×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 47: wandelen met boswachter Arjan Postma

Vriendin 47: wandelen met boswachter Arjan Postma
22.11.2016 -

Arjan Postma (48) kennen we als de enthousiaste tv-boswachter van RTL late night. Tijdens een wandeling door de polder vertelt hij over zijn liefde voor de natuur. “Ik probeer mensen te betoveren. Dan gaan ze zich vanzelf inzetten om de natuur te beschermen.”


'Ik wil dat iedereen verliefd wordt op de natuur' 
 

Als we de straat uit lopen van het Noord-Hollandse dorpje waar Arjan woont en de hoek om gaan, staan we opeens midden in de polder. Hond Skipper, die ook mee is, doet meteen zijn behoefte in de berm. Alsof hij aanvoelt dat hier de natuur begint. Als rechtgeaard boswachter heeft Arjan natuurlijk een zakje bij zich voor Skippers drollen. 

 

Ben jij hier opgegroeid?
“Nee, in een dorp dertig kilometer verderop. Maar ook daar hoefde je maar de straat uit te lopen of je zat in een poldergebied met slootjes en plassen water. Ik heb mijn hele jeugd daar rondgehangen. Om te kijken, te dromen en avonturen te beleven. Ik zeg altijd dat ik een jongen uit het moeras ben.” 

Dus de liefde voor de natuur zat er altijd al in?
“Zo ongeveer, ja. Mijn moeder komt uit een boerenfamilie, ik was veel op de boerderij van mijn ooms en tantes. Van mijn vaders kant ben ik de derde generatie wensboswachters, zoals ik dat altijd noem. Mijn opa wilde graag boswachter worden, maar werd politieman. Mijn vader wilde ook de boswachterij in en werd maatschappelijk werker, en ik ben het uiteindelijk wel geworden. Het is niet makkelijk om boswachter te worden. Er zijn niet veel banen, en áls er al een vacature is, zijn er veel reacties, want deze baan is voor veel mensen een droom.”

Je hebt geschiedenis gestudeerd. Niet echt een opleiding om boswachter te worden, toch?
“Klopt. Voordat ik in de puberteit kwam, wilde ik altijd boswachter of diepzeeduiker worden. Maar ja, in de puberteit vergeet je dat soort dingen. Ik vond geschiedenis leuk, dus ben ik aan het studeren geslagen. Tot ik dacht: wat moet ik hier eigenlijk mee? Ik wilde geen historicus worden en ook geen leraar. En opeens was die droom van vroeger weer terug."

Lees het hele interview in Vriendin 47

Nieuwsgierig naar het nieuwe boek van Arjan Postma? Vriendin mag 10 exemplaren weggeven. Klik hier om mee te doen. 

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |