×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Waarom kokos toch niet zo gezond is als iedereen denkt

Waarom kokos toch niet zo gezond is als iedereen denkt
07.06.2016 -

Even werd het gezien als superfood, maar kokosnoot is toch niet zo gezond als werd gedacht…


In Vriendin 23 bespreken we het Tropisch Fruit Dieet: ideaal voor de warme zomerdagen. Het is warm, dus je hebt niet veel zin in zware maaltijden en uitgebreid koken. Kies daarom voor dit dieet, met prachtige kleuren, lekkere geuren en heerlijke smaken. Afvallen wordt op deze manier letterlijk een feestje. Met deze tropische fruitsoorten kun je alle kanten op. Kies voor lekkere salades, soepjes of heerlijke smoothies.

Exotische vruchten
Een dieet met exotische vruchten zorgt voor heel veel gezonde vitamines. Toch bevat fruit veel suikers, vandaar dat dit dieet wordt gecombineerd met proteinen uit zuivel, ei, vis of vlees. Dit zorgt ervoor dat je snelle opname van koolhydraten in je bloed niet zulke hoge pieken doormaakt. Hierdoor heb je niet zo snel trek als wanneer je alleen fruit zou eten. Kijk voor lekkere recepten uit het Tropsch Fruit Dieet in Vriendin 23 op pagina 68.

Kokosnoot niet aanwezig
Maar het valt op dat de kokosnoot nergens voor komt in dit dieet. Waarom is dat dan toch? Het Voedingscentrum wijst uit dat kokosnoot helemaal niet zo gezond is als wat er altijd werd gezegd. Kokos en kokosvetten bestaan uit veel verzadigd vet en komen niet voor in de schijf van vijf. Er wordt zelfs aangeraden dit niet te vaak te eten.

Het vruchtvlees (kopra) van kokosnoot bevat veel vezels, maar ook veel vet (maar liefst 34%). Kokosvet, ook wel kokosolie genoemd, bevat volgens het Voedingscentrum zelfs het meeste verzadigd vet (wel 85%) van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

De helft van het verzadigde vet van kokosvet bestaat uit laurinezuur. Sommige mensen zeggen dat dit ‘gezonder’ vet zou zijn. Het zou je juist beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar laurinezuur is van de verzadigde vetten juíst het vetzuur dat het cholesterol het sterkst laat stijgen. Ondanks dat het ‘goede’ HDL-cholesterol meer stijgt dan het ‘slechte’ LDL-cholesterol, kan niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot. Er zijn dan ook geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA (European Food Safety Authority).

Ook kokoswater mag eigenlijk helemaal geen etiket ‘gezond’ krijgen: een normaal glas van 200 ml bevat 40 calorieën en geen noemenswaardige voedingsstoffen. Je kunt beter gewoon kraanwater drinken. Onderzoek van de New York Times wijst daarnaast uit dat kokoswater niet beter is dan een glas water en een banaan. Kokoswater is een tijd dé kracht geweest, maar het wijst dus uit dat het niet nodig is je te vergrijpen aan de kokosnoot en kokoswater.

 

Bron: Voedingscentrum, tropisch fruitdieet
Foto: Dreamstime

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!