×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 47: wandelen met boswachter Arjan Postma

Vriendin 47: wandelen met boswachter Arjan Postma
22.11.2016 -

Arjan Postma (48) kennen we als de enthousiaste tv-boswachter van RTL late night. Tijdens een wandeling door de polder vertelt hij over zijn liefde voor de natuur. “Ik probeer mensen te betoveren. Dan gaan ze zich vanzelf inzetten om de natuur te beschermen.”


'Ik wil dat iedereen verliefd wordt op de natuur' 
 

Als we de straat uit lopen van het Noord-Hollandse dorpje waar Arjan woont en de hoek om gaan, staan we opeens midden in de polder. Hond Skipper, die ook mee is, doet meteen zijn behoefte in de berm. Alsof hij aanvoelt dat hier de natuur begint. Als rechtgeaard boswachter heeft Arjan natuurlijk een zakje bij zich voor Skippers drollen. 

 

Ben jij hier opgegroeid?
“Nee, in een dorp dertig kilometer verderop. Maar ook daar hoefde je maar de straat uit te lopen of je zat in een poldergebied met slootjes en plassen water. Ik heb mijn hele jeugd daar rondgehangen. Om te kijken, te dromen en avonturen te beleven. Ik zeg altijd dat ik een jongen uit het moeras ben.” 

Dus de liefde voor de natuur zat er altijd al in?
“Zo ongeveer, ja. Mijn moeder komt uit een boerenfamilie, ik was veel op de boerderij van mijn ooms en tantes. Van mijn vaders kant ben ik de derde generatie wensboswachters, zoals ik dat altijd noem. Mijn opa wilde graag boswachter worden, maar werd politieman. Mijn vader wilde ook de boswachterij in en werd maatschappelijk werker, en ik ben het uiteindelijk wel geworden. Het is niet makkelijk om boswachter te worden. Er zijn niet veel banen, en áls er al een vacature is, zijn er veel reacties, want deze baan is voor veel mensen een droom.”

Je hebt geschiedenis gestudeerd. Niet echt een opleiding om boswachter te worden, toch?
“Klopt. Voordat ik in de puberteit kwam, wilde ik altijd boswachter of diepzeeduiker worden. Maar ja, in de puberteit vergeet je dat soort dingen. Ik vond geschiedenis leuk, dus ben ik aan het studeren geslagen. Tot ik dacht: wat moet ik hier eigenlijk mee? Ik wilde geen historicus worden en ook geen leraar. En opeens was die droom van vroeger weer terug."

Lees het hele interview in Vriendin 47

Nieuwsgierig naar het nieuwe boek van Arjan Postma? Vriendin mag 10 exemplaren weggeven. Klik hier om mee te doen. 

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

2

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |