×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Zo kom je erachter of jouw kind de pester is

Zo kom je erachter of jouw kind de pester is
02.06.2016 -

Waar het voor ouders van een gepest kind al niet vanzelfsprekend is dat ze van het pesten afweten, is dat voor ouders van pestende kinderen vaak nog moeilijker. Er is geen kind dat thuiskomt uit school met de mededeling dat hij die dag weer heeft gepest.


In Vriendin 22 vertelt Mieke van Stigt ons alles over pesten. Ook berschrijft  zij in haar boek 'Alles over pesten', verschillende situaties waar je als ouder op moet letten. Maar hoe kom je erachter of jouw kind nu juist diegene is die pest?

Waar je op kunt letten, is de manier waarop je kind samen met vrienden over klasgenoten praat. Als je kind zich samen met anderen regelmatig negatief uitlaat over iemand – en dan niet over een enkele gebeurtenis, maar in de trant van ‘Die is altijd….’ of ‘Die heeft altijd….’ ̶  en iedereen is het daar roerend over eens, dan kan dat erop wijzen dat er iemand wordt gepest. Probeer te achterhalen of dat zo is.  Stel vragen als: ‘Is dat echt zo?’ ‘Dat doet of heeft iedereen toch weleens?’ ‘Jullie praten niet zo leuk over hem/haar, hoe denk je dat dit voor hem/haar is?’ En: ‘Hoe zou jij je voelen als er zo over je gepraat wordt?

Wat kun je doen als je kind zelf pest?

 • Maak je kind duidelijk dat je zijn gedrág afkeurt, niet je kind zelf.
 • Probeer erachter te komen waaróm je kind pest. Er zijn heel veel redenen waarom een kind kan gaan pesten. Om  zich machtig te voelen bijvoorbeeld. Omdat het zoekt naar aandacht. Omdat het populair wil zijn. Omdat hij daarmee wil voorkomen dat hij zelf wordt gepest. Omdat hij niet in staat is zijn gedrag te reguleren… 
 • Maakt je kind deel uit van een groepje pesters? In dat geval moet het hele groepje daarop aangesproken worden, bij voorkeur door de leerkracht.
 • Als je kind pest onder groepsdruk, bespreek dan met je kind welke andere opties er zijn en hoe  hij zich het beste aan de groepsdruk kan onttrekken.
 • Bespreek met je kind wat hij kan doen om het ‘goed’ te maken bij het slachtoffer. Vaak doet erkenning van wat er is gebeurd en oprecht spijt betuigen veel goed, bij slachtoffer én dader.

Pesten komt nog steeds elke dag, op welk moment dan ook voor. Het is een probleem, maar wel een probleem dat opgelost kan worden. Wil jij kans maken op het boek 'Alles over pesten'?
Ga dan naar onderstaande link

Plaats een reactie

1Reacties

 • Dit is niet ok!

  fb_1068628109890455 do 2 jun '16 20:32

  Pesten komt niet voort uit onvrede of als reactie op gepest worden. Pesten ontstaat gewoonlijk rond de leeftijd van 10 jaar maar het kan beginnen bij 8 en duren tot 15. Het kind maakt dan een overstap van afhankelijk zijn van volwassenen, naar zelfredzaamheid. Opeens vindt het iedereen een sukkel en zichzelf super. Kritiek op een ander hebben is nodig om jezelf te onderscheiden en gelijkgestemden te ontmoeten. Daarom zitten mensen zo graag op het terras voorbijgangers te beoordelen. Bij pesten wordt openlijk kritiek geleverd met de bedoeling daar zelf beter van te worden. Dat maakt pesten herkenbaar en verwerpelijk. De aanpak van pesten is dan ook een opvoedkundige kwestie en heeft niets te maken met weerbaarheid. Pesten kun je dan ook onmiddellijk stoppen met één uitgestoken vinger en een boos gezicht. Maar dat moet dan wel door de pappa of mamma gedaan worden en NIET door de school!
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |