×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 44: Aafje liet haar zwangerschap afbreken

Vriendin 44: Aafje liet haar zwangerschap afbreken
02.11.2016 -

Toen Aafje (38) en haar man Tom (37) hoorden dan hun kind downsyndroom had, besloten ze de zwangerschap af te breken.


''Ik kan me niet voorstellen dat we ooit voor een zwaardere keuze komen te staan.''
 

Aafje is voor haar werk op Aruba, als ze zich niet lekker voelt. Ze is die maand niet ongesteld geworden en als moeder van twee kinderen, weet ze wat dat kan betekenen. “Ik had het vermoeden dat ik zwanger was. Ook al slikte ik de pil en hadden Tom en ik geen derde kind in de planning. We haalden een zwangerschapstest, de twee streepjes waren duidelijk. Mijn gevoel klopte: ik was zwanger! We waren blij en verrast, maar het was ook even schakelen. We hadden immers al twee meiden, Lotte was toen 10 en Hannah 7, de babyfase lag ver achter ons. Bovendien was ons huis niet gebouwd op een groter gezin.” Toch staat het stel positief tegenover deze nieuwe wending in hun leven en Tom stort zich op verbouwingsplannen.

Overstuur
“We wilden een combinatietest laten uitvoeren, ondanks het feit dat deze niet werd vergoed, omdat ik pas 35 was. Bij deze test wordt op basis van je leeftijd, een bloedtest en een nekplooimeting de kans op onder andere downsyndroom bepaald. We wilden geen risico nemen. De dag na de nekplooimeting zou ik voor mijn werk naar Suriname vertrekken. Alles begon vrolijk. De baby ‘zwaaide’ en daar moesten we om lachen. Daarna werden de gegevens van de nekplooimeting ingevoerd. Opeens viel de echoscopiste viel stil. Het kindje dat even daarvoor nog zo vrolijk zwaaide, bleek een kans van één op twee te hebben op het syndroom van Down, zei de echoscopiste. En een kans van één op acht en één op negen op de andere twee syndromen, Patau en Edwards. Na deze onverwachte boodschap stond onze wereld op z’n kop. Ik raakte overstuur, Tom probeerde rustig te blijven. Als verdoofd stapten we in de auto. Het voelde alsof de grond onder mijn voeten verdween. Er raasden zo veel emoties door mijn lijf dat ik het er letterlijk uitgooide – Tom moest de auto stilzetten, omdat ik moest overgeven.''
 

‘De echoscopiste viel stil. Ons kind had een kans van één op twee op Downsyndroom.'
 

Zoeken naar bevestiging
Vier dagen later ondergaat Aafje die test, waarbij een stukje weefsel uit de placenta wordt weggenomen. “Ik kan me weinig herinneren van de dagen daarvoor. Mijn ouders hadden de meiden meegenomen en Tom en ik hebben veel gepraat. We lazen wetenschappelijke publicaties op internet, ervaringen van lotgenoten en verhalen van ouders met kinderen met downsyndroom. Je zoekt bevestiging en honderd procent duidelijkheid, maar dat krijg je niet zolang je niet weet of je kind downsyndroom heeft of niet. Er is een kans dat het kind niet heel ernstig gehandicapt zal zijn, maar er is ook een kans dat de beperking heel groot is. En van alles ertussenin."

Lees verder in Vriendin 44
Lees ook: 'Marlon werd slachtoffer van datingfraude'

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

5

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |