×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

4 tips van privacydeskundige Merel Koning

4 tips van privacydeskundige Merel Koning
24.11.2016 -

In Vriendin 47 vertelt privacydeskundige Merel Koning alles over privacy op het internet. Rare e-mail ontvangen? Of een rekening waarvan je niets af weet? Merel deelt graag 4 tips voor als je het niet vertrouwt.


Als je een e-mail van de bank krijgt waarin staat dat je iets moet doen… “Nooit inloggen vanuit een e-mail. Surf altijd zelf via je browser naar de bij jou vertrouwde inlogpagina en controleer of er een slotje in de adresbalk staat. Phishing is letterlijk vissen: de crimineel gooit een wijd net uit en wacht tot iemand hapt. Vroeger lachten we erom, maar de phishingmails worden steeds intelligenter en zijn soms niet meer van echt te onderscheiden. Bij twijfel: bel de bank om navraag te doen. En dan niet naar het nummer dat in de e-mail staat, maar naar het nummer van de bank dat bij jou bekend is. Anders zou je zomaar een crimineel aan de lijn kunnen krijgen die zich voordoet als bankmedewerker.” Kijk ook op fraudehelpdesk.nl/sub-vragen/phishingmails.

Als je een rekening krijgt waar je niets van af weet… “Niet betalen en navraag doen. Wederom: nooit bellen naar het nummer uit de brief. Het kan helpen om het bedrijf of een zin uit de brief te googelen. Soms hebben anderen al ontdekt dat het om fraude gaat.”

Als je gevraagd wordt geld te betalen in ruil voor toegang tot een bepaald document…  “Dat is ransomware, een steeds vaker voorkomend virus dat een deel van je harde schijf ‘gijzelt’ (blokkeert) en losgeld (ransom) vraagt om de boel weer vrij te geven. Betaal nooit en licht de politie en een computerexpert in. Beter dan oplossen is voorkomen. Dat doe je door je virusscanner up-to-date te houden.”

Als er iets online staat over jou wat je niet wilt… “Oude tweets of Facebook-posts kun je handmatig wissen. Bij individuele sites of webwinkels kun je ook je gegevens opvragen en een verzoek doen om die te wissen. Weet je niet precies wat er allemaal online staat? Bij organisatie Bits of Freedom kun je met de Privacy Inzage Machine (pim.bof.nl) in een paar muisklikken de brief opstellen waarmee je inzage in je gegevens vraagt.”

Benieuwd naar het interview met Merel in Vriendin? Lees hier alvast een stukje. 

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!