×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 49: Epke Zonderland combineert turnen, studeren en werken

Vriendin 49: Epke Zonderland combineert turnen, studeren en werken
07.12.2016 -

Hij is de populairste turner van ons land, studeert geneeskunde en treedt in de kerstvakantie op in The christmas show van RTL. Daarnaast vond Epke Zonderland (30) ook nog de tijd om met zijn grote liefde Linda te trouwen. Hoe doet de vrolijke Fries dat allemaal?


‘Straks moet ik echt een keuze gaan maken’ 
 

Dat Epke Zonderland het druk heeft, is nog zwak uitgedrukt. Naast zijn carrière als topsporter studeert hij namelijk ook geneeskunde. Daarvoor loopt hij momenteel co-schappen, een fulltimebaan. Het turnen heeft hij volgens eigen zeggen op een laag pitje gezet, wat betekent dat hij ‘alleen nog maar’ elke avond én in het weekend traint. In de turnhal in Heerenveen die naar hem is vernoemd, dat dan weer wel! En alsof zijn leven nog niet druk genoeg is, besloot hij ook ja te zeggen tegen het aanbod om op te treden in The christmas show, een groot livespektakel van RTL in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het was dus nog een hele uitdaging om tijd te vinden voor dit interview...

Hoe combineer je je turncarrière met een zware studie als geneeskunde? “Dat is best een uitdaging, ja. In het begin van de opleiding was het makkelijker, toen had ik meer theorielessen en die probeerde ik dan een beetje om de trainingen heen te plannen. Daarnaast was het veel zelf-studie. Maar daarna begon de masterperiode, met een half jaar on- derzoek en dan co-schappen. Nu moet ik keuzes maken. Ik wissel het af: in de periodes van co-schappen kies ik voor mijn studie en zet ik de sport op een lager pitje. Ik doe nu bijvoorbeeld even niet mee aan wedstrijden. In andere periodes ga ik daar wél weer vol voor en neem dan vrij van co-schappen. Gelukkig is die keuze aan mij.” 

‘Ik haal heel veel plezier uit mijn sport’ 
 

Hoe ga je dat straks doen, als jeje opleiding hebt afgerond? Kun je ook een baan als arts nog steeds combineren met een turncarrière? “Nee, dan moet ik echt een keuze maken. Nadat ik een specialisatie kies, ga ik echt aan het werk: al doende leren, zeg maar. Daar gaat zo veel tijd en energie in zitten, dat is niet meer te combineren. Als alles volgens plan verloopt, rond ik over anderhalf jaar mijn opleiding af. Ik zou het werken dan nog even kunnen uitstellen om me een periode volledig op het turnen te richten, bijvoorbeeld als ik ervoor kies om voor de Olympische Spelen in Tokio te gaan. Maar dat weet ik nu nog niet. Ik ben voor een turner best oud en bekijk nu per jaar of het goed gaat.”

Weet je al wel wat voor arts je wilt worden? “Ik denk aan orthopedie. Toen ik deze opleiding begon, had ik al in mijn hoofd om iets chirurgisch te gaan doen, een actieve benadering van de geneeskunde. Door mijn eigen sport ben ik geïnteresseerd in het hele bewegingsapparaat. Ik zou me bijvoorbeeld kunnen specialiseren in het behandelen van sporters, waardoor ik toch een connectie houd met sport.” 

Lees verder in Vriendin 49 
Lees ook: 'Verslaggever Jaap van Deurzen gaat volgend jaar met pensioen'

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |