×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 44: Elisa geeft duizenden kinderen toch een leuk Sinterklaasfeest

Vriendin 44: Elisa geeft duizenden kinderen toch een leuk Sinterklaasfeest
02.11.2016 -

Cadeautjes krijgen van Sinterklaas: voor kinderen uit gezinnen die weinig te besteden hebben, is dat geen vanzelfsprekendheid. Speciaal voor hen runt Elisa (53) de Sinterklaasbank. ''Ik wil ze niet niet alleen mooi cadeau geven, maar ook het gevoel van: ik doe ertoe, Sinterklaas ziet mij ook."


‘Een mooi cadeau van Sinterklaas: dat gun ik álle kinderen’
 

Elisa: “Hard zingen voor de kachel, in de hoop dat Piet iets lekkers door de schoorsteen gooide. Geweldig was dat. Een verlanglijstje in je schoen stoppen, of in de brievenbus van de PTT. De spanning: wat zou je krijgen? En dan Pakjesavond: liedjes zingen met z’n allen, tussendoor luisterend of je al wat hoorde. Harde bonzen op de deur, en dan stond daar die zak met pakjes. Snel naar buiten om te kijken of je Piet nog zag rennen. Maar die was al de hoek om, natuurlijk. Piet was absoluut mijn held; grappig en snel. Ik koester mijn herinneringen aan Sinterklaas. En dat gun ik álle kinderen.”

Troosteloze woning
“Voor mijn werk als zedenrechercheur bij de politie in Amsterdam kom ik geregeld bij families thuis in abominabele omstandigheden. Koude, kale huizen zonder vloerbedekking, zonder gas en licht. Tien jaar geleden ontstond door zo’n bezoek mijn idee voor de Sinterklaasbank. In een troosteloze woning met een lege koelkast en smerige matrassen op de grond, zag ik aan de muur een vrolijke, felgekleurde kindertekening hangen van Sint en Piet op de pakjesboot. Het raakte me, omdat het contrast zo groot was. Die avond bracht ik mijn jongste dochter naar bed. Zij was toen vier. Terwijl ik haar instopte onder haar knisperende dekbed, gingen mijn gedachten naar het jongetje van de tekening, met zijn matras op de grond. De volgende ochtend zou mijn dochter stuiterend boven aan de trap staan, want zij had haar schoen gezet. ‘Mag ik al kijken, mam?’ zou ze roepen, en ik zou glimlachen: ‘Vooruit, ga maar.’ Hoe deden de ouders van het jongetje dat? Zij hadden amper geld om het gas te laten branden, en werden voor het blok gezet. Ook hun kind hoorde op school over Sinterklaas. Dat die wat in je schoen deed als je lief was geweest. Maar wanneer daar echt geen geld voor was... Zou het jongetje dan denken dat de Sint hem oversloeg omdat hij niet lief genoeg was? Het bleef maar door mijn hoofd spoken. Ik moest hier wat aan doen!” Zo ontstond het idee van de Sinterklaasbank.”
 

‘Alsof ze een miljoen gewonnen had, zó blij was ze met het poppenhuis’
 

Goed plan
“Ik vertelde mijn idee aan een collega bij de politie. Zij vond het meteen een goed plan en wist ook hoe ik het moest aanpakken: met een stichting. Ik belde een notaris. Die hielp belangeloos bij de oprichting van Stichting De Sinterklaasbank. Ik werd voorzitter, mijn collega secretaris en een andere collega werd penningmeester. We konden van start. Mijn collega moest door tijdgebrek al gauw afhaken. Gelukkig stapte mijn nagelstyliste Silvia meteen in het ‘gat’. Een gouden combi; Silvia met haar ondernemersgeest en ik een op zeker gaande ambtenaar."

Help de Sinterklaasbank! Voor dit jaar kun je als hulpverlener nog tot 8 november een kind aanmelden voor een cadeautje. Inschrijfformulieren vind je op www.sinterklaasbank.nl en in de winkels van Intertoys.

Lees verder in Vriendin 44
Lees ook: 'Colinda werd na tien jaar toch zwanger'

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Puzzcat wo 2 nov '16 11:45

  Jullie zijn toppers!
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 3 nov '16 07:47

  Ja hier wil ik wel op reageren . Dit is zoals ik ernaar kijk en ik weet dat er heel veeel reacties gaat komen die negatief zijn. Ik ben voorbereid. Maar zo zie ik dit; Er staat in het artikel dat er in het begin een doel was van 50 kinderen een kadeautje te geven van 30 euro. Waarom niet 100 kinderen een kadeautje van 15 euro? Ik vind 30 euro een duur kado. Daarbij; in het artikel staat dat er kinderen zijn in kale huizen met een matras op de grond. Hebben deze kinderen niet meer aan een bed? Of een stel goede schoenen? Om maar iets te noemen? Daarbij is Sinterklaas een "luxe" . Waar zijn de kadeautje met de verjaardagen van de kinderen? En waarom moeten het nieuwe dingen zijn? Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel nobel. Zelf zit ik niet bij de voedselbank maar heb het ook niet breed. Ik zou zelf kadeautje kunnen kopen voor mijn kind met Sinterklaas. Maar ja, Sinterklaas bestaat niet. En dat weet hij al sinds hij op school zit. We zijn daar direct eerlijk in geweest. Hij is nu 5. Ook de kerstman en de tandenfee, dat is allemaal Mama. Omdat er op school met sinterklaas ook altijd een kadeautje is voor de kinderen zou een kadeautje van 30 euro best veel zijn.... Ook weet ik dat er na pakjes avond op school besproken word wat de kinderen hebben gekregen van "sinterklaas" om hem niet buiten te sluiten krijgt onze zoon een klein kadeautje om te vertellen, maar niet van Sinterklaas, maar van papa en mama. En dat kost echt geen 30 euro. Als de sinterklaas bank 2de hands speelgoed had gedaan had ik gezegd: kom Maar halen wat hier niet meer word gebruikt. Maar steunen in vorm van geld zou ik dus niet doen. Ik wens de sinterklaas bank wel heel veel succes!
  Reageer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen.“Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |