×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 42: Colinda werd na tien jaar toch zwanger

Vriendin 42: Colinda werd na tien jaar toch zwanger
19.10.2016 -

Colinda (39) wilde heel graag moeder worden, maar het lukte maar niet om zwanger te raken.Toch gaf ze niet op en na tien jaar lukte het alsnog. “Ontelbare keren keek ik naar de echo om mezelf ervan te overtuigen dat het echt waar was. Ik was zes weken en twee dagen zwanger!”


‘Je mag even de moed verliezen, maar nooit de hoop
 

Colinda: “Op mijn 22ste was ik er eigenlijk al klaar voor. Ik was getrouwd met John, we hadden een huis en allebei een baan. Moeder worden was een logische volgende stap. Maar het gebeurde niet. Om me heen werd de ene na de andere vriendin zwanger, behalve ik. Dat deed pijn. Toch ging ik gewoon telkens op kraamvisite. Jaloers was ik niet, want ik wist: dat is niet míjn kind, dat zij in hun armen houden. Het mijne zou hopelijk nog komen. Maar waarom lukte dat niet?

Schildklier
Na een jaar ging ik naar de huisarts en vervolgens naar de gynaecoloog. Mijn schildklier bleek niet goed te werken en ik had geen eisprong. John werd ook onderzocht: bij hem was alles in orde. Ik kreeg medicijnen om een eisprong op te wekken. Maar ik werd niet zwanger. Een kijkoperatie toonde geen afwijkingen: mijn probleem was puur hormonaal. In de jaren die volgden, probeerden we het los te laten. John en ik werkten allebei fulltime. Een druk bestaan, afgewisseld met mooie vakanties. Allemaal hartstikke leuk, maar er knaagde een gemis.
 

‘Ik vroeg me af of ik een slechte moeder zou zijn, dat ik daarom geen kind kreeg’
 

Klap in mijn gezicht
“Ik ging terug naar de gynaecoloog van het streekziekenhuis, die opnieuw medicijnen voorschreef om de eisprong op te wekken. Toen dat weer niets deed, verwees hij mij door naar de afdeling fertiliteit van het Universitair Ziekenhuis in Gent. Daar wonen we maar twintig kilometer vandaan en daar was meer kennis aanwezig. Na een echo stelde een gynaecoloog PCOS bij me vast Ik bleek geen goede eicellen aan te maken, alleen lege blaasjes. Het bericht was een klap in mijn gezicht. Dat dit pas na acht jaar werd ontdekt! Gelukkig was er met de juiste behandeling wel iets aan te doen. Allereerst moest ik afvallen. Dat zou de kans op een zwangerschap vergroten. Ik leerde een gezonder eetpatroon aan te houden, met een ontbijt en meer tussendoortjes. Met een stappenteller om maakte ik langere wandelingen met de hond en ik trapte me elke dag in het zweet op de hometrainer. Alles had ik over voor een kind. In twee maanden viel ik vijf kilo af, genoeg om aan een hormoonkuur die de rijping van eicellen bevordert te beginnen.

Lees verder in Vriendin 42.

Duurde het bij jou ook een lange tijd voordat je zwanger werd, al dan niet na een vruchtbaarheidsbehandeling? Mail je verhaal naar post@vriendin.audax.nl of praat mee op ons forum. 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |