×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 36: Saar is alleenstaande moeder en chronisch ziek

Vriendin 36: Saar is alleenstaande moeder en chronisch ziek
07.09.2016 -

Saar (27) heeft EDS, een progressieve bindweefselziekte, en chronische lyme. Ze is aan bed gekluisterd, maar voedt toch in haar eentje haar kinderen Lissy (9) en Elijah (4) op. Samen met Lizzy zong ze een duet in het televisie-programma Jij & Ik. ''Dat was een onvergetelijke ervaring.''


'Door samen te zingen denken we even niet aan mijn ziekte'


Hoe mooi kan het leven zijn. Het is maar hoe je kijkt, het is maar wat je droomt’, zong Lissy samen met haar moeder Saar in het tv-programma Jij & Ik voor Warchild. Met het nummer Mooi van Marco Borsato stalen zij duizenden harten. Saar en Lissy zingen graag samen om even niet aan de ziekte van Saar te hoeven denken. Met haar rolstoel manoeuvreert Saar door haar nog onttakelde nieuwe huis. Ze is net verhuisd naar een aangepaste woning. “Hier kan ik veel meer zelf doen”, vertelt ze. Saar heeft het Ehlers-Danlos Syndroom (EDS), een ongeneeslijke bindweefselziekte. Door EDS krijg je overbeweeglijke gewrichten, een huid die snel beschadigt en niet goed heelt en zwakke spieren en pezen. Het gevolg is dat je lichaam als het ware uit elkaar valt, waardoor je vrijwel niks meer kunt, je continu pijn hebt en altijd vermoeid bent. Vier jaar geleden werd bovendien geconstateerd dat Saar chronische lyme heeft. Die twee ziektes zorgen ervoor dat Saar bijna alleen maar in bed ligt en vier keer per dag thuiszorg heeft.

Zorg voor de kinderen
Ze zorgt in haar eentje voor Lissy en haar broertje Elijah. De deelname aan het televisieprogramma Jij & Ik en het traject van drie maanden dat daaraan voorafging, hebben hun tol geëist, maar Saar had het voor geen goud willen missen. “De huisarts raadde me af te gaan, omdat ik mijn lichaam te veel zou forceren. Toch deed ik het. Om mooie herinneringen voor mijn kinderen te creëren. Ik ben heel dankbaar voor alles wat we hebben meegemaakt. Het was een superervaring, een unieke kans die ik Lissy niet wilde ontnemen. Ze houdt van zingen, dat doen we altijd al samen. En het was haar grootste wens om op televisie te komen. Dit goede doel past goed bij Lissy. Ze is vanaf haar tweede jaar al betrokken bij oorlogskinderen. Vroeger klom ze op het aanrecht en deed meel, rijst en speelgoed in een doos. Daarmee wilde ze de arme kindjes blij maken. Meedoen aan Jij & Ik paste dus precies bij Lissy. ‘Het is net of ik droom, mama’, zei ze steeds tegen me. En zo voelde ik het ook.”

Kop in het zand
Toen de eerste roes van het programma voorbij was, merkte Saar pas hoe moe ze is. “In het programma zagen mensen maar een deel van mij. Maar wat zich achter de schermen afspeelt, weet niet iedereen. Hoe mijn moeder van 1 meter 54 mij in mijn vorige huis elke dag de trap op moest tillen. Hoe ik krijs als een speenvarken als ik te lang in de rolstoel zit. De pijn wordt dan te erg. Ik kan eigenlijk alleen liggend per ambulance vervoerd worden. Ik krijg sondevoeding, omdat mijn maag niet meer functioneert. Mijn dunne darm is aangesloten op een drain. Doordat mijn longfunctie beperkt is, kan ik niet meer zo zingen als vroeger. Vier keer per dag komt er iemand van de thuiszorg om medicatie te geven, mijn zuurstof te checken, infusen en gaasjes te vervangen, de sondevoedingspomp aan te sluiten of injecties te geven. Mijn leven bestaat voor een groot deel uit ziek zijn.”

Lees het volledige verhaal van Saar in Vriendin 36.

Saar helpen? Saar moet veel zelf betalen: aanpassingen en medicijnen om in leven te blijven en de ziekte stabiel te houden met de juiste behandeling. Haar vriendin Melanie Rijkers zamelt via de Facebook-pagina en haar stichting 'PUUR Zien' geld voor Saar in. Als je haar wilt helpen, kun je een bijdrage storten op stichting PUUR Zien, t.a.v. Saar. NL21INGB0006544911. Zie ook: facebook.com/ZoNietSaar

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Tha-Bee wo 7 sep '16 22:07

  Wauw, wat een krachtige vrouw ben jij. Natuurlijk huil je, schreeuw je, stort je in... Maar je bent er voor je kinderen, en doet je best om mooie herinneringen te sparen. Kanjer!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  majakabin do 8 sep '16 15:13

  weet helaas uit eigen ervaring hoe zwaar dit is. ik ben ook chronisch ziek en werd op mijn 29e weduwe. ook jarenlang alleen voor mijn kids moeten zorgen. soms vraag je je af waar je de kracht vandaan haalt. wil je heel veel sterkte wensen en geniet van je kids
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!