iedereen dat ik gek ben. Maar met Kerst mag het en dat is ook weleens in.” 

Hoe vierden jullie vroeger dan Kerst?
“Mijn vader noemde die periode altijd de tiendaagse veldtocht, haha. Het was een hel voor die man! Preken was één ding, maar die referaten van een half uur moesten ook nog worden geschreven. Op Eerste Kerstdag was er een ochtend- én een middagdienst, op Tweede Kerstdag een ochtenddienst en ’s middags een kinderkerkdienst. Daar hoefde hij niet te preken, maar hij moest wel aanwezig zijn. Op de zondagen eromheen moest hij ook twee keer preken en er waren diensten op Oudjaarsavond én op Nieuwjaarsochtend. En dan was mijn vader op 29 december ook nog jarig: dat hoefde hij niet zo nodig te vieren, maar hij was de dominee, dus mensen kwamen gewoon langs. In januari werd hij altijd ziek, altijd. Dan was hij helemaal gesloopt.” 

Lees verder in Vriendin 50
Lees ook: 'Epke Zonderland combineert turnen, studeren en werken'

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |