×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 49: Epke Zonderland combineert turnen, studeren en werken

Vriendin 49: Epke Zonderland combineert turnen, studeren en werken
07.12.2016 -

Hij is de populairste turner van ons land, studeert geneeskunde en treedt in de kerstvakantie op in The christmas show van RTL. Daarnaast vond Epke Zonderland (30) ook nog de tijd om met zijn grote liefde Linda te trouwen. Hoe doet de vrolijke Fries dat allemaal?


‘Straks moet ik echt een keuze gaan maken’ 
 

Dat Epke Zonderland het druk heeft, is nog zwak uitgedrukt. Naast zijn carrière als topsporter studeert hij namelijk ook geneeskunde. Daarvoor loopt hij momenteel co-schappen, een fulltimebaan. Het turnen heeft hij volgens eigen zeggen op een laag pitje gezet, wat betekent dat hij ‘alleen nog maar’ elke avond én in het weekend traint. In de turnhal in Heerenveen die naar hem is vernoemd, dat dan weer wel! En alsof zijn leven nog niet druk genoeg is, besloot hij ook ja te zeggen tegen het aanbod om op te treden in The christmas show, een groot livespektakel van RTL in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het was dus nog een hele uitdaging om tijd te vinden voor dit interview...

Hoe combineer je je turncarrière met een zware studie als geneeskunde? “Dat is best een uitdaging, ja. In het begin van de opleiding was het makkelijker, toen had ik meer theorielessen en die probeerde ik dan een beetje om de trainingen heen te plannen. Daarnaast was het veel zelf-studie. Maar daarna begon de masterperiode, met een half jaar on- derzoek en dan co-schappen. Nu moet ik keuzes maken. Ik wissel het af: in de periodes van co-schappen kies ik voor mijn studie en zet ik de sport op een lager pitje. Ik doe nu bijvoorbeeld even niet mee aan wedstrijden. In andere periodes ga ik daar wél weer vol voor en neem dan vrij van co-schappen. Gelukkig is die keuze aan mij.” 

‘Ik haal heel veel plezier uit mijn sport’ 
 

Hoe ga je dat straks doen, als jeje opleiding hebt afgerond? Kun je ook een baan als arts nog steeds combineren met een turncarrière? “Nee, dan moet ik echt een keuze maken. Nadat ik een specialisatie kies, ga ik echt aan het werk: al doende leren, zeg maar. Daar gaat zo veel tijd en energie in zitten, dat is niet meer te combineren. Als alles volgens plan verloopt, rond ik over anderhalf jaar mijn opleiding af. Ik zou het werken dan nog even kunnen uitstellen om me een periode volledig op het turnen te richten, bijvoorbeeld als ik ervoor kies om voor de Olympische Spelen in Tokio te gaan. Maar dat weet ik nu nog niet. Ik ben voor een turner best oud en bekijk nu per jaar of het goed gaat.”

Weet je al wel wat voor arts je wilt worden? “Ik denk aan orthopedie. Toen ik deze opleiding begon, had ik al in mijn hoofd om iets chirurgisch te gaan doen, een actieve benadering van de geneeskunde. Door mijn eigen sport ben ik geïnteresseerd in het hele bewegingsapparaat. Ik zou me bijvoorbeeld kunnen specialiseren in het behandelen van sporters, waardoor ik toch een connectie houd met sport.” 

Lees verder in Vriendin 49 
Lees ook: 'Verslaggever Jaap van Deurzen gaat volgend jaar met pensioen'

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen.“Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |