×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 30: Eindelijk durf ik voor mezelf te kiezen

Vriendin 30: Eindelijk durf ik voor mezelf te kiezen
27.07.2016 - Redactie Vriendin

Je doet graag iets voor een ander en soms cijfer je jezelf weg. Maar er komt een moment waarop je voor jezelf moet kiezen. Acht lezeressen durfden dat eindelijk en vertellen deze week hun verhaal in Vriendin.


Babette (19): “Nadat ik vorig jaar de havo afgerond had, ging ik op kamers in een stad die nieuw voor mij was en begon ik aan de studie Verpleegkunde. Veel onderwerpen en situaties die tijdens mijn studie aan de orde kwamen, waren herkenbaar: mijn vader heeft namelijk al heel lang kanker. Ik heb een hechte band met hem, wil er zo veel mogelijk voor hem zijn. Het lukte me niet om mijn studie en de situatie rondom mijn vader goed te scheiden. Als het over kanker ging, ging ik liever niet naar college. En als ik over kanker moest leren voor tentamens, kon ik daar heel angstig van worden.

Na een halfjaar besloot ik deskundige hulp te zoeken. Voor het eerst van mijn leven, terwijl het eigenlijk al veel langer niet goed met me ging. Al jaren kampte ik namelijk met gedachten waarvan ik wist dat ze niet klopten: dwanggedachten. Zo moest ik bijvoorbeeld van mezelf dingen tellen om ongelukken te voorkomen. En voorwerpen moest ik persé op een bepaalde manier neerleggen, anders zou er misschien wel iets ergs kunnen gebeuren. Ook was ik obsessief met eten bezig. Ik had wel altijd al het gevoel dat er iets met me aan de hand was, maar had geen idee wat precies. Ik voelde leegte, verdriet en angst, maar ging altijd maar gewoon door. Ik kwam terecht bij een psycholoog. Toen zij een dwang- en eetstoornis constateerde, viel alles op z’n plek. Ik heb er spijt van dat ik niet eerder in therapie ben gegaan. Het biedt me houvast en steun, iets wat ik al die jaren heb gemist. Ik heb veel over mezelf geleerd, ben erachter gekomen dat ik door mijn dwanggedachten en eetstoornis een gevoel van controle had, het gaf me rust. Zo kon ik beter omgaan met de ziekte van mijn vader. Inmiddels heb ik me ook aangemeld bij een eetstoorniskliniek. Ik ga even helemaal focussen op mezelf. Om later als verpleegkundige goed voor andere mensen te kunnen zorgen, moet ik nu eerst aan mezelf werken.”

Lees alle verhalen in Vriendin 30.

Wanneer koos jij voor jezelf? Wat deed dat met je? Praat mee op ons forum

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |