×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 34: Kitty en haar gezin moeten nog steeds de eindjes aan elkaar knopen

Vriendin 34: Kitty en haar gezin moeten nog steeds de eindjes aan elkaar knopen
24.08.2016 -

Toen het restaurant van Kitty (35) en haar man Johan (43) tijdens de crisis steeds minder gasten trok, gingen zij failliet. Ze raakten alles kwijt en leven sindsdien op bijstandsniveau. “Gelukkig krijgen we veel hulp van familie en vrienden.”


'De economie trekt weer aan, maar bij ons niet'

Een vakantie aan zee, met de auto op pad, een stel nieuwe gympen. Een paar jaar geleden was dat vanzelfsprekend voor Kitty en haar man Johan. Ze hadden allebei een goede baan; hij als beheerder van een zalencentrum, zij als tandartsassistente. Hoewel ze geen big spenders waren, hoefden ze zich over geld nooit zorgen te maken. Hun kinderen Tatum (10) en Tygo (8) – Thijmen, nu acht maanden, was nog niet geboren – waren zonder zorgen lid van een sportvereniging, genoten van dagjes naar een pretpark en kregen speelgoed dat ze graag wilden hebben.

Veel vertrouwen
Totdat in 2013 alles anders werd en geld, en vooral het gebrek daaraan, hun leven ging beheersen. Het was zo mooi begonnen. Johan droomde er al jaren van zijn eigen restaurant te beginnen. Toen hij zich in een nieuwe functie bij het zalencentrum niet meer op zijn plek voelde, leek dat het juiste moment om die droom eindelijk waar te maken. Kitty steunde hem daar volledig in: “Ik wist dat hij dit al langer heel graag wilde. Natuurlijk stond ik achter hem. Samen hebben we een ondernemingsplan opgesteld. Daarmee kregen we financiering van de bank, zodat we ons restaurant konden opstarten.” Het was een grote investering, maar Kitty en Johan hadden er allebei veel vertrouwen in. Ze startten weliswaar midden in de crisis, in mei 2011, maar er leek in het nabijgelegen dorp Ulft vraag te zijn naar een restaurant. Dat was daar nog niet. “We waren ervan overtuigd dat het zou gaan lopen als een tierelier. En dat was in het begin ook zo: we kregen veel gasten. Daarom heb ik in december mijn baan opgezegd om ook in de zaak te gaan helpen, met de boekhouding en administratie.” Maar na dat veelbelovende begin zagen Kitty en Johan het aantal gasten langzamerhand dalen. “Ons restaurant zat dicht bij de Duitse grens, waar je veel voor weinig geld kunt eten. Vanwege de crisis kozen mensen uit de omgeving toch eerder voor een Duits restaurant. Wij kregen hoofdzakelijk bezoekers van buitenaf, maar dat waren er niet genoeg.”

Slapeloze nachten
Koortsachtig bekeek Kitty de kwartaalcijfers van 2013. Er moest wat gebeuren, wilde het nog goed komen. “We zetten alle zeilen bij, werkten met minder personeel en moesten noodgedwongen een van de koks ontslaan. Het resterende personeel en de leveranciers kwamen op de eerste plaats. Zelf verdienden we niks. Dat betekende dat we in die tijd al heel zuinig moesten leven en veel moesten laten om de zaak draaiende te houden.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 34. Reageren? Dat kan hieronder. 

Plaats een reactie

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Lautje2702 wo 24 aug '16 16:12

  Ik zou alleen maar kunnen zeggen; veel sterkte met de resterende tijd dat je er in zit. En goed dat jullie allebei een baan hebben gevonden en er ook echt voor gaan om het op te lossen. Petje af. Er zijn mensen die 3 jaar uitzingen en niet echt willen.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fb_1795202654094716 di 30 aug '16 13:37

  Wat een vervelende situatie als je dit leest. Hoe nu verder?
  Reageer!

2

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |