×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

De keuken van... Ikea directeur Lena Herder

De keuken van... Ikea directeur Lena Herder
18.10.2016 -

Sinds vorig jaar is de Zweedse Lena Herder (56) de nieuwe directeur van Ikea Nederland.Tijd voor een kennismaking! Dat doen we in de keuken van haar prachtige huis in het centrum van Amsterdam. Lena heeft gekookt en vraagt of we na het interview willen blijven eten. Die uitnodiging nemen we graag aan.


‘Muziek op, wijntje erbij, heel gezellig’

We doen het interview in het Engels, want je woont pas driekwart jaar in Nederland. Kun je al iets in het Nederlands zeggen?
“Ik ben pasgeleden op cursus geweest, dus ja, een paar kleine zinnetjes lukt wel: ‘Ik ben Lena, ik woon in Amsterdam en ik werk voor Ikea.’ Ik begrijp ook al veel van wat er wordt gezegd.”

Hoe bevalt het leven hier?
“Heel goed. Het is makkelijk om je thuis te voelen in Nederland, de mensen zijn aardig en direct. Hiervoor heb ik met mijn man Ulf in Londen gewoond. Dat vonden we een heel leuke stad, maar Amsterdam vinden we nóg leuker. Dat hadden we niet gedacht, Amsterdam verraste ons. Het enige waarop we niet voorbereid waren, was de regen. Toen we naar Londen verhuisden, waarschuwde iedereen dat het daar zo vaak regent. Maar het lijkt wel of het hier nog erger is.”

Wat vind je van ons Nederlandse eten, zoals bitterballen en frikandellen?
“Een frikandel heb ik nog niet geprobeerd en bij de Febo ben ik ook nog niet geweest. Bitterballen en kroketten vind ik wel oké, al ben ik geen groot fan. Wat ik best vies vind, is een broodje haring. Saté vind ik wel weer heerlijk.”

Je komt uit Zweden. Hoe anders zijn de gewoonten daar?
“Niet heel anders, maar er zijn wel wat kleine verschillen. In Zweden fietst iedereen bijvoorbeeld met een helm op. Grappig eigenlijk, want Zweden is heel dunbevolkt, er is nauwelijks verkeer. En toch doet iedereen die helm op. Hier, in deze drukke stad, doet niemand dat. Nog een verschil: in Zweden doen mensen hun schoenen uit wanneer ze iemands huis in gaan. Dat is een oud gebruik uit de tijd dat veel mensen in Zweden nog boeren waren.”
 

‘Ik wil zo’n oma zijn bij wie de kinderen uit school nog even binnenlopen’`

 

Je hebt al in heel wat landen gewoond en gewerkt. Wat vind je leuk aan in het buitenland werken?
“Ik vind het leuk om de verschillen te zien tussen mensen en de manier waarop ze leven. In Finland probeerde ik als directeur op dezelfde manier leiding te geven als in Zweden, maar dat werkte niet goed: ze wilden het liefst van mij horen wat ze moesten doen, terwijl ik als directeur natuurlijk niet alle inhoudelijke kennis heb. Hier in Nederland willen jullie dat ook, maar vervolgens stellen jullie daar vragen over. Het woordje ‘verplicht’ werkt hier als een rode lap op een stier. Geweldig vind ik dat soort dingen, dat maakt dat ik ook groei als mens: ik moet leren daarmee om te gaan. Ik ben degene die te gast is, dus moet ik me aanpassen.”

Benieuwd naar Lena's mosselenrecept? Klik dan hier. 

Lees verder in Vriendin 42.
Lees ook: 'Shirma Rouse, de zingende keukenprinses: 'Van koken word ik gelukkig'

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |