×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 47: een wake-upcall van privacydeskundige Merel

Vriendin 47:  een wake-upcall van privacydeskundige Merel
23.11.2016 -

Ongemerkt laten we aardig wat gegevens achter op het Internet. Onverstandig? Privacydeskundige Merel Koning: “Het is naïef om te denken dat bijvoorbeeld Facebook niets met je gegevens doet.”


'Je laat toch ook niet je creditcard zomaar op straat liggen?' 

Wat doe je precies als privacydeskundige?
“Ik ben gespecialiseerd in mensenrechten en technologie en werk bij het Privacy & Identity Lab. Dit is een onderzoeksinstituut op het gebied van digitale privacy en identiteit. Ik onderzoek wat er precies gebeurt als de gegevens die mensen online achterlaten in handen komen van anderen, zoals de politie. Daarnaast geef ik op de Radboud Universiteit aan computerwetenschappers les in online recht. Ik vind het een fascinerend onderzoeksgebied; het is constant in beweging. De onlinewereld verandert zo snel, dat de wet het niet kan bijhouden. Ik kijk wat de technologische ontwikkeling voor de privacy van burgers betekent.”

Maar als je niets te verbergen hebt, kan er toch ook niets gebeuren?
“Dat argument hoor ik vaak, maar iedereen heeft altijd wel iets te verbergen. Je laat tenslotte ook niet je vakantiefoto’s en creditcard zomaar op straat liggen, waar iedereen ze kan zien. Mensen die dit argument gebruiken, vertrouwen erop dat de websites waarop ze inloggen, de sociale media die ze gebruiken en de webwinkels waar ze aankopen doen, zorgvuldig met hun gegevens omspringen. Maar er hoeft maar één site tussen te zitten die zijn zaken niet goed op orde heeft en je kunt het slachtoffer worden van cybercriminelen. Als je wachtwoorden of creditcardgegevens in handen komen van de verkeerde persoon, kan diegene in jouw naam allerlei spullen kopen. Zo kan een onschuldige vakantiefoto op Facebook uiteindelijk door iemand gebruikt worden om reclame te maken voor zonnebrandcrème.”

En wat als ik daar nu geen toestemming voor geef?
“Je ziet vaak dat mensen op hun wall een bericht plaatsen waarin staat dat ze Facebook geen toestemming geven om gebruik te maken van hun gegevens. Het is goed dat mensen ermee bezig zijn, maar dit heeft helaas geen enkele zin. Je bent namelijk een overeenkomst met Facebook aangegaan op het moment dat je een account aanmaakte. Je bent dus akkoord gegaan met hun voorwaarden. Het helpt wél om je privacyinstellingen aan te passen, zodat je profiel alleen voor je eigen vrienden zichtbaar is. Zo ziet niet de hele wereld wat je deelt, kunnen inbrekers niet zien dat je op vakantie bent en kunnen je foto’s niet door vreemden worden opgeslagen."

Lees verder in Vriendin 47. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
‘Wat de dna-test ook zegt, we blijven elkaars zus’

13.09.2017 - Marleen (32) en Miranda (32) groeiden op als tweeling. Deze zomer ontdekten ze dat er fraude is gepleegd bij hun adoptie. Ze deden een dna-test en bleken zelfs geen familie te zijn. Marleen: “Diep vanbinnen wist ik al jaren: er klopt iets niet.”

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |