×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 47: een wake-upcall van privacydeskundige Merel

Vriendin 47:  een wake-upcall van privacydeskundige Merel
23.11.2016 -

Ongemerkt laten we aardig wat gegevens achter op het Internet. Onverstandig? Privacydeskundige Merel Koning: “Het is naïef om te denken dat bijvoorbeeld Facebook niets met je gegevens doet.”


'Je laat toch ook niet je creditcard zomaar op straat liggen?' 

Wat doe je precies als privacydeskundige?
“Ik ben gespecialiseerd in mensenrechten en technologie en werk bij het Privacy & Identity Lab. Dit is een onderzoeksinstituut op het gebied van digitale privacy en identiteit. Ik onderzoek wat er precies gebeurt als de gegevens die mensen online achterlaten in handen komen van anderen, zoals de politie. Daarnaast geef ik op de Radboud Universiteit aan computerwetenschappers les in online recht. Ik vind het een fascinerend onderzoeksgebied; het is constant in beweging. De onlinewereld verandert zo snel, dat de wet het niet kan bijhouden. Ik kijk wat de technologische ontwikkeling voor de privacy van burgers betekent.”

Maar als je niets te verbergen hebt, kan er toch ook niets gebeuren?
“Dat argument hoor ik vaak, maar iedereen heeft altijd wel iets te verbergen. Je laat tenslotte ook niet je vakantiefoto’s en creditcard zomaar op straat liggen, waar iedereen ze kan zien. Mensen die dit argument gebruiken, vertrouwen erop dat de websites waarop ze inloggen, de sociale media die ze gebruiken en de webwinkels waar ze aankopen doen, zorgvuldig met hun gegevens omspringen. Maar er hoeft maar één site tussen te zitten die zijn zaken niet goed op orde heeft en je kunt het slachtoffer worden van cybercriminelen. Als je wachtwoorden of creditcardgegevens in handen komen van de verkeerde persoon, kan diegene in jouw naam allerlei spullen kopen. Zo kan een onschuldige vakantiefoto op Facebook uiteindelijk door iemand gebruikt worden om reclame te maken voor zonnebrandcrème.”

En wat als ik daar nu geen toestemming voor geef?
“Je ziet vaak dat mensen op hun wall een bericht plaatsen waarin staat dat ze Facebook geen toestemming geven om gebruik te maken van hun gegevens. Het is goed dat mensen ermee bezig zijn, maar dit heeft helaas geen enkele zin. Je bent namelijk een overeenkomst met Facebook aangegaan op het moment dat je een account aanmaakte. Je bent dus akkoord gegaan met hun voorwaarden. Het helpt wél om je privacyinstellingen aan te passen, zodat je profiel alleen voor je eigen vrienden zichtbaar is. Zo ziet niet de hele wereld wat je deelt, kunnen inbrekers niet zien dat je op vakantie bent en kunnen je foto’s niet door vreemden worden opgeslagen."

Lees verder in Vriendin 47. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |