×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 22: Mariekes dochter ging op haar tiende bij haar vader wonen

Vriendin 22: Mariekes dochter ging op haar tiende bij haar vader wonen
31.05.2016 - Redactie Vriendin

Marieke (42) is moeder van dochter Janneke (17). Sinds haar tiende woont Janneke bij haar vader Pieter (44) "Ik kon haar niet tegen haar wil bij me houden."


Marieke: “Het gemis om mijn dochter is als een wond die niet meer zal helen. Je leert leven met de pijn, maar wennen doet het nooit. Vooral de wetenschap dat ze zo dichtbij is, maar tegelijkertijd zo ver weg, is gekmakend. Je staat zo machteloos als moeder. Ook het onbegrip van mensen in mijn omgeving, die het vreemd vinden dat mijn dochter niet bij mij woont, went nooit. Weinig mensen snappen dat ik haar heb laten gaan, omdat ik haar geluk boven dat van mezelf verkoos. Ik zie het als de ultieme zelfopoffering, anderen betitelen het als zwakte.”

Ik mocht niks
“Mijn ex-man Pieter en ik zijn zeven jaar bij elkaar geweest. Het was op z’n zachtst gezegd geen warme man. Heel dominant. Van mijn ex mocht ik niks en alles moest op zijn manier gebeuren. Ik vond het wel een gezellig gezicht als er wat blokjes lagen in de woonkamer, zodat Janneke de volgende dag weer verder kon bouwen. Maar van mijn ex moest elke avond het huis spic en span zijn. Hij eiste van mij dat het huis de hele dag netjes bleef. Als hij uit zijn werk kwam, verwachtte hij dat ik alles in het huishouden had gedaan. Ik mocht geen dag verzaken.

Rupsje-nooitgenoeg
“Janneke was vijf toen ik eindelijk genoeg moed had verzameld om bij Pieter weg te gaan. Hij was laaiend op me, maar ik ging. Met behulp van familie en vrienden vond ik een eigen huisje waar we konden wonen. Behalve van de kinderalimentatie, zag ik financieel van alles af. Ik wilde helemaal los van Pieter zijn. Ik werkte als Janneke naar school was, maar verder zorgde ik dat ik thuis was. Ze had behoefte aan structuur en rust.

De rechter sprak uit dat Janneke aan mij werd toegewezen. Pieter kreeg twee weekenden per maand. In het begin was hij zo boos, dat hij dat eerste jaar niet meer naar zijn kind omkeek. Hij kwam haar niet halen in zijn weekend en reageerde op niks.
Toen hij na driekwart jaar wel voldeed aan de bezoekregeling deed ik mijn best hem te betrekken bij de opvoeding. Ik belde Pieter als ik ergens mee zat en overlegde over kledinggeld, cadeautjes en andere uitgaven.

Janneke was net rupsje-nooitgenoeg. Ze wilde altijd maar meer en had moeite met grenzen. Zo herinnerde ik me dat ze vlak na Sinterklaas en Kerst om een hoedje zeurde. Ik vond het niet nodig om nu al meteen weer iets te kopen, maar beloofde haar dat als ze even zou wachten ze het hoedje van me zou krijgen. Ik vertelde het voorval ook aan Pieter.


Maar na een weekend bij hem kwam ze triomfantelijk met dat hoedje thuis. Van papa gekregen. Daarna volgden er steeds meer cadeautjes. Kleding. Speelgoed. Zelfs een gloednieuwe fiets, terwijl ze er al een had. Ze hoefde maar te kicken, of papa kocht het. Pieter was inmiddels hertrouwd en zakelijk en financieel ging het hem goed af, terwijl ik goed op mijn centjes moest passen. Hij kon makkelijk iets kopen en speelde heel handig op Jannekes wensen in, waardoor hij de fijne vader werd en ik de boeman. Op het laatst deelde ik niets meer met hem. Ik vertrouwde hem niet meer.”

Brutaal en opstandig
“Na elk weekend bij haar vader gedroeg Janneke zich anders. Ze was pas tien, maar werd brutaal en opstandig naar mij. Ook miste ik steeds vaker geld uit mijn portemonnee. Als ik haar erop aansprak, kreeg ik een grote mond en hadden we ruzie. De sfeer verslechterde in huis.
Op een dag kwam ze naar me toe. Ze zei dat ze verdrietig was bij mij en zich niet happy voelde en dat haar vader had aangeboden dat ze bij hem mocht komen wonen. Ze vroeg me of de rollen alsjeblieft omgedraaid konden worden. Haar wens was een enorme klap voor me. Mijn enige dochter die bij me weg wilde? Ik vond het vreselijk, het voelde als falen.

Lees het hele verhaal van Marieke in Vriendin 22. Vanaf morgen in de winkels!

Zou jij je kind laten gaan, zoals Marieke deed? Of zou je hem of haar koste wat kost bij je willen houden? Deel je verhaal op ons forum.

Foto: iStock

Plaats een reactie

3Reacties

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |