×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Zo kom je erachter of jouw kind de pester is

Zo kom je erachter of jouw kind de pester is
02.06.2016 -

Waar het voor ouders van een gepest kind al niet vanzelfsprekend is dat ze van het pesten afweten, is dat voor ouders van pestende kinderen vaak nog moeilijker. Er is geen kind dat thuiskomt uit school met de mededeling dat hij die dag weer heeft gepest.


In Vriendin 22 vertelt Mieke van Stigt ons alles over pesten. Ook berschrijft  zij in haar boek 'Alles over pesten', verschillende situaties waar je als ouder op moet letten. Maar hoe kom je erachter of jouw kind nu juist diegene is die pest?

Waar je op kunt letten, is de manier waarop je kind samen met vrienden over klasgenoten praat. Als je kind zich samen met anderen regelmatig negatief uitlaat over iemand – en dan niet over een enkele gebeurtenis, maar in de trant van ‘Die is altijd….’ of ‘Die heeft altijd….’ ̶  en iedereen is het daar roerend over eens, dan kan dat erop wijzen dat er iemand wordt gepest. Probeer te achterhalen of dat zo is.  Stel vragen als: ‘Is dat echt zo?’ ‘Dat doet of heeft iedereen toch weleens?’ ‘Jullie praten niet zo leuk over hem/haar, hoe denk je dat dit voor hem/haar is?’ En: ‘Hoe zou jij je voelen als er zo over je gepraat wordt?

Wat kun je doen als je kind zelf pest?

 • Maak je kind duidelijk dat je zijn gedrág afkeurt, niet je kind zelf.
 • Probeer erachter te komen waaróm je kind pest. Er zijn heel veel redenen waarom een kind kan gaan pesten. Om  zich machtig te voelen bijvoorbeeld. Omdat het zoekt naar aandacht. Omdat het populair wil zijn. Omdat hij daarmee wil voorkomen dat hij zelf wordt gepest. Omdat hij niet in staat is zijn gedrag te reguleren… 
 • Maakt je kind deel uit van een groepje pesters? In dat geval moet het hele groepje daarop aangesproken worden, bij voorkeur door de leerkracht.
 • Als je kind pest onder groepsdruk, bespreek dan met je kind welke andere opties er zijn en hoe  hij zich het beste aan de groepsdruk kan onttrekken.
 • Bespreek met je kind wat hij kan doen om het ‘goed’ te maken bij het slachtoffer. Vaak doet erkenning van wat er is gebeurd en oprecht spijt betuigen veel goed, bij slachtoffer én dader.

Pesten komt nog steeds elke dag, op welk moment dan ook voor. Het is een probleem, maar wel een probleem dat opgelost kan worden. Wil jij kans maken op het boek 'Alles over pesten'?
Ga dan naar onderstaande link

Plaats een reactie

1Reacties

 • Dit is niet ok!

  fb_1068628109890455 do 2 jun '16 20:32

  Pesten komt niet voort uit onvrede of als reactie op gepest worden. Pesten ontstaat gewoonlijk rond de leeftijd van 10 jaar maar het kan beginnen bij 8 en duren tot 15. Het kind maakt dan een overstap van afhankelijk zijn van volwassenen, naar zelfredzaamheid. Opeens vindt het iedereen een sukkel en zichzelf super. Kritiek op een ander hebben is nodig om jezelf te onderscheiden en gelijkgestemden te ontmoeten. Daarom zitten mensen zo graag op het terras voorbijgangers te beoordelen. Bij pesten wordt openlijk kritiek geleverd met de bedoeling daar zelf beter van te worden. Dat maakt pesten herkenbaar en verwerpelijk. De aanpak van pesten is dan ook een opvoedkundige kwestie en heeft niets te maken met weerbaarheid. Pesten kun je dan ook onmiddellijk stoppen met één uitgestoken vinger en een boos gezicht. Maar dat moet dan wel door de pappa of mamma gedaan worden en NIET door de school!
  Reageer!

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |