×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 44: Aafje liet haar zwangerschap afbreken

Vriendin 44: Aafje liet haar zwangerschap afbreken
02.11.2016 -

Toen Aafje (38) en haar man Tom (37) hoorden dan hun kind downsyndroom had, besloten ze de zwangerschap af te breken.


''Ik kan me niet voorstellen dat we ooit voor een zwaardere keuze komen te staan.''
 

Aafje is voor haar werk op Aruba, als ze zich niet lekker voelt. Ze is die maand niet ongesteld geworden en als moeder van twee kinderen, weet ze wat dat kan betekenen. “Ik had het vermoeden dat ik zwanger was. Ook al slikte ik de pil en hadden Tom en ik geen derde kind in de planning. We haalden een zwangerschapstest, de twee streepjes waren duidelijk. Mijn gevoel klopte: ik was zwanger! We waren blij en verrast, maar het was ook even schakelen. We hadden immers al twee meiden, Lotte was toen 10 en Hannah 7, de babyfase lag ver achter ons. Bovendien was ons huis niet gebouwd op een groter gezin.” Toch staat het stel positief tegenover deze nieuwe wending in hun leven en Tom stort zich op verbouwingsplannen.

Overstuur
“We wilden een combinatietest laten uitvoeren, ondanks het feit dat deze niet werd vergoed, omdat ik pas 35 was. Bij deze test wordt op basis van je leeftijd, een bloedtest en een nekplooimeting de kans op onder andere downsyndroom bepaald. We wilden geen risico nemen. De dag na de nekplooimeting zou ik voor mijn werk naar Suriname vertrekken. Alles begon vrolijk. De baby ‘zwaaide’ en daar moesten we om lachen. Daarna werden de gegevens van de nekplooimeting ingevoerd. Opeens viel de echoscopiste viel stil. Het kindje dat even daarvoor nog zo vrolijk zwaaide, bleek een kans van één op twee te hebben op het syndroom van Down, zei de echoscopiste. En een kans van één op acht en één op negen op de andere twee syndromen, Patau en Edwards. Na deze onverwachte boodschap stond onze wereld op z’n kop. Ik raakte overstuur, Tom probeerde rustig te blijven. Als verdoofd stapten we in de auto. Het voelde alsof de grond onder mijn voeten verdween. Er raasden zo veel emoties door mijn lijf dat ik het er letterlijk uitgooide – Tom moest de auto stilzetten, omdat ik moest overgeven.''
 

‘De echoscopiste viel stil. Ons kind had een kans van één op twee op Downsyndroom.'
 

Zoeken naar bevestiging
Vier dagen later ondergaat Aafje die test, waarbij een stukje weefsel uit de placenta wordt weggenomen. “Ik kan me weinig herinneren van de dagen daarvoor. Mijn ouders hadden de meiden meegenomen en Tom en ik hebben veel gepraat. We lazen wetenschappelijke publicaties op internet, ervaringen van lotgenoten en verhalen van ouders met kinderen met downsyndroom. Je zoekt bevestiging en honderd procent duidelijkheid, maar dat krijg je niet zolang je niet weet of je kind downsyndroom heeft of niet. Er is een kans dat het kind niet heel ernstig gehandicapt zal zijn, maar er is ook een kans dat de beperking heel groot is. En van alles ertussenin."

Lees verder in Vriendin 44
Lees ook: 'Marlon werd slachtoffer van datingfraude'

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |