×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Uittip: Open Monumentendagen

Uittip: Open Monumentendagen
06.09.2016 -

Gratis een kijkje nemen in de mooiste gebouwen? Dat kan op 11 en 12 september tijdens de Open Monumentendag.


Open Monumentendag trekt jaarlijks 900.000 bezoekers en is daarmee één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Ongeveer 5.000 monumenten openen hun deuren. Het thema van dit jaar: iconen en symbolen. Wij maakten een top 5 van de bijzonderste monumenten.

1. Ruïne van Brederode
Wat: De overgebleven ruïne zijn de resten van Kasteel Brederode. De naam van het oude kasteel verwijst naar een stuk bosgrond (Brede Roede) waarop het kasteel gebouwd is.
Waar: Sandpoort-Zuid.
Wanneer: zondag 11 september van 10:00 – 17:00.
Meer info op: www.heerlijkheid-brederode.nl


2. Fort bij ’t Hemeltje
Wat: Een oude kazerne die na een grote opknapbeurt is geopend voor publiek. De kazerne wordt nu gebruikt als kantoorruimte, maar tijdens de monumentendag zijn er verschillende excursies zoals een rondleiding door een gids van Staatsbosbeheer en vleermuizen knutselen voor de kids.
Waar: Houten.
Wanneer: zaterdag 10 september van 12:00 – 17:00. 
Meer info op: www.staatsbosbeheer.nl

3. Papierfabriek ‘De middelste molen’

Wat: De middelste molen is de enigste papierfabriek in oude staat in Nederland. Sinds 1622 wordt in deze molen op waterkracht en stoom papier geproduceerd. Tijdens het bezoek aan de molen kun je het productieproces van papier van dichtbij zien. Interessant!
Waar: Apeldoorn/Loenen.
Wanneer: zaterdag 10 september en zondag 11 september van 11:00 – 16:00.
Meer info op: www.demiddelstemolen.nl

4. Zendstation Radio Kootwijk
Wat: Voormalig zendstation dat zich bevindt in een natuurgebied. Kom tijdens de Open Monumentendag alles te weten over het ontstaan van het zendstation en speciaal voor de kinderen is er het ‘Grote Mikadospel’. 
Waar: Radio Kootwijk.
Wanneer: zaterdag 10 september en zondag 11 september van 11:00 – 17:00.
Meer info op: www.staatsbosbeheer.nl

5. Hortus Botanicus Leiden
Wat: De oudste Botanische tuin van Nederland. De tuin is aangelegd in 1590 en uitgegroeid tot het Groene Hart van Leiden. Carolus Clusius kweekte in deze tuin de eerste grote tulpencollecties van Europa.
Waar: Leiden.
Wanneer: zaterdag 10 september 12:00 – 17:00 en zondag 11 september 10:00 – 17:00.
Meer info: www.hortusleiden.nl

Bron: iStock, Openmonumentendag.nl

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |