×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Uittip: Open Monumentendagen

Uittip: Open Monumentendagen
06.09.2016 -

Gratis een kijkje nemen in de mooiste gebouwen? Dat kan op 11 en 12 september tijdens de Open Monumentendag.


Open Monumentendag trekt jaarlijks 900.000 bezoekers en is daarmee één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Ongeveer 5.000 monumenten openen hun deuren. Het thema van dit jaar: iconen en symbolen. Wij maakten een top 5 van de bijzonderste monumenten.

1. Ruïne van Brederode
Wat: De overgebleven ruïne zijn de resten van Kasteel Brederode. De naam van het oude kasteel verwijst naar een stuk bosgrond (Brede Roede) waarop het kasteel gebouwd is.
Waar: Sandpoort-Zuid.
Wanneer: zondag 11 september van 10:00 – 17:00.
Meer info op: www.heerlijkheid-brederode.nl


2. Fort bij ’t Hemeltje
Wat: Een oude kazerne die na een grote opknapbeurt is geopend voor publiek. De kazerne wordt nu gebruikt als kantoorruimte, maar tijdens de monumentendag zijn er verschillende excursies zoals een rondleiding door een gids van Staatsbosbeheer en vleermuizen knutselen voor de kids.
Waar: Houten.
Wanneer: zaterdag 10 september van 12:00 – 17:00. 
Meer info op: www.staatsbosbeheer.nl

3. Papierfabriek ‘De middelste molen’

Wat: De middelste molen is de enigste papierfabriek in oude staat in Nederland. Sinds 1622 wordt in deze molen op waterkracht en stoom papier geproduceerd. Tijdens het bezoek aan de molen kun je het productieproces van papier van dichtbij zien. Interessant!
Waar: Apeldoorn/Loenen.
Wanneer: zaterdag 10 september en zondag 11 september van 11:00 – 16:00.
Meer info op: www.demiddelstemolen.nl

4. Zendstation Radio Kootwijk
Wat: Voormalig zendstation dat zich bevindt in een natuurgebied. Kom tijdens de Open Monumentendag alles te weten over het ontstaan van het zendstation en speciaal voor de kinderen is er het ‘Grote Mikadospel’. 
Waar: Radio Kootwijk.
Wanneer: zaterdag 10 september en zondag 11 september van 11:00 – 17:00.
Meer info op: www.staatsbosbeheer.nl

5. Hortus Botanicus Leiden
Wat: De oudste Botanische tuin van Nederland. De tuin is aangelegd in 1590 en uitgegroeid tot het Groene Hart van Leiden. Carolus Clusius kweekte in deze tuin de eerste grote tulpencollecties van Europa.
Waar: Leiden.
Wanneer: zaterdag 10 september 12:00 – 17:00 en zondag 11 september 10:00 – 17:00.
Meer info: www.hortusleiden.nl

Bron: iStock, Openmonumentendag.nl

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |