×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

24Kitchen-kok Mounir Toub: 'Ik heb thuis nog nooit twee keer hetzelfde gegeten'

24Kitchen-kok Mounir Toub: 'Ik heb thuis nog nooit twee keer hetzelfde gegeten'
05.07.2016 -

Deze week eindigt voor bijna een miljoen Nederlanders de ramadan. Ook voor 24Kitchen-kok Mounir Toub (37), die zijn liefde voor de Arabische keuken van zijn moeder Saadia (60) heeft. Hij schreef er zelfs een kookboek vol mee. Voor het Suikerfeest maken ze feestelijke Marokkaanse gerechten.


Tijdens van het interview is het nog ramadan, de periode waarin moslims vasten. Maar ondanks dat Saadia tot zonsondergang niets mag drinken en eten, heeft ze flink uitgepakt. Op de theetafel staan lekker geurende Arabische hapjes en koekjes. “Proef maar”, moedigt ze aan. “Dit hier is shebekia, een honingkoekje met sesam en anijszaad. En hier heb ik nog amandelbriwats. Lekker hè, bij de Marokkaanse muntthee? Weet je wat, neem straks wat mee voor thuis.” 

Mounir lacht. “Dit is mijn moeder ten voeten uit. Met haar lekkernijen pakt ze de visite helemaal in. Het is niet voor niets dat ik zo dol ben op haar kookkunsten. Zij is echt mijn kookheld. Volgens mij heb ik in mijn hele leven thuis nog nooit twee keer hetzelfde gegeten. Tijdens de koksopleiding heb ik vooral geleerd te werken met maten en gewichten. Mijn moeder is daar niet van. Zij kookt op gevoel, door te kijken, te ruiken en te proeven." 

"Laatst probeerde ik de kunst bij haar af te kijken. Ik wilde leren hoe ze shebekia maakte. Ik stond naast haar met een kladblok en schreef precies op wat ze deed. Vervolgens maakte ik het zelf en liet het haar proeven. ‘Lekker,’ zei ze, ‘maar ik maak die koekjes nu alweer anders.’ Had ze er iets nieuws aan toegevoegd. Ik denk dat ze voor één soort koek wel zes verschillende recepten heeft.” 

Saadia: “Haha, dat klopt. Ik kijk veel Arabische kookprogramma’s. Elke ochtend van negen tot elf zit ik voor de televisie. Dat is mijn ontspanning. Na het kijken ga ik het uitproberen. Net zo lang tot het lukt. Het Suikerfeest is voor mij het hoogtepunt van het jaar. Wij vieren het met de gezinnen van onze drie zonen. Alles op culinair gebied wordt uit de kast gehaald. De naam zegt het al, er komt vooral veel zoetigheid op tafel.”

Kijk je voor inspiratie ook naar de kookprogramma’s van je eigen zoon?
Saadia: “Jazeker. Speciaal voor hem hebben we een andere tv-provider genomen, zodat we 24kitchen kunnen ontvangen. Als iemand zegt dat hij Mounir op televisie heeft gezien, groei ik van trots.” 

Mounir: “Grappig, in die vijf jaar dat ik nu op televisie ben, heeft ze slechts één keer tegen me gezegd: ‘Mounir, dat heb je goed gedaan.’ Ik was bij De wereld draait door en maakte een filodeeg dat zij nog nooit had gemaakt. Of ik haar dat wilde leren? Ik zal je vertellen: die 1,4 miljoen kijkers bij De wereld draait door waren leuk, maar dat mijn moeder mij voor het eerst als gelijke behandelde in de keuken, vond ik geweldig. Want normaal gesproken laat ze me niet toe in de keuken. Zij is daar de baas." 

Het hele interview lees je in Vriendin 27, vanaf morgen in de winkels. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |