×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Waarom kokos toch niet zo gezond is als iedereen denkt

Waarom kokos toch niet zo gezond is als iedereen denkt
07.06.2016 -

Even werd het gezien als superfood, maar kokosnoot is toch niet zo gezond als werd gedacht…


In Vriendin 23 bespreken we het Tropisch Fruit Dieet: ideaal voor de warme zomerdagen. Het is warm, dus je hebt niet veel zin in zware maaltijden en uitgebreid koken. Kies daarom voor dit dieet, met prachtige kleuren, lekkere geuren en heerlijke smaken. Afvallen wordt op deze manier letterlijk een feestje. Met deze tropische fruitsoorten kun je alle kanten op. Kies voor lekkere salades, soepjes of heerlijke smoothies.

Exotische vruchten
Een dieet met exotische vruchten zorgt voor heel veel gezonde vitamines. Toch bevat fruit veel suikers, vandaar dat dit dieet wordt gecombineerd met proteinen uit zuivel, ei, vis of vlees. Dit zorgt ervoor dat je snelle opname van koolhydraten in je bloed niet zulke hoge pieken doormaakt. Hierdoor heb je niet zo snel trek als wanneer je alleen fruit zou eten. Kijk voor lekkere recepten uit het Tropsch Fruit Dieet in Vriendin 23 op pagina 68.

Kokosnoot niet aanwezig
Maar het valt op dat de kokosnoot nergens voor komt in dit dieet. Waarom is dat dan toch? Het Voedingscentrum wijst uit dat kokosnoot helemaal niet zo gezond is als wat er altijd werd gezegd. Kokos en kokosvetten bestaan uit veel verzadigd vet en komen niet voor in de schijf van vijf. Er wordt zelfs aangeraden dit niet te vaak te eten.

Het vruchtvlees (kopra) van kokosnoot bevat veel vezels, maar ook veel vet (maar liefst 34%). Kokosvet, ook wel kokosolie genoemd, bevat volgens het Voedingscentrum zelfs het meeste verzadigd vet (wel 85%) van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

De helft van het verzadigde vet van kokosvet bestaat uit laurinezuur. Sommige mensen zeggen dat dit ‘gezonder’ vet zou zijn. Het zou je juist beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar laurinezuur is van de verzadigde vetten juíst het vetzuur dat het cholesterol het sterkst laat stijgen. Ondanks dat het ‘goede’ HDL-cholesterol meer stijgt dan het ‘slechte’ LDL-cholesterol, kan niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot. Er zijn dan ook geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA (European Food Safety Authority).

Ook kokoswater mag eigenlijk helemaal geen etiket ‘gezond’ krijgen: een normaal glas van 200 ml bevat 40 calorieën en geen noemenswaardige voedingsstoffen. Je kunt beter gewoon kraanwater drinken. Onderzoek van de New York Times wijst daarnaast uit dat kokoswater niet beter is dan een glas water en een banaan. Kokoswater is een tijd dé kracht geweest, maar het wijst dus uit dat het niet nodig is je te vergrijpen aan de kokosnoot en kokoswater.

 

Bron: Voedingscentrum, tropisch fruitdieet
Foto: Dreamstime

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |