×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

De keuken van... Ikea directeur Lena Herder

De keuken van... Ikea directeur Lena Herder
18.10.2016 -

Sinds vorig jaar is de Zweedse Lena Herder (56) de nieuwe directeur van Ikea Nederland.Tijd voor een kennismaking! Dat doen we in de keuken van haar prachtige huis in het centrum van Amsterdam. Lena heeft gekookt en vraagt of we na het interview willen blijven eten. Die uitnodiging nemen we graag aan.


‘Muziek op, wijntje erbij, heel gezellig’

We doen het interview in het Engels, want je woont pas driekwart jaar in Nederland. Kun je al iets in het Nederlands zeggen?
“Ik ben pasgeleden op cursus geweest, dus ja, een paar kleine zinnetjes lukt wel: ‘Ik ben Lena, ik woon in Amsterdam en ik werk voor Ikea.’ Ik begrijp ook al veel van wat er wordt gezegd.”

Hoe bevalt het leven hier?
“Heel goed. Het is makkelijk om je thuis te voelen in Nederland, de mensen zijn aardig en direct. Hiervoor heb ik met mijn man Ulf in Londen gewoond. Dat vonden we een heel leuke stad, maar Amsterdam vinden we nóg leuker. Dat hadden we niet gedacht, Amsterdam verraste ons. Het enige waarop we niet voorbereid waren, was de regen. Toen we naar Londen verhuisden, waarschuwde iedereen dat het daar zo vaak regent. Maar het lijkt wel of het hier nog erger is.”

Wat vind je van ons Nederlandse eten, zoals bitterballen en frikandellen?
“Een frikandel heb ik nog niet geprobeerd en bij de Febo ben ik ook nog niet geweest. Bitterballen en kroketten vind ik wel oké, al ben ik geen groot fan. Wat ik best vies vind, is een broodje haring. Saté vind ik wel weer heerlijk.”

Je komt uit Zweden. Hoe anders zijn de gewoonten daar?
“Niet heel anders, maar er zijn wel wat kleine verschillen. In Zweden fietst iedereen bijvoorbeeld met een helm op. Grappig eigenlijk, want Zweden is heel dunbevolkt, er is nauwelijks verkeer. En toch doet iedereen die helm op. Hier, in deze drukke stad, doet niemand dat. Nog een verschil: in Zweden doen mensen hun schoenen uit wanneer ze iemands huis in gaan. Dat is een oud gebruik uit de tijd dat veel mensen in Zweden nog boeren waren.”
 

‘Ik wil zo’n oma zijn bij wie de kinderen uit school nog even binnenlopen’`

 

Je hebt al in heel wat landen gewoond en gewerkt. Wat vind je leuk aan in het buitenland werken?
“Ik vind het leuk om de verschillen te zien tussen mensen en de manier waarop ze leven. In Finland probeerde ik als directeur op dezelfde manier leiding te geven als in Zweden, maar dat werkte niet goed: ze wilden het liefst van mij horen wat ze moesten doen, terwijl ik als directeur natuurlijk niet alle inhoudelijke kennis heb. Hier in Nederland willen jullie dat ook, maar vervolgens stellen jullie daar vragen over. Het woordje ‘verplicht’ werkt hier als een rode lap op een stier. Geweldig vind ik dat soort dingen, dat maakt dat ik ook groei als mens: ik moet leren daarmee om te gaan. Ik ben degene die te gast is, dus moet ik me aanpassen.”

Benieuwd naar Lena's mosselenrecept? Klik dan hier. 

Lees verder in Vriendin 42.
Lees ook: 'Shirma Rouse, de zingende keukenprinses: 'Van koken word ik gelukkig'

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!