×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 26: Netty Kromowidjojo is beretrots op haar zwemmende dochter

Vriendin 26: Netty Kromowidjojo is beretrots op haar zwemmende dochter
28.06.2016 -

Netty’s dochter Ranomi was twee toen ze plompverloren in het zwembad sprong. Inmiddels heeft Ranomi vier olympische medailles – en wil ze er meer. Netty over zwemles, heel vroeg in de morgen trainen en aanmoedigen op de olympische tribune.


Nog een maand, op 5 augustus, dan beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zwemster Ranomi Kromowidjojo (25) wil er gaan knallen. Tijdens de vorige Olympische Spelen haalde ze twee keer goud en één keer zilver. Deze keer wil ze het nóg beter doen. Vriendin sprak haar moeder Netty (57) over Ranomi als kind, als dochter en als sportvrouw.

Met oma naar het zwembad
Netty: “Ranomi verschilt in alles van haar vier jaar oudere broer Chjanoy. Ze zijn echte tegenpolen van elkaar. Dat is al zo vanaf het moment dat ze geboren werden. Chjanoy kwam twee weken te laat, en deze bevalling werd ingeleid. Hij was een rustige baby en is nog steeds een rustig persoon. Bij Ranomi was alles anders. Ze werd zo snel geboren, dat de dokter amper tijd had om haar op te vangen. En vanaf het moment dat ze er was, wilde ze alles kunnen, liefst zo snel mogelijk. Toen ze tweeënhalf was, wilde ze fietsen en toen ze drie was, moesten haar zijwieltjes eraf. Chjanoy fietste nog met zijwieltjes toen hij zes was. Grappig is dat Ranomi en Chjanoy erg goed met elkaar kunnen opschieten.

Misschien juist omdat ze elkaar goed aanvullen. Ranomi zegt weleens tegen hem: ‘Kom op, Chjanoy, dat kun je best.’ En als Ranomi iets te snel wil, luistert zij als hij zegt dat ze best wat rustiger aan kan doen. Toen Ranomi krap een half jaar was, ging ze al elke week met mijn moeder naar het zwembad. Mijn moeder paste elke ochtend op Ranomi. Zij had op woensdag haar zwemochtendje en dat wilde ze eigenlijk niet opgeven. Toen vroegen haar zwemvriendinnen waarom ze Ranomi niet meenam. Dat vonden die dames natuurlijk enig.

En dus ging Ranomi als baby al mee naar het zwembad. De andere dames  hielden haar dan vast als mijn moeder haar baantjes ging zwemmen. Bij Ranomi zat die vertrouwdheid met het water er zo al snel in. Ze was twee jaar toen we op vakantie een schattig roze badpakje met ruches kochten. Ranomi dacht dat haar roze badpakje ervoor zorgde dat ze kon zwemmen en zonder aarzelen sprong ze het zwembad in. Gelukkig stond ik erbij, want ze zakte natuurlijk naar de bodem. Proestend, naar adem happend kwam ze boven water. Mooi, dacht ik, ze heeft voor eens en altijd afgeleerd zomaar in het water te springen. Maar nee, ze vond het zo leuk dat ze nog een keer wilde.”

Taart en vlaggen
“We moesten Ranomi voortdurend in de gaten houden als er water in de buurt was, want ze sprong er meteen in. Omdat een kind in tien centimeter water al kan verdrinken, besloten we haar op driejarige leeftijd op zwemles te doen. Toen ze vier was, haalde ze haar A-diploma. De badmeester bij wie ze haar B-diploma haalde, zei dat ze best kon gaan wedstrijdzwemmen. Ze had er plezier in en haar techniek zag er heel natuurlijk uit. 

Lees het hele interview met Betty in Vriendin 26, vanaf morgen in de winkels.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |