×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Zo kom je erachter of jouw kind de pester is

Zo kom je erachter of jouw kind de pester is
02.06.2016 -

Waar het voor ouders van een gepest kind al niet vanzelfsprekend is dat ze van het pesten afweten, is dat voor ouders van pestende kinderen vaak nog moeilijker. Er is geen kind dat thuiskomt uit school met de mededeling dat hij die dag weer heeft gepest.


In Vriendin 22 vertelt Mieke van Stigt ons alles over pesten. Ook berschrijft  zij in haar boek 'Alles over pesten', verschillende situaties waar je als ouder op moet letten. Maar hoe kom je erachter of jouw kind nu juist diegene is die pest?

Waar je op kunt letten, is de manier waarop je kind samen met vrienden over klasgenoten praat. Als je kind zich samen met anderen regelmatig negatief uitlaat over iemand – en dan niet over een enkele gebeurtenis, maar in de trant van ‘Die is altijd….’ of ‘Die heeft altijd….’ ̶  en iedereen is het daar roerend over eens, dan kan dat erop wijzen dat er iemand wordt gepest. Probeer te achterhalen of dat zo is.  Stel vragen als: ‘Is dat echt zo?’ ‘Dat doet of heeft iedereen toch weleens?’ ‘Jullie praten niet zo leuk over hem/haar, hoe denk je dat dit voor hem/haar is?’ En: ‘Hoe zou jij je voelen als er zo over je gepraat wordt?

Wat kun je doen als je kind zelf pest?

 • Maak je kind duidelijk dat je zijn gedrág afkeurt, niet je kind zelf.
 • Probeer erachter te komen waaróm je kind pest. Er zijn heel veel redenen waarom een kind kan gaan pesten. Om  zich machtig te voelen bijvoorbeeld. Omdat het zoekt naar aandacht. Omdat het populair wil zijn. Omdat hij daarmee wil voorkomen dat hij zelf wordt gepest. Omdat hij niet in staat is zijn gedrag te reguleren… 
 • Maakt je kind deel uit van een groepje pesters? In dat geval moet het hele groepje daarop aangesproken worden, bij voorkeur door de leerkracht.
 • Als je kind pest onder groepsdruk, bespreek dan met je kind welke andere opties er zijn en hoe  hij zich het beste aan de groepsdruk kan onttrekken.
 • Bespreek met je kind wat hij kan doen om het ‘goed’ te maken bij het slachtoffer. Vaak doet erkenning van wat er is gebeurd en oprecht spijt betuigen veel goed, bij slachtoffer én dader.

Pesten komt nog steeds elke dag, op welk moment dan ook voor. Het is een probleem, maar wel een probleem dat opgelost kan worden. Wil jij kans maken op het boek 'Alles over pesten'?
Ga dan naar onderstaande link

Plaats een reactie

1Reacties

 • Dit is niet ok!

  fb_1068628109890455 do 2 jun '16 20:32

  Pesten komt niet voort uit onvrede of als reactie op gepest worden. Pesten ontstaat gewoonlijk rond de leeftijd van 10 jaar maar het kan beginnen bij 8 en duren tot 15. Het kind maakt dan een overstap van afhankelijk zijn van volwassenen, naar zelfredzaamheid. Opeens vindt het iedereen een sukkel en zichzelf super. Kritiek op een ander hebben is nodig om jezelf te onderscheiden en gelijkgestemden te ontmoeten. Daarom zitten mensen zo graag op het terras voorbijgangers te beoordelen. Bij pesten wordt openlijk kritiek geleverd met de bedoeling daar zelf beter van te worden. Dat maakt pesten herkenbaar en verwerpelijk. De aanpak van pesten is dan ook een opvoedkundige kwestie en heeft niets te maken met weerbaarheid. Pesten kun je dan ook onmiddellijk stoppen met één uitgestoken vinger en een boos gezicht. Maar dat moet dan wel door de pappa of mamma gedaan worden en NIET door de school!
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!