×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 34: Kitty en haar gezin moeten nog steeds de eindjes aan elkaar knopen

Vriendin 34: Kitty en haar gezin moeten nog steeds de eindjes aan elkaar knopen
24.08.2016 -

Toen het restaurant van Kitty (35) en haar man Johan (43) tijdens de crisis steeds minder gasten trok, gingen zij failliet. Ze raakten alles kwijt en leven sindsdien op bijstandsniveau. “Gelukkig krijgen we veel hulp van familie en vrienden.”


'De economie trekt weer aan, maar bij ons niet'

Een vakantie aan zee, met de auto op pad, een stel nieuwe gympen. Een paar jaar geleden was dat vanzelfsprekend voor Kitty en haar man Johan. Ze hadden allebei een goede baan; hij als beheerder van een zalencentrum, zij als tandartsassistente. Hoewel ze geen big spenders waren, hoefden ze zich over geld nooit zorgen te maken. Hun kinderen Tatum (10) en Tygo (8) – Thijmen, nu acht maanden, was nog niet geboren – waren zonder zorgen lid van een sportvereniging, genoten van dagjes naar een pretpark en kregen speelgoed dat ze graag wilden hebben.

Veel vertrouwen
Totdat in 2013 alles anders werd en geld, en vooral het gebrek daaraan, hun leven ging beheersen. Het was zo mooi begonnen. Johan droomde er al jaren van zijn eigen restaurant te beginnen. Toen hij zich in een nieuwe functie bij het zalencentrum niet meer op zijn plek voelde, leek dat het juiste moment om die droom eindelijk waar te maken. Kitty steunde hem daar volledig in: “Ik wist dat hij dit al langer heel graag wilde. Natuurlijk stond ik achter hem. Samen hebben we een ondernemingsplan opgesteld. Daarmee kregen we financiering van de bank, zodat we ons restaurant konden opstarten.” Het was een grote investering, maar Kitty en Johan hadden er allebei veel vertrouwen in. Ze startten weliswaar midden in de crisis, in mei 2011, maar er leek in het nabijgelegen dorp Ulft vraag te zijn naar een restaurant. Dat was daar nog niet. “We waren ervan overtuigd dat het zou gaan lopen als een tierelier. En dat was in het begin ook zo: we kregen veel gasten. Daarom heb ik in december mijn baan opgezegd om ook in de zaak te gaan helpen, met de boekhouding en administratie.” Maar na dat veelbelovende begin zagen Kitty en Johan het aantal gasten langzamerhand dalen. “Ons restaurant zat dicht bij de Duitse grens, waar je veel voor weinig geld kunt eten. Vanwege de crisis kozen mensen uit de omgeving toch eerder voor een Duits restaurant. Wij kregen hoofdzakelijk bezoekers van buitenaf, maar dat waren er niet genoeg.”

Slapeloze nachten
Koortsachtig bekeek Kitty de kwartaalcijfers van 2013. Er moest wat gebeuren, wilde het nog goed komen. “We zetten alle zeilen bij, werkten met minder personeel en moesten noodgedwongen een van de koks ontslaan. Het resterende personeel en de leveranciers kwamen op de eerste plaats. Zelf verdienden we niks. Dat betekende dat we in die tijd al heel zuinig moesten leven en veel moesten laten om de zaak draaiende te houden.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 34. Reageren? Dat kan hieronder. 

Plaats een reactie

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Lautje2702 wo 24 aug '16 16:12

  Ik zou alleen maar kunnen zeggen; veel sterkte met de resterende tijd dat je er in zit. En goed dat jullie allebei een baan hebben gevonden en er ook echt voor gaan om het op te lossen. Petje af. Er zijn mensen die 3 jaar uitzingen en niet echt willen.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fb_1795202654094716 di 30 aug '16 13:37

  Wat een vervelende situatie als je dit leest. Hoe nu verder?
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |