×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 43: Marlon werd slachtoffer van datingfraude

Vriendin 43: Marlon werd slachtoffer van datingfraude
26.10.2016 -

Smoorverliefd werd Marlon (56) op Tom, een charmante Amerikaan die ze via een datingsite leerde kennen. Maar achter zijn knappe profielfoto bleek een criminele bende uit Nigeria te zitten. ''Ze wisten me 50.000 euro te ontfutselen.''


'Ik had een gebroken hart én een torenhoge schuld'
 

Marlon: “Begin dit jaar stuurde hij me na twee jaar opeens weer een berichtje via Skype. Met inmiddels een profielfoto van een compleet andere kerel, maar alsnog beweerde hij dood­ leuk ‘mijn man Tom’ te zijn. Ik werd woest, heb hem voor alles en nog wat uitgescholden en verteld dat ik de politie op hem afgestuurd had. Het enige wat hij zei, is dat hij altijd van me zou blijven houden. Hoe durfde hij?” In haar gezellige huis doet Marlon haar bizarre verhaal uit de doeken. Papegaai James doet intussen op volleerde wijze het geluid van een binnenkomende e­mail na. Een geluid dat in het huis maar al te vaak klonk; dagelijks kwamen de romantische liefdes-verklaringen van ‘Tom’ binnen via de computer. Een groot deel van hun conversaties heeft ze uitgeprint, met gele markeringen bij de regels waarin hij haar subtiel om geld vraagt. Nu vindt ze het bewijs overweldigend, maar destijds vielen zijn hulpvragen in het niet bij de andere dingen die hij schreef. Dat Marlon de mooiste en de liefste was, dat hij nog nooit zo gelukkig was geweest en dat zijn liefde voor haar in geen honderd miljoen dollar was uit te drukken.

Leuke berichtjes 
Marlon is een alleenstaande moeder van twee volwassen zoons, haar echtgenoot overleed in 1996. “Lange tijd was ik niet toe aan een nieuwe liefde, maar toen de jongens groter werden, vond ik dat het tijd werd voor mij. In 2008 heb ik me al eens ingeschreven op een datingsite, maar dat beviel niet goed. De mannen met wie ik op date ging, bleken achteraf leugens te verkopen of stiekem een ander te hebben. Ik stopte er weer mee. Maar in het wild kwam ik ook niemand tegen. Ik weet niet of het aan mij ligt of aan de maatschappij, maar het is heel anders dan toen ik jong was. Iedereen zit tegen­woordig op zijn telefoon, mensen kijken niet meer om zich heen. Ik had nooit eens spontaan een leuk gesprek als ik op een terrasje zat.” In 2013 besloot ze zich daarom toch maar weer in te schrijven op Lexa, de grootste datingsite van Nederland. Omdat ze wederom weinig geluk had met de mannen, gaf ze bijna de moed op. Tot er een bericht van de knappe Tom in haar mailbox verscheen. “Een Amerikaanse weduwnaar, met een dochter van vijftien. Hij werkte als ingenieur bij een oliemaatschappij, vertelde hij. Op dat moment was hij even in Amsterdam. Na wat leuke berichtjes over en weer, belde hij me. Gewoon met een Nederlands nummer, dat kwam betrouwbaar over. Pas achteraf heb ik gehoord dat ze zoiets blijkbaar vanuit het buitenland kunnen omleiden.” 
 

‘Zijn liefde voor mij was in geen honderd miljoen dollar uit te drukken, schreef hij'
 

Bewust
Het is niet zo dat ze niet op haar hoede was. “Ik wist heus wel dat er oplichters rond­ cirkelen op internet, dus ik stelde bewust veel vragen. Toen hij op het laatste moment toch niet met me af kon spreken omdat hij halsover­ kop naar een booreiland in de Middellandse Zee moest voor de aanleg van een nieuwe oliepijplijn, checkte ik of zo’n project bestond. En toen hij aangaf dat hij niet met camera mocht skypen vanwege het privacybeleid op het boor­ eiland, vroeg ik dat na. Zo’n regel was inderdaad niet ongebruikelijk. Er wordt soms gezegd dat je wel heel dom moet zijn als je je op zo’n manier laat oplichten, maar het heeft helemaal niets met opleidingsniveau te maken. Ze zoeken bewust mensen die kwetsbaar zijn, zoals weduwes. Van die kwetsbaarheid maken ze misbruik.”

Met haar pagina Facebook.com/datingfraude hoopt Marlon andere mensen te waarschuwen. Mensen die zijn opgelicht, roept ze op om foto’s op deze site te delen.

Lees verder in Vriendin 43. 

Lees ook: 'Mignon beviel helemaal in haar eentje'

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

3Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 26 okt '16 22:49

  Ja dat verhaal klinkt mij heel bekend in de oren ik heb het ook gehad het zelfde en ook een booreiland en noem maar op ik was ook verliefd en ook op subtiele wijze geld vragen Maar met een verschil ik heb nooit geen geld over gemaakt. Dus hij bleef maar aandringen en ik heb gezegd ik heb geen geld toen was het snel over Toen heeft mijn dochter mij gewaarschuwd die had die site op gezocht en iid het waren die zwarten die er achter zaten heb vaker gehad uit Amerika en Engeland en België toen heb ik gezegd wat er achter zat heb die lui flink de waarheid gezegd en heb er nooit meer wat van gehoord. Pas op het zijn criminelen ben blij dat mijn dochter mij heeft gewaarschuwd.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 27 okt '16 10:43

  Eigenlijk stom als je erin trapt maar mensen kunnen zo geraffineerd te werk gaan dat je het toch gelooft. Zelf geen geld kwijt geraakt maar iemand gekend, in levenden lijve, die mijn tandartskosten - ik had nog niks laten doen dus nog geen kosten gemaakt - zou betalen uit een familiefonds. Geloofde ik eerst ook nog. Hij hield me lang aan het lijntje maar deed niks. Op een gegeven moment was hij bij mijn tandarts geweest met zijn boekhouder, zei hij. Niet dus. Achteraf denk ik dat het niet zijn echte naam en beroep waren waar hij zich voor uitgaf want ik zag op internet iemand met die naam en die functie maar dat was hij niet. Hij wilde alleen macht over me en seks.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  --Anoniempje do 27 okt '16 12:16

  Ik snap dat het erg vleiend is, maar stuur never nooit geld op naar iemand die je nog nooit in levende lijve gezien hebt! Ik zou dat nooit doen en vooral niet een torenhoog bedrag. Met €50.000,00 weet ik wel leukere dingen te doen dan aan een onbekend iemand toe te sturen.
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |