×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

4 tips van privacydeskundige Merel Koning

4 tips van privacydeskundige Merel Koning
24.11.2016 -

In Vriendin 47 vertelt privacydeskundige Merel Koning alles over privacy op het internet. Rare e-mail ontvangen? Of een rekening waarvan je niets af weet? Merel deelt graag 4 tips voor als je het niet vertrouwt.


Als je een e-mail van de bank krijgt waarin staat dat je iets moet doen… “Nooit inloggen vanuit een e-mail. Surf altijd zelf via je browser naar de bij jou vertrouwde inlogpagina en controleer of er een slotje in de adresbalk staat. Phishing is letterlijk vissen: de crimineel gooit een wijd net uit en wacht tot iemand hapt. Vroeger lachten we erom, maar de phishingmails worden steeds intelligenter en zijn soms niet meer van echt te onderscheiden. Bij twijfel: bel de bank om navraag te doen. En dan niet naar het nummer dat in de e-mail staat, maar naar het nummer van de bank dat bij jou bekend is. Anders zou je zomaar een crimineel aan de lijn kunnen krijgen die zich voordoet als bankmedewerker.” Kijk ook op fraudehelpdesk.nl/sub-vragen/phishingmails.

Als je een rekening krijgt waar je niets van af weet… “Niet betalen en navraag doen. Wederom: nooit bellen naar het nummer uit de brief. Het kan helpen om het bedrijf of een zin uit de brief te googelen. Soms hebben anderen al ontdekt dat het om fraude gaat.”

Als je gevraagd wordt geld te betalen in ruil voor toegang tot een bepaald document…  “Dat is ransomware, een steeds vaker voorkomend virus dat een deel van je harde schijf ‘gijzelt’ (blokkeert) en losgeld (ransom) vraagt om de boel weer vrij te geven. Betaal nooit en licht de politie en een computerexpert in. Beter dan oplossen is voorkomen. Dat doe je door je virusscanner up-to-date te houden.”

Als er iets online staat over jou wat je niet wilt… “Oude tweets of Facebook-posts kun je handmatig wissen. Bij individuele sites of webwinkels kun je ook je gegevens opvragen en een verzoek doen om die te wissen. Weet je niet precies wat er allemaal online staat? Bij organisatie Bits of Freedom kun je met de Privacy Inzage Machine (pim.bof.nl) in een paar muisklikken de brief opstellen waarmee je inzage in je gegevens vraagt.”

Benieuwd naar het interview met Merel in Vriendin? Lees hier alvast een stukje. 

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |