×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

De keuken van... Ikea directeur Lena Herder

De keuken van... Ikea directeur Lena Herder
18.10.2016 -

Sinds vorig jaar is de Zweedse Lena Herder (56) de nieuwe directeur van Ikea Nederland.Tijd voor een kennismaking! Dat doen we in de keuken van haar prachtige huis in het centrum van Amsterdam. Lena heeft gekookt en vraagt of we na het interview willen blijven eten. Die uitnodiging nemen we graag aan.


‘Muziek op, wijntje erbij, heel gezellig’

We doen het interview in het Engels, want je woont pas driekwart jaar in Nederland. Kun je al iets in het Nederlands zeggen?
“Ik ben pasgeleden op cursus geweest, dus ja, een paar kleine zinnetjes lukt wel: ‘Ik ben Lena, ik woon in Amsterdam en ik werk voor Ikea.’ Ik begrijp ook al veel van wat er wordt gezegd.”

Hoe bevalt het leven hier?
“Heel goed. Het is makkelijk om je thuis te voelen in Nederland, de mensen zijn aardig en direct. Hiervoor heb ik met mijn man Ulf in Londen gewoond. Dat vonden we een heel leuke stad, maar Amsterdam vinden we nóg leuker. Dat hadden we niet gedacht, Amsterdam verraste ons. Het enige waarop we niet voorbereid waren, was de regen. Toen we naar Londen verhuisden, waarschuwde iedereen dat het daar zo vaak regent. Maar het lijkt wel of het hier nog erger is.”

Wat vind je van ons Nederlandse eten, zoals bitterballen en frikandellen?
“Een frikandel heb ik nog niet geprobeerd en bij de Febo ben ik ook nog niet geweest. Bitterballen en kroketten vind ik wel oké, al ben ik geen groot fan. Wat ik best vies vind, is een broodje haring. Saté vind ik wel weer heerlijk.”

Je komt uit Zweden. Hoe anders zijn de gewoonten daar?
“Niet heel anders, maar er zijn wel wat kleine verschillen. In Zweden fietst iedereen bijvoorbeeld met een helm op. Grappig eigenlijk, want Zweden is heel dunbevolkt, er is nauwelijks verkeer. En toch doet iedereen die helm op. Hier, in deze drukke stad, doet niemand dat. Nog een verschil: in Zweden doen mensen hun schoenen uit wanneer ze iemands huis in gaan. Dat is een oud gebruik uit de tijd dat veel mensen in Zweden nog boeren waren.”
 

‘Ik wil zo’n oma zijn bij wie de kinderen uit school nog even binnenlopen’`

 

Je hebt al in heel wat landen gewoond en gewerkt. Wat vind je leuk aan in het buitenland werken?
“Ik vind het leuk om de verschillen te zien tussen mensen en de manier waarop ze leven. In Finland probeerde ik als directeur op dezelfde manier leiding te geven als in Zweden, maar dat werkte niet goed: ze wilden het liefst van mij horen wat ze moesten doen, terwijl ik als directeur natuurlijk niet alle inhoudelijke kennis heb. Hier in Nederland willen jullie dat ook, maar vervolgens stellen jullie daar vragen over. Het woordje ‘verplicht’ werkt hier als een rode lap op een stier. Geweldig vind ik dat soort dingen, dat maakt dat ik ook groei als mens: ik moet leren daarmee om te gaan. Ik ben degene die te gast is, dus moet ik me aanpassen.”

Benieuwd naar Lena's mosselenrecept? Klik dan hier. 

Lees verder in Vriendin 42.
Lees ook: 'Shirma Rouse, de zingende keukenprinses: 'Van koken word ik gelukkig'

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |