×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

24Kitchen-kok Mounir Toub: 'Ik heb thuis nog nooit twee keer hetzelfde gegeten'

24Kitchen-kok Mounir Toub: 'Ik heb thuis nog nooit twee keer hetzelfde gegeten'
05.07.2016 -

Deze week eindigt voor bijna een miljoen Nederlanders de ramadan. Ook voor 24Kitchen-kok Mounir Toub (37), die zijn liefde voor de Arabische keuken van zijn moeder Saadia (60) heeft. Hij schreef er zelfs een kookboek vol mee. Voor het Suikerfeest maken ze feestelijke Marokkaanse gerechten.


Tijdens van het interview is het nog ramadan, de periode waarin moslims vasten. Maar ondanks dat Saadia tot zonsondergang niets mag drinken en eten, heeft ze flink uitgepakt. Op de theetafel staan lekker geurende Arabische hapjes en koekjes. “Proef maar”, moedigt ze aan. “Dit hier is shebekia, een honingkoekje met sesam en anijszaad. En hier heb ik nog amandelbriwats. Lekker hè, bij de Marokkaanse muntthee? Weet je wat, neem straks wat mee voor thuis.” 

Mounir lacht. “Dit is mijn moeder ten voeten uit. Met haar lekkernijen pakt ze de visite helemaal in. Het is niet voor niets dat ik zo dol ben op haar kookkunsten. Zij is echt mijn kookheld. Volgens mij heb ik in mijn hele leven thuis nog nooit twee keer hetzelfde gegeten. Tijdens de koksopleiding heb ik vooral geleerd te werken met maten en gewichten. Mijn moeder is daar niet van. Zij kookt op gevoel, door te kijken, te ruiken en te proeven." 

"Laatst probeerde ik de kunst bij haar af te kijken. Ik wilde leren hoe ze shebekia maakte. Ik stond naast haar met een kladblok en schreef precies op wat ze deed. Vervolgens maakte ik het zelf en liet het haar proeven. ‘Lekker,’ zei ze, ‘maar ik maak die koekjes nu alweer anders.’ Had ze er iets nieuws aan toegevoegd. Ik denk dat ze voor één soort koek wel zes verschillende recepten heeft.” 

Saadia: “Haha, dat klopt. Ik kijk veel Arabische kookprogramma’s. Elke ochtend van negen tot elf zit ik voor de televisie. Dat is mijn ontspanning. Na het kijken ga ik het uitproberen. Net zo lang tot het lukt. Het Suikerfeest is voor mij het hoogtepunt van het jaar. Wij vieren het met de gezinnen van onze drie zonen. Alles op culinair gebied wordt uit de kast gehaald. De naam zegt het al, er komt vooral veel zoetigheid op tafel.”

Kijk je voor inspiratie ook naar de kookprogramma’s van je eigen zoon?
Saadia: “Jazeker. Speciaal voor hem hebben we een andere tv-provider genomen, zodat we 24kitchen kunnen ontvangen. Als iemand zegt dat hij Mounir op televisie heeft gezien, groei ik van trots.” 

Mounir: “Grappig, in die vijf jaar dat ik nu op televisie ben, heeft ze slechts één keer tegen me gezegd: ‘Mounir, dat heb je goed gedaan.’ Ik was bij De wereld draait door en maakte een filodeeg dat zij nog nooit had gemaakt. Of ik haar dat wilde leren? Ik zal je vertellen: die 1,4 miljoen kijkers bij De wereld draait door waren leuk, maar dat mijn moeder mij voor het eerst als gelijke behandelde in de keuken, vond ik geweldig. Want normaal gesproken laat ze me niet toe in de keuken. Zij is daar de baas." 

Het hele interview lees je in Vriendin 27, vanaf morgen in de winkels. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

2

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |