×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 49: Epke Zonderland combineert turnen, studeren en werken

Vriendin 49: Epke Zonderland combineert turnen, studeren en werken
07.12.2016 -

Hij is de populairste turner van ons land, studeert geneeskunde en treedt in de kerstvakantie op in The christmas show van RTL. Daarnaast vond Epke Zonderland (30) ook nog de tijd om met zijn grote liefde Linda te trouwen. Hoe doet de vrolijke Fries dat allemaal?


‘Straks moet ik echt een keuze gaan maken’ 
 

Dat Epke Zonderland het druk heeft, is nog zwak uitgedrukt. Naast zijn carrière als topsporter studeert hij namelijk ook geneeskunde. Daarvoor loopt hij momenteel co-schappen, een fulltimebaan. Het turnen heeft hij volgens eigen zeggen op een laag pitje gezet, wat betekent dat hij ‘alleen nog maar’ elke avond én in het weekend traint. In de turnhal in Heerenveen die naar hem is vernoemd, dat dan weer wel! En alsof zijn leven nog niet druk genoeg is, besloot hij ook ja te zeggen tegen het aanbod om op te treden in The christmas show, een groot livespektakel van RTL in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het was dus nog een hele uitdaging om tijd te vinden voor dit interview...

Hoe combineer je je turncarrière met een zware studie als geneeskunde? “Dat is best een uitdaging, ja. In het begin van de opleiding was het makkelijker, toen had ik meer theorielessen en die probeerde ik dan een beetje om de trainingen heen te plannen. Daarnaast was het veel zelf-studie. Maar daarna begon de masterperiode, met een half jaar on- derzoek en dan co-schappen. Nu moet ik keuzes maken. Ik wissel het af: in de periodes van co-schappen kies ik voor mijn studie en zet ik de sport op een lager pitje. Ik doe nu bijvoorbeeld even niet mee aan wedstrijden. In andere periodes ga ik daar wél weer vol voor en neem dan vrij van co-schappen. Gelukkig is die keuze aan mij.” 

‘Ik haal heel veel plezier uit mijn sport’ 
 

Hoe ga je dat straks doen, als jeje opleiding hebt afgerond? Kun je ook een baan als arts nog steeds combineren met een turncarrière? “Nee, dan moet ik echt een keuze maken. Nadat ik een specialisatie kies, ga ik echt aan het werk: al doende leren, zeg maar. Daar gaat zo veel tijd en energie in zitten, dat is niet meer te combineren. Als alles volgens plan verloopt, rond ik over anderhalf jaar mijn opleiding af. Ik zou het werken dan nog even kunnen uitstellen om me een periode volledig op het turnen te richten, bijvoorbeeld als ik ervoor kies om voor de Olympische Spelen in Tokio te gaan. Maar dat weet ik nu nog niet. Ik ben voor een turner best oud en bekijk nu per jaar of het goed gaat.”

Weet je al wel wat voor arts je wilt worden? “Ik denk aan orthopedie. Toen ik deze opleiding begon, had ik al in mijn hoofd om iets chirurgisch te gaan doen, een actieve benadering van de geneeskunde. Door mijn eigen sport ben ik geïnteresseerd in het hele bewegingsapparaat. Ik zou me bijvoorbeeld kunnen specialiseren in het behandelen van sporters, waardoor ik toch een connectie houd met sport.” 

Lees verder in Vriendin 49 
Lees ook: 'Verslaggever Jaap van Deurzen gaat volgend jaar met pensioen'

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Cathy: 'Ik ben gewoon een moeder die een andere kwetsbare moeder helpt'

27.07.2017 - Het gezin van Cathy (42) zorgt elke week een dag voor Yven (1), zodat zijn ouders wat tijd hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. “Ik stel me voor dat hij als twaalfjarige even langsfietst om te kletsen.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit was de mooiste dag van mijn leven'

26.07.2017 - Lezeressen vertellen deze week in Vriendin over de dag die zij nooit meer zullen vergeten: 'De dag dat ik ons adoptiekindje ontmoette'.

Lees meer

2

Ingrids man overleed toen ze 35 weken zwanger was

26.07.2017 - Ingrid (32) was 35 weken zwanger van haar tweede kind toen haar man Bruno (49) plotseling overleed. Hoewel ze hem intens mist, zorgt ze krachtig en positief voor Juliette (4) en Florian (10 maanden). “Ik wil er voor ze zijn, als vader en moeder in één.”

Lees meer
Linda: 'Mijn man chat erotisch met andere vrouwen, zelfs op vakantie'

25.07.2017 - Linda (42) ontdekte dat haar man Johan (43) erotische chatgesprekken voerde met andere vrouwen. Hij beloofde ermee te stoppen, maar doet het nog steeds. Ook op vakantie. Terwijl Linda naast hem zit.

Lees meer
Elske DeWall: 'Zelfs vlak bij huis ontdek ik nog steeds de mooiste plekken'

25.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties en reizen. Deze week zangeres Elske DeWall (31): “Het eten in Rome is zo bizar goed! Pasta ’s middags, pasta ’s avonds...”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!