×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 36: Saar is alleenstaande moeder en chronisch ziek

Vriendin 36: Saar is alleenstaande moeder en chronisch ziek
07.09.2016 -

Saar (27) heeft EDS, een progressieve bindweefselziekte, en chronische lyme. Ze is aan bed gekluisterd, maar voedt toch in haar eentje haar kinderen Lissy (9) en Elijah (4) op. Samen met Lizzy zong ze een duet in het televisie-programma Jij & Ik. ''Dat was een onvergetelijke ervaring.''


'Door samen te zingen denken we even niet aan mijn ziekte'


Hoe mooi kan het leven zijn. Het is maar hoe je kijkt, het is maar wat je droomt’, zong Lissy samen met haar moeder Saar in het tv-programma Jij & Ik voor Warchild. Met het nummer Mooi van Marco Borsato stalen zij duizenden harten. Saar en Lissy zingen graag samen om even niet aan de ziekte van Saar te hoeven denken. Met haar rolstoel manoeuvreert Saar door haar nog onttakelde nieuwe huis. Ze is net verhuisd naar een aangepaste woning. “Hier kan ik veel meer zelf doen”, vertelt ze. Saar heeft het Ehlers-Danlos Syndroom (EDS), een ongeneeslijke bindweefselziekte. Door EDS krijg je overbeweeglijke gewrichten, een huid die snel beschadigt en niet goed heelt en zwakke spieren en pezen. Het gevolg is dat je lichaam als het ware uit elkaar valt, waardoor je vrijwel niks meer kunt, je continu pijn hebt en altijd vermoeid bent. Vier jaar geleden werd bovendien geconstateerd dat Saar chronische lyme heeft. Die twee ziektes zorgen ervoor dat Saar bijna alleen maar in bed ligt en vier keer per dag thuiszorg heeft.

Zorg voor de kinderen
Ze zorgt in haar eentje voor Lissy en haar broertje Elijah. De deelname aan het televisieprogramma Jij & Ik en het traject van drie maanden dat daaraan voorafging, hebben hun tol geëist, maar Saar had het voor geen goud willen missen. “De huisarts raadde me af te gaan, omdat ik mijn lichaam te veel zou forceren. Toch deed ik het. Om mooie herinneringen voor mijn kinderen te creëren. Ik ben heel dankbaar voor alles wat we hebben meegemaakt. Het was een superervaring, een unieke kans die ik Lissy niet wilde ontnemen. Ze houdt van zingen, dat doen we altijd al samen. En het was haar grootste wens om op televisie te komen. Dit goede doel past goed bij Lissy. Ze is vanaf haar tweede jaar al betrokken bij oorlogskinderen. Vroeger klom ze op het aanrecht en deed meel, rijst en speelgoed in een doos. Daarmee wilde ze de arme kindjes blij maken. Meedoen aan Jij & Ik paste dus precies bij Lissy. ‘Het is net of ik droom, mama’, zei ze steeds tegen me. En zo voelde ik het ook.”

Kop in het zand
Toen de eerste roes van het programma voorbij was, merkte Saar pas hoe moe ze is. “In het programma zagen mensen maar een deel van mij. Maar wat zich achter de schermen afspeelt, weet niet iedereen. Hoe mijn moeder van 1 meter 54 mij in mijn vorige huis elke dag de trap op moest tillen. Hoe ik krijs als een speenvarken als ik te lang in de rolstoel zit. De pijn wordt dan te erg. Ik kan eigenlijk alleen liggend per ambulance vervoerd worden. Ik krijg sondevoeding, omdat mijn maag niet meer functioneert. Mijn dunne darm is aangesloten op een drain. Doordat mijn longfunctie beperkt is, kan ik niet meer zo zingen als vroeger. Vier keer per dag komt er iemand van de thuiszorg om medicatie te geven, mijn zuurstof te checken, infusen en gaasjes te vervangen, de sondevoedingspomp aan te sluiten of injecties te geven. Mijn leven bestaat voor een groot deel uit ziek zijn.”

Lees het volledige verhaal van Saar in Vriendin 36.

Saar helpen? Saar moet veel zelf betalen: aanpassingen en medicijnen om in leven te blijven en de ziekte stabiel te houden met de juiste behandeling. Haar vriendin Melanie Rijkers zamelt via de Facebook-pagina en haar stichting 'PUUR Zien' geld voor Saar in. Als je haar wilt helpen, kun je een bijdrage storten op stichting PUUR Zien, t.a.v. Saar. NL21INGB0006544911. Zie ook: facebook.com/ZoNietSaar

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Tha-Bee wo 7 sep '16 22:07

  Wauw, wat een krachtige vrouw ben jij. Natuurlijk huil je, schreeuw je, stort je in... Maar je bent er voor je kinderen, en doet je best om mooie herinneringen te sparen. Kanjer!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  majakabin do 8 sep '16 15:13

  weet helaas uit eigen ervaring hoe zwaar dit is. ik ben ook chronisch ziek en werd op mijn 29e weduwe. ook jarenlang alleen voor mijn kids moeten zorgen. soms vraag je je af waar je de kracht vandaan haalt. wil je heel veel sterkte wensen en geniet van je kids
  Reageer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |