×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 44: Aafje liet haar zwangerschap afbreken

Vriendin 44: Aafje liet haar zwangerschap afbreken
02.11.2016 -

Toen Aafje (38) en haar man Tom (37) hoorden dan hun kind downsyndroom had, besloten ze de zwangerschap af te breken.


''Ik kan me niet voorstellen dat we ooit voor een zwaardere keuze komen te staan.''
 

Aafje is voor haar werk op Aruba, als ze zich niet lekker voelt. Ze is die maand niet ongesteld geworden en als moeder van twee kinderen, weet ze wat dat kan betekenen. “Ik had het vermoeden dat ik zwanger was. Ook al slikte ik de pil en hadden Tom en ik geen derde kind in de planning. We haalden een zwangerschapstest, de twee streepjes waren duidelijk. Mijn gevoel klopte: ik was zwanger! We waren blij en verrast, maar het was ook even schakelen. We hadden immers al twee meiden, Lotte was toen 10 en Hannah 7, de babyfase lag ver achter ons. Bovendien was ons huis niet gebouwd op een groter gezin.” Toch staat het stel positief tegenover deze nieuwe wending in hun leven en Tom stort zich op verbouwingsplannen.

Overstuur
“We wilden een combinatietest laten uitvoeren, ondanks het feit dat deze niet werd vergoed, omdat ik pas 35 was. Bij deze test wordt op basis van je leeftijd, een bloedtest en een nekplooimeting de kans op onder andere downsyndroom bepaald. We wilden geen risico nemen. De dag na de nekplooimeting zou ik voor mijn werk naar Suriname vertrekken. Alles begon vrolijk. De baby ‘zwaaide’ en daar moesten we om lachen. Daarna werden de gegevens van de nekplooimeting ingevoerd. Opeens viel de echoscopiste viel stil. Het kindje dat even daarvoor nog zo vrolijk zwaaide, bleek een kans van één op twee te hebben op het syndroom van Down, zei de echoscopiste. En een kans van één op acht en één op negen op de andere twee syndromen, Patau en Edwards. Na deze onverwachte boodschap stond onze wereld op z’n kop. Ik raakte overstuur, Tom probeerde rustig te blijven. Als verdoofd stapten we in de auto. Het voelde alsof de grond onder mijn voeten verdween. Er raasden zo veel emoties door mijn lijf dat ik het er letterlijk uitgooide – Tom moest de auto stilzetten, omdat ik moest overgeven.''
 

‘De echoscopiste viel stil. Ons kind had een kans van één op twee op Downsyndroom.'
 

Zoeken naar bevestiging
Vier dagen later ondergaat Aafje die test, waarbij een stukje weefsel uit de placenta wordt weggenomen. “Ik kan me weinig herinneren van de dagen daarvoor. Mijn ouders hadden de meiden meegenomen en Tom en ik hebben veel gepraat. We lazen wetenschappelijke publicaties op internet, ervaringen van lotgenoten en verhalen van ouders met kinderen met downsyndroom. Je zoekt bevestiging en honderd procent duidelijkheid, maar dat krijg je niet zolang je niet weet of je kind downsyndroom heeft of niet. Er is een kans dat het kind niet heel ernstig gehandicapt zal zijn, maar er is ook een kans dat de beperking heel groot is. En van alles ertussenin."

Lees verder in Vriendin 44
Lees ook: 'Marlon werd slachtoffer van datingfraude'

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!