Placeholder

Vriendin 50: Voor Leo Blokhuis gaat het Kerstfeest om vorm én inhoud

Voor ‘popprofessor’ Leo Blokhuis (55) is Kerst een bijzondere periode. Omdat hij eindelijk vrij is na een drukke tijd, maar ook omdat hij dan zijn hele familie, inclusief vijf kinderen, om zich heen heeft. En dan? Samen eten! ‘Het hoeft niet duur, het gaat om de aandacht.’

Voor ‘popprofessor’ Leo Blokhuis (55) is Kerst een bijzondere periode. Omdat hij eindelijk vrij is na een drukke tijd, maar ook omdat hij dan zijn hele familie, inclusief vijf kinderen, om zich heen heeft. En dan? Samen eten! ‘Het hoeft niet duur, het gaat om de aandacht.’

'Door Mart Smeets en mijn vrouw Ricky ben ik de lol van Kerst gaan inzien'`

Voor Leo is dit de meest hectische periode van het jaar. Hij is druk bezig met de Top 2000 à go-go, dat vanaf Tweede Kerstdag wordt uitgezonden en waarvoor hij al vroeg begint met opnemen. Vaak in het buitenland, voor de minidocumentaires waarin een artiest uit de lijst vertelt over die ene legendarische hit. Daarnaast vergt het spuien van zijn muziekkennis in het programma als ‘Don Leo, de pop- professor’, zoals presentator Matthijs van Nieuwkerk hem steevast noemt, de nodige voorbereiding.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, staat hij op 22 en 23 december in het theater met Whatever happened to Christmas?, een muzikale voorstelling die hij maakt met zijn vrouw Ricky Koole. “Deze periode is altijd een soort puzzel: hoe pas ik alles in elkaar? Met Whatever happened to Christmas? zijn we in 2015 begonnen. Het is niet zo’n uitbundige kerstshow met glitters, maar een redelijk ingetogen programma met mooie liedjes en verhalen. Deze keer brengen we natuurlijk weer andere dan vorig jaar.” 

Is Kerst een speciale tijd voor jou?
“Ja, toch wel. Ik heb 22 jaar lang een radioprogramma gemaakt met Mart Smeets en wij maakten voor de lol altijd een kerstspecial die we helemaal volpropten met kerstmuziek. Lekker obscure en soms bizarre nummers: hardrock- of reggae-kerstmuziek, bijvoorbeeld. Mart is een echte… ik zou bijna zeggen kerst-fetisjist. Hij hangt zelf alle ballen op en is er enorm mee bezig. Ook Ricky is helemaal gek van Kerst. Zodra Sinterklaas het land uit is, meteen op 6 december, móéten we een kerstboom halen en gaat het huis helemaal om. Via Mart en Ricky ben ik zelf ook steeds meer de lol van Kerst gaan inzien.” 

En nu hou je ervan?
“Dat deed ik al wel, maar met een dominee als vader was Kerst bij ons thuis vroeger vooral een feest van de inhoud. Die wil ik niet helemaal loslaten, maar de vorm is ook mooi. Kerst valt zo lekker in het jaar: net als alles een beetje stilvalt, kun je gaan toegeven aan de romantiek in het leven. Je mag dan zinvolle gedachten uitspreken zonder dat je meteen pathetisch overkomt. Als ik in de zomervakantie begin over vrede op aarde, denkt iedereen dat ik gek ben. Maar met Kerst mag het en dat is ook weleens in.” 

Hoe vierden jullie vroeger dan Kerst?
“Mijn vader noemde die periode altijd de tiendaagse veldtocht, haha. Het was een hel voor die man! Preken was één ding, maar die referaten van een half uur moesten ook nog worden geschreven. Op Eerste Kerstdag was er een ochtend- én een middagdienst, op Tweede Kerstdag een ochtenddienst en ’s middags een kinderkerkdienst. Daar hoefde hij niet te preken, maar hij moest wel aanwezig zijn. Op de zondagen eromheen moest hij ook twee keer preken en er waren diensten op Oudjaarsavond én op Nieuwjaarsochtend. En dan was mijn vader op 29 december ook nog jarig: dat hoefde hij niet zo nodig te vieren, maar hij was de dominee, dus mensen kwamen gewoon langs. In januari werd hij altijd ziek, altijd. Dan was hij helemaal gesloopt.” 

Lees verder in Vriendin 50
Lees ook: 'Epke Zonderland combineert turnen, studeren en werken'