×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 43: Marlon werd slachtoffer van datingfraude

Vriendin 43: Marlon werd slachtoffer van datingfraude
26.10.2016 -

Smoorverliefd werd Marlon (56) op Tom, een charmante Amerikaan die ze via een datingsite leerde kennen. Maar achter zijn knappe profielfoto bleek een criminele bende uit Nigeria te zitten. ''Ze wisten me 50.000 euro te ontfutselen.''


'Ik had een gebroken hart én een torenhoge schuld'
 

Marlon: “Begin dit jaar stuurde hij me na twee jaar opeens weer een berichtje via Skype. Met inmiddels een profielfoto van een compleet andere kerel, maar alsnog beweerde hij dood­ leuk ‘mijn man Tom’ te zijn. Ik werd woest, heb hem voor alles en nog wat uitgescholden en verteld dat ik de politie op hem afgestuurd had. Het enige wat hij zei, is dat hij altijd van me zou blijven houden. Hoe durfde hij?” In haar gezellige huis doet Marlon haar bizarre verhaal uit de doeken. Papegaai James doet intussen op volleerde wijze het geluid van een binnenkomende e­mail na. Een geluid dat in het huis maar al te vaak klonk; dagelijks kwamen de romantische liefdes-verklaringen van ‘Tom’ binnen via de computer. Een groot deel van hun conversaties heeft ze uitgeprint, met gele markeringen bij de regels waarin hij haar subtiel om geld vraagt. Nu vindt ze het bewijs overweldigend, maar destijds vielen zijn hulpvragen in het niet bij de andere dingen die hij schreef. Dat Marlon de mooiste en de liefste was, dat hij nog nooit zo gelukkig was geweest en dat zijn liefde voor haar in geen honderd miljoen dollar was uit te drukken.

Leuke berichtjes 
Marlon is een alleenstaande moeder van twee volwassen zoons, haar echtgenoot overleed in 1996. “Lange tijd was ik niet toe aan een nieuwe liefde, maar toen de jongens groter werden, vond ik dat het tijd werd voor mij. In 2008 heb ik me al eens ingeschreven op een datingsite, maar dat beviel niet goed. De mannen met wie ik op date ging, bleken achteraf leugens te verkopen of stiekem een ander te hebben. Ik stopte er weer mee. Maar in het wild kwam ik ook niemand tegen. Ik weet niet of het aan mij ligt of aan de maatschappij, maar het is heel anders dan toen ik jong was. Iedereen zit tegen­woordig op zijn telefoon, mensen kijken niet meer om zich heen. Ik had nooit eens spontaan een leuk gesprek als ik op een terrasje zat.” In 2013 besloot ze zich daarom toch maar weer in te schrijven op Lexa, de grootste datingsite van Nederland. Omdat ze wederom weinig geluk had met de mannen, gaf ze bijna de moed op. Tot er een bericht van de knappe Tom in haar mailbox verscheen. “Een Amerikaanse weduwnaar, met een dochter van vijftien. Hij werkte als ingenieur bij een oliemaatschappij, vertelde hij. Op dat moment was hij even in Amsterdam. Na wat leuke berichtjes over en weer, belde hij me. Gewoon met een Nederlands nummer, dat kwam betrouwbaar over. Pas achteraf heb ik gehoord dat ze zoiets blijkbaar vanuit het buitenland kunnen omleiden.” 
 

‘Zijn liefde voor mij was in geen honderd miljoen dollar uit te drukken, schreef hij'
 

Bewust
Het is niet zo dat ze niet op haar hoede was. “Ik wist heus wel dat er oplichters rond­ cirkelen op internet, dus ik stelde bewust veel vragen. Toen hij op het laatste moment toch niet met me af kon spreken omdat hij halsover­ kop naar een booreiland in de Middellandse Zee moest voor de aanleg van een nieuwe oliepijplijn, checkte ik of zo’n project bestond. En toen hij aangaf dat hij niet met camera mocht skypen vanwege het privacybeleid op het boor­ eiland, vroeg ik dat na. Zo’n regel was inderdaad niet ongebruikelijk. Er wordt soms gezegd dat je wel heel dom moet zijn als je je op zo’n manier laat oplichten, maar het heeft helemaal niets met opleidingsniveau te maken. Ze zoeken bewust mensen die kwetsbaar zijn, zoals weduwes. Van die kwetsbaarheid maken ze misbruik.”

Met haar pagina Facebook.com/datingfraude hoopt Marlon andere mensen te waarschuwen. Mensen die zijn opgelicht, roept ze op om foto’s op deze site te delen.

Lees verder in Vriendin 43. 

Lees ook: 'Mignon beviel helemaal in haar eentje'

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

3Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 26 okt '16 22:49

  Ja dat verhaal klinkt mij heel bekend in de oren ik heb het ook gehad het zelfde en ook een booreiland en noem maar op ik was ook verliefd en ook op subtiele wijze geld vragen Maar met een verschil ik heb nooit geen geld over gemaakt. Dus hij bleef maar aandringen en ik heb gezegd ik heb geen geld toen was het snel over Toen heeft mijn dochter mij gewaarschuwd die had die site op gezocht en iid het waren die zwarten die er achter zaten heb vaker gehad uit Amerika en Engeland en België toen heb ik gezegd wat er achter zat heb die lui flink de waarheid gezegd en heb er nooit meer wat van gehoord. Pas op het zijn criminelen ben blij dat mijn dochter mij heeft gewaarschuwd.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 27 okt '16 10:43

  Eigenlijk stom als je erin trapt maar mensen kunnen zo geraffineerd te werk gaan dat je het toch gelooft. Zelf geen geld kwijt geraakt maar iemand gekend, in levenden lijve, die mijn tandartskosten - ik had nog niks laten doen dus nog geen kosten gemaakt - zou betalen uit een familiefonds. Geloofde ik eerst ook nog. Hij hield me lang aan het lijntje maar deed niks. Op een gegeven moment was hij bij mijn tandarts geweest met zijn boekhouder, zei hij. Niet dus. Achteraf denk ik dat het niet zijn echte naam en beroep waren waar hij zich voor uitgaf want ik zag op internet iemand met die naam en die functie maar dat was hij niet. Hij wilde alleen macht over me en seks.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  --Anoniempje do 27 okt '16 12:16

  Ik snap dat het erg vleiend is, maar stuur never nooit geld op naar iemand die je nog nooit in levende lijve gezien hebt! Ik zou dat nooit doen en vooral niet een torenhoog bedrag. Met €50.000,00 weet ik wel leukere dingen te doen dan aan een onbekend iemand toe te sturen.
  Reageer!

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |