×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 47: een wake-upcall van privacydeskundige Merel

Vriendin 47:  een wake-upcall van privacydeskundige Merel
23.11.2016 -

Ongemerkt laten we aardig wat gegevens achter op het Internet. Onverstandig? Privacydeskundige Merel Koning: “Het is naïef om te denken dat bijvoorbeeld Facebook niets met je gegevens doet.”


'Je laat toch ook niet je creditcard zomaar op straat liggen?' 

Wat doe je precies als privacydeskundige?
“Ik ben gespecialiseerd in mensenrechten en technologie en werk bij het Privacy & Identity Lab. Dit is een onderzoeksinstituut op het gebied van digitale privacy en identiteit. Ik onderzoek wat er precies gebeurt als de gegevens die mensen online achterlaten in handen komen van anderen, zoals de politie. Daarnaast geef ik op de Radboud Universiteit aan computerwetenschappers les in online recht. Ik vind het een fascinerend onderzoeksgebied; het is constant in beweging. De onlinewereld verandert zo snel, dat de wet het niet kan bijhouden. Ik kijk wat de technologische ontwikkeling voor de privacy van burgers betekent.”

Maar als je niets te verbergen hebt, kan er toch ook niets gebeuren?
“Dat argument hoor ik vaak, maar iedereen heeft altijd wel iets te verbergen. Je laat tenslotte ook niet je vakantiefoto’s en creditcard zomaar op straat liggen, waar iedereen ze kan zien. Mensen die dit argument gebruiken, vertrouwen erop dat de websites waarop ze inloggen, de sociale media die ze gebruiken en de webwinkels waar ze aankopen doen, zorgvuldig met hun gegevens omspringen. Maar er hoeft maar één site tussen te zitten die zijn zaken niet goed op orde heeft en je kunt het slachtoffer worden van cybercriminelen. Als je wachtwoorden of creditcardgegevens in handen komen van de verkeerde persoon, kan diegene in jouw naam allerlei spullen kopen. Zo kan een onschuldige vakantiefoto op Facebook uiteindelijk door iemand gebruikt worden om reclame te maken voor zonnebrandcrème.”

En wat als ik daar nu geen toestemming voor geef?
“Je ziet vaak dat mensen op hun wall een bericht plaatsen waarin staat dat ze Facebook geen toestemming geven om gebruik te maken van hun gegevens. Het is goed dat mensen ermee bezig zijn, maar dit heeft helaas geen enkele zin. Je bent namelijk een overeenkomst met Facebook aangegaan op het moment dat je een account aanmaakte. Je bent dus akkoord gegaan met hun voorwaarden. Het helpt wél om je privacyinstellingen aan te passen, zodat je profiel alleen voor je eigen vrienden zichtbaar is. Zo ziet niet de hele wereld wat je deelt, kunnen inbrekers niet zien dat je op vakantie bent en kunnen je foto’s niet door vreemden worden opgeslagen."

Lees verder in Vriendin 47. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!