×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Waarom kokos toch niet zo gezond is als iedereen denkt

Waarom kokos toch niet zo gezond is als iedereen denkt
07.06.2016 -

Even werd het gezien als superfood, maar kokosnoot is toch niet zo gezond als werd gedacht…


In Vriendin 23 bespreken we het Tropisch Fruit Dieet: ideaal voor de warme zomerdagen. Het is warm, dus je hebt niet veel zin in zware maaltijden en uitgebreid koken. Kies daarom voor dit dieet, met prachtige kleuren, lekkere geuren en heerlijke smaken. Afvallen wordt op deze manier letterlijk een feestje. Met deze tropische fruitsoorten kun je alle kanten op. Kies voor lekkere salades, soepjes of heerlijke smoothies.

Exotische vruchten
Een dieet met exotische vruchten zorgt voor heel veel gezonde vitamines. Toch bevat fruit veel suikers, vandaar dat dit dieet wordt gecombineerd met proteinen uit zuivel, ei, vis of vlees. Dit zorgt ervoor dat je snelle opname van koolhydraten in je bloed niet zulke hoge pieken doormaakt. Hierdoor heb je niet zo snel trek als wanneer je alleen fruit zou eten. Kijk voor lekkere recepten uit het Tropsch Fruit Dieet in Vriendin 23 op pagina 68.

Kokosnoot niet aanwezig
Maar het valt op dat de kokosnoot nergens voor komt in dit dieet. Waarom is dat dan toch? Het Voedingscentrum wijst uit dat kokosnoot helemaal niet zo gezond is als wat er altijd werd gezegd. Kokos en kokosvetten bestaan uit veel verzadigd vet en komen niet voor in de schijf van vijf. Er wordt zelfs aangeraden dit niet te vaak te eten.

Het vruchtvlees (kopra) van kokosnoot bevat veel vezels, maar ook veel vet (maar liefst 34%). Kokosvet, ook wel kokosolie genoemd, bevat volgens het Voedingscentrum zelfs het meeste verzadigd vet (wel 85%) van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

De helft van het verzadigde vet van kokosvet bestaat uit laurinezuur. Sommige mensen zeggen dat dit ‘gezonder’ vet zou zijn. Het zou je juist beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar laurinezuur is van de verzadigde vetten juíst het vetzuur dat het cholesterol het sterkst laat stijgen. Ondanks dat het ‘goede’ HDL-cholesterol meer stijgt dan het ‘slechte’ LDL-cholesterol, kan niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot. Er zijn dan ook geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA (European Food Safety Authority).

Ook kokoswater mag eigenlijk helemaal geen etiket ‘gezond’ krijgen: een normaal glas van 200 ml bevat 40 calorieën en geen noemenswaardige voedingsstoffen. Je kunt beter gewoon kraanwater drinken. Onderzoek van de New York Times wijst daarnaast uit dat kokoswater niet beter is dan een glas water en een banaan. Kokoswater is een tijd dé kracht geweest, maar het wijst dus uit dat het niet nodig is je te vergrijpen aan de kokosnoot en kokoswater.

 

Bron: Voedingscentrum, tropisch fruitdieet
Foto: Dreamstime

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |