×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 34: ‘Ik doe niets goed in de ogen van mijn schoonmoeder’

Vriendin 34: ‘Ik doe niets goed in de ogen van mijn schoonmoeder’
23.08.2016 - Redactie Vriendin

Kirsten (32) is getrouwd met Kay (34) en moeder van Noa (5) en Zoë (9 maanden). Voordat ze kinderen kreeg, had ze een goede band met haar schoonmoeder. Na de geboorte van haar dochter sloeg dat om. "Ze gaf op alles commentaar, zelfs op de babyuitzet."Kirsten: “‘Wij namen onze kinderen ’s avonds overal mee naartoe, daar worden ze makkelijk van.’ Of: ‘Wat zielig dat de meisjes met dit mooie weer de hele dag op het kinderdagverblijf zitten.’ Of: ‘Je moet ze wel extra laten drinken hoor, anders drogen ze uit.’ Zodra de telefoon gaat en ik het nummer van mijn schoonmoeder zie, schieten de vlekken al in mijn nek. Ik vrees al voor wat er komen gaat voordat ik opneem. In haar ogen kunnen mijn man Kay en ik, maar vooral ik, niets goed doen als het gaat om de opvoeding van onze dochters. En dat maakt me behoorlijk onzeker.”

Oude stempel
"Kay en ik zijn jeugdliefdes. We kennen elkaar al meer dan twintig jaar en kregen verkering op mijn vijftiende. We wonen nog steeds in ons geboortedorp, net als onze familie. Mijn schoonfamilie ken ik dus minstens zo lang. Voordat ik kinderen kreeg, had ik een superband met mijn schoonmoeder. Ze is al een paar jaar weduwe, maar ze is een heel kwieke, actieve vrouw. We gingen vaak samen op stap: naar de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, outletshoppen in Roermond en elk jaar gezellig naar de Huishoudbeurs.
Toen ik zwanger was van onze oudste dochter Noa, veranderde mijn schoonmoeder. Zo wilde ze persé mee naar mijn verloskundige en daar zat ze dan een beetje op me af te geven. Ze zei tegen de verloskundige dat ik te veel hooi op mijn vork nam en de baby in gevaar bracht, omdat ik nog drie dagen per week werkte. Mijn schoonmoeder is nogal van de oude stempel. Zij vindt dat mannen voor hun gezin moeten zorgen en dat je als vrouw thuis hoort te blijven, zeker als er kinderen komen. Ik heb haar meerdere keren uitgelegd dat ik van mijn baan als medewerker bloedafname bij de trombosedienst hou, maar ook dat Kay alleen echt te weinig verdient en dat onze hypotheek is gebaseerd op anderhalf salaris. Maar dat wil ze niet horen.

Ook bemoeide ze zich met de babyuitzet. Niets was goed genoeg. De kruiken en rompertjes die ik aanschafte bij de Hema vond ze rommel, het spijlenbedje was te gevaarlijk en mijn kinderwagen noemde ze een ‘modegril’. Ook de babykamer was in haar ogen te druk voor een tere baby. Eigenlijk kon niets haar goedkeuring verdragen. Ze gaf overal ongevraagd commentaar op. Maar het ergste moest nog komen. Noa was amper twee uur op de wereld en lag heerlijk naast mij in haar bedje toen mijn schoonmoeder haar optilde en begon uit te kleden. Volgens haar was Noa veel te warm gekleed en liep ze daarmee het risico op wiegendood. Dat de kraamhulp me had geholpen bij de kledingkeuze, zei
haar niet zo veel. Zij had drie kinderen op de wereld gezet, dus zij kon het weten.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 34. Reageren? Dat kan op ons forum

Foto: iStockphoto

Plaats een reactie

6Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem di 23 aug '16 15:46

  Schoonmoeder meer op afstand houden en de telefoon niet altijd meer opnemen als zij belt. Laat je niet gek maken!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Lautje2702 wo 24 aug '16 16:06

  Wat een vervelende situatie! Maar trek vooral je eigen Plan! Het zijn jou kinderen en jij moet ze opvoeden zoals jij dat wilt. Laat je niet gek mAken door je schoonmoeder. Sterkte!
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 24 aug '16 21:22

  Wat stressvol voor je. Belangrijk is dat jij met je man op 1 lijn zit en jullie een eenheid vormen (vooral naar je schoonmoeder toe). Laat je man met zijn moeder praten. Afstand nemen is echt een deel van de oplossing. Ik spreek uit ervaring. Sterkte!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Oldie47 wo 24 aug '16 22:02

  rechtstreeks tegen haar zeggen wat jij wil. Zij heeft het op haar manier gedaan en nu is het jou beurt en je wil geen bemoeienis van haar kant. Zeg je niets wordt het erger. Het is jou leven en je wil niet geleefd worden. Als ze het niet leuk vind dat je het eerlijk zegt dan komt ze maar niet meer. Jij heb het recht om in vrede te leven.
  Reageer!
  • Dit is niet ok!

   Oldie47 wo 24 aug '16 22:04

   Ik heb echt geboft met mijn schoonmoeder

 • Dit is niet ok!

  fb_684023915088517 do 25 aug '16 07:20

  Je kunt gewoon eerlijk tegen haar zeggen dat ze niet overal iets van hoeft te vinden. Het is jullie leven en daar hoort ze respect voor te hebben. Het is uiterst belangrijk dat je man en jij de zelfde 'taal' spreken. Zo niet kan je schoonmoeder (bewust/onbewust) een vuurtje gaan steken en dan zijn de gevolgen niet te voorzien. Jullie hebben een goede band gehad dus is er vast ruimte voor een volwassen gesprek.
  Reageer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen.“Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |