×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 30: Eindelijk durf ik voor mezelf te kiezen

Vriendin 30: Eindelijk durf ik voor mezelf te kiezen
27.07.2016 - Redactie Vriendin

Je doet graag iets voor een ander en soms cijfer je jezelf weg. Maar er komt een moment waarop je voor jezelf moet kiezen. Acht lezeressen durfden dat eindelijk en vertellen deze week hun verhaal in Vriendin.


Babette (19): “Nadat ik vorig jaar de havo afgerond had, ging ik op kamers in een stad die nieuw voor mij was en begon ik aan de studie Verpleegkunde. Veel onderwerpen en situaties die tijdens mijn studie aan de orde kwamen, waren herkenbaar: mijn vader heeft namelijk al heel lang kanker. Ik heb een hechte band met hem, wil er zo veel mogelijk voor hem zijn. Het lukte me niet om mijn studie en de situatie rondom mijn vader goed te scheiden. Als het over kanker ging, ging ik liever niet naar college. En als ik over kanker moest leren voor tentamens, kon ik daar heel angstig van worden.

Na een halfjaar besloot ik deskundige hulp te zoeken. Voor het eerst van mijn leven, terwijl het eigenlijk al veel langer niet goed met me ging. Al jaren kampte ik namelijk met gedachten waarvan ik wist dat ze niet klopten: dwanggedachten. Zo moest ik bijvoorbeeld van mezelf dingen tellen om ongelukken te voorkomen. En voorwerpen moest ik persé op een bepaalde manier neerleggen, anders zou er misschien wel iets ergs kunnen gebeuren. Ook was ik obsessief met eten bezig. Ik had wel altijd al het gevoel dat er iets met me aan de hand was, maar had geen idee wat precies. Ik voelde leegte, verdriet en angst, maar ging altijd maar gewoon door. Ik kwam terecht bij een psycholoog. Toen zij een dwang- en eetstoornis constateerde, viel alles op z’n plek. Ik heb er spijt van dat ik niet eerder in therapie ben gegaan. Het biedt me houvast en steun, iets wat ik al die jaren heb gemist. Ik heb veel over mezelf geleerd, ben erachter gekomen dat ik door mijn dwanggedachten en eetstoornis een gevoel van controle had, het gaf me rust. Zo kon ik beter omgaan met de ziekte van mijn vader. Inmiddels heb ik me ook aangemeld bij een eetstoorniskliniek. Ik ga even helemaal focussen op mezelf. Om later als verpleegkundige goed voor andere mensen te kunnen zorgen, moet ik nu eerst aan mezelf werken.”

Lees alle verhalen in Vriendin 30.

Wanneer koos jij voor jezelf? Wat deed dat met je? Praat mee op ons forum

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |