×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

4 tips van privacydeskundige Merel Koning

4 tips van privacydeskundige Merel Koning
24.11.2016 -

In Vriendin 47 vertelt privacydeskundige Merel Koning alles over privacy op het internet. Rare e-mail ontvangen? Of een rekening waarvan je niets af weet? Merel deelt graag 4 tips voor als je het niet vertrouwt.


Als je een e-mail van de bank krijgt waarin staat dat je iets moet doen… “Nooit inloggen vanuit een e-mail. Surf altijd zelf via je browser naar de bij jou vertrouwde inlogpagina en controleer of er een slotje in de adresbalk staat. Phishing is letterlijk vissen: de crimineel gooit een wijd net uit en wacht tot iemand hapt. Vroeger lachten we erom, maar de phishingmails worden steeds intelligenter en zijn soms niet meer van echt te onderscheiden. Bij twijfel: bel de bank om navraag te doen. En dan niet naar het nummer dat in de e-mail staat, maar naar het nummer van de bank dat bij jou bekend is. Anders zou je zomaar een crimineel aan de lijn kunnen krijgen die zich voordoet als bankmedewerker.” Kijk ook op fraudehelpdesk.nl/sub-vragen/phishingmails.

Als je een rekening krijgt waar je niets van af weet… “Niet betalen en navraag doen. Wederom: nooit bellen naar het nummer uit de brief. Het kan helpen om het bedrijf of een zin uit de brief te googelen. Soms hebben anderen al ontdekt dat het om fraude gaat.”

Als je gevraagd wordt geld te betalen in ruil voor toegang tot een bepaald document…  “Dat is ransomware, een steeds vaker voorkomend virus dat een deel van je harde schijf ‘gijzelt’ (blokkeert) en losgeld (ransom) vraagt om de boel weer vrij te geven. Betaal nooit en licht de politie en een computerexpert in. Beter dan oplossen is voorkomen. Dat doe je door je virusscanner up-to-date te houden.”

Als er iets online staat over jou wat je niet wilt… “Oude tweets of Facebook-posts kun je handmatig wissen. Bij individuele sites of webwinkels kun je ook je gegevens opvragen en een verzoek doen om die te wissen. Weet je niet precies wat er allemaal online staat? Bij organisatie Bits of Freedom kun je met de Privacy Inzage Machine (pim.bof.nl) in een paar muisklikken de brief opstellen waarmee je inzage in je gegevens vraagt.”

Benieuwd naar het interview met Merel in Vriendin? Lees hier alvast een stukje. 

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |