×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 22: Judith kwam in 5 maanden 35 kilo aan

Vriendin 22: Judith kwam in 5 maanden 35 kilo aan
30.05.2016 - Redactie Vriendin

Judith (38) is een emotie-eter en ontwikkelde een eetbuistoornis. Een zak chips, een doos bonbons, een hele taart; tijdens een eetbui kreeg ze duizenden calorieën binnen. Sinds een jaar zijn de eetbuien gestopt. Judith: “Alleen door van mezelf te houden, kan ik het achterliggende probleem van mijn eetbuien aanpakken."


'Niemand wist dat ik na een verjaardag nog naar de snackbar reed' 

 

Judith heeft vijf kledingkasten. Dat heeft alles met haar schommelende gewicht te maken, dat elk half jaar anders kan zijn. De laatste jaren jojode ze tussen de honderd en honderdvijftig kilo.

Judith: “In de wat lichtere periodes ben ik kooplustiger en kleed ik me vrouwelijker. In de kasten met de kleinste maten hangt dan ook vrij veel kleding. Veelal gekleurde outfits met een mooie pasvorm. Naarmate de maten in de kasten groter worden, is de kleding donkerder en slobberiger. Niet omdat er geen leuke grotematenkleding te koop is, maar omdat ik mezelf in mijn dikste fase het liefst wil verstoppen.”

Momenteel bevindt Judith zich in zo’n ‘dikke’ fase en vindt ze het niet prettig om op de foto te gaan. Maar ze doet het toch. Ze heeft namelijk een missie: mensen met een eetbuistoornis helpen. Ze schreef er zelfs een boek over: Die eetbuien. Judith: “Er is niet veel over eetbuistoornis bekend, terwijl veel mensen eetverslaafd zijn of last hebben van eetbuien. Eten beheerste bijna vijftien jaar mijn leven. Als ik ’s ochtends opstond, dacht ik na over wat ik die dag zou eten en waar ik het zou kopen. Duizenden keren reed ik naar supermarkten, tankstations en avondwinkels op zoek naar eetbuivoedsel. Als ik alles in huis had, begon ik. Een zak chips, een hele taart, een doos bonbons, een stuk kaas; tijdens een eetbui kreeg ik vijf- tot tienduizend calorieën binnen. Van het eten genieten deed ik niet. De eerste happen vond ik lekker, daarna voelde ik me vol en kreeg ik last van mijn maag. Toch at ik door. Het was alsof ik door het eten in een roes belandde. Een roes waardoor ik mijn angsten en onzekerheden niet meer voelde.”

Grootste angst
Judith is even stil en zegt dan: “Ik had liever pijn in mijn maag dan pijn in mijn hart. Nu snap ik dat je gevoelens van angst, verdriet en falen niet moet wegstoppen, omdat ze als een boomerang kunnen terugkomen als je ze negeert. Maar lange tijd was ik me daar niet van bewust. Ik wilde mijn emoties koste wat kost niet voelen.

Die drang had ik als puber al. Ik viel op door mijn lengte en was niet op mijn mondje gevallen. Mensen dachten daarom dat ik zelfverzekerd was en dat wilde ik graag zo houden. Onzekerheid associeerde ik onbewust met zwak zijn, dus mijn kwetsbaarheid tonen, was mijn grootste angst. Niemand vertelde ik dat ik last had van angsten en een laag zelfbeeld. Alle negatieve emoties die ik niet bij mezelf vond passen, stopte ik weg. Ik deed me sterker voor dan ik was. Eten is altijd mijn zwakke plek geweest. Als kind was ik een enorme lekkerbek.

Ik vond het een sport om een euro uit een winkelwagentje te bemachtigen. De koopmogelijkheden die ik met die ene euro in de supermarkt had, leken eindeloos. Vaak koos ik een zak chips, die ik tot de laatste kruimel leeg at. Als puber werd ik een emotie-eter. Wanneer ik me ongelukkig, angstig of verdrietig voelde, begon ik te eten. Eenmaal volwassen werden mijn eetbuien steeds extremer. Anders dan vroeger stopte ik niet als ik vol zat: ik at door en door. Totdat ik echt geen hap meer naar binnen kreeg.”

Lees het hele verhaal van Judith in Vriendin 22. Morgen op de deurmat en woensdag in de winkels!

Worstel jij ook al jaren met je gewicht en wil je hierover vertellen? Mail je verhaal dan naar post@vriendin. audax.nl of praat mee op ons forum.

Plaats een reactie

4Reacties

 • Dit is niet ok!

  Christa van Doorn wo 1 jun '16 20:31

  Ik ken dat hoor. Ik heb er nog steeds last van. Maar niet door onzekerheid. Puur door stress. Als ik teveel chaos in mijn hoofd heb kan ik geen orde meer vinden om te koken en te plannen. Zeker met honger in de winkel gaat het mis. Ga nu weer op dieet. Nu al tiende keer. Maar met inzicht kom ik er ook nog wel. Niet vandaag, maar dat hoeft ook niet..
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fb_1066709476728994 wo 15 jun '16 21:09

  BED is de naam van de eetstoornis , net als anorexia , etc. Te behandelen. Iets wat mij heel erg geholpen heeft en inzicht gegeven heeft in m'n gedachtes. Ik noem de eetbuien het eetmonster die wel zegt dat ik wat mag eten. Eindelijk 20 kilo kwijt na vele behandelingen voor BED. Je komt er sterker uit!
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is mijn grootste vakantiegeheim'

17.08.2017 - Zon, zee, zwijgen... Deze vrouwen deden in hun vakantie iets wat ze liever met niemand delen. "Door mijn leugen kon ik zelfs geen foto's van m'n reis op Facebook zetten."

Lees meer
Nadia: 'Zonder Laura's hulp was me de opvoeding niet gelukt'

17.08.2017 - Nadia (41) was nog maar net bevallen van haar zoontje, toen haar man omkwam bij een auto-ongeluk. Buurvrouw Laura (64) ving Nadia op. “Dankzij haar heb ik er nooit alleen voor gestaan.”

Lees meer
Ida: 'De moordenaar van mijn dochter woont nu om de hoek'

16.08.2017 - Ida’s negentienjarige dochter Célesta werd in 2012 om het leven gebracht door haar vriend. Ida was kapot van verdriet. Nu, vijf jaar later, blijkt de moordenaar van haar dochter bij haar in de buurt te wonen. “Ik ben bang. Niet voor hem, maar voor mezelf. Omdat ik zó boos ben.”

Lees meer
Corina: 'Tegen alle verwachtingen in kregen we deze twee wondertjes'

16.08.2017 - De arts vertelde Corina (39) en haar man Marko (42) dat ze waarschijnlijk nooit ouders zouden worden. Toch hielden ze hoop. Corina: “Ik ben zo blij dat we niet opgaven en twee prachtige gezonde zonen hebben mogen krijgen.”

Lees meer
Julia: 'Mijn trouwjurk werd nooit gedragen'

15.08.2017 - De trouwjurk van Julia (32) staat op Marktplaats. Ongedragen, want haar huwelijk werd last minute afgeblazen. "Diep van binnen wist ik dat het niet goed zat."

Lees meer
De zomer van... styliste Patty Zomer

15.08.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van styliste Patty Zomer (56): “Als er niemand is om mee te reizen, ga ik gerust in mijn eentje.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit mag mijn beste vriendin écht niet weten'

10.08.2017 - Je beste vriendin is die ene persoon in je leven met wie je echt álles bespreekt… of toch niet? Deze lezeressen vertellen over het geheim dat zij hebben voor hun hartsvriendin.

Lees meer
Hiermee is mijn kind beroemd op het internet

10.08.2017 - Het begon met een filmpje in hun kamer en nu hebben de kinderen van Ellen, Erna, Louis en Rita honderdduizenden fans. Deze week vertellen de moeders in Vriendin over hun beroemde dochters. Maar wat doen zij nou precies?

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 189 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

 

Profiteer van:

 • Exclusieve Vriendin korting bij winkels
 • Exclusieve Vriendin korting bij horeca gelegenheden
 • Een gevulde goodiebag
 • Leuke extra’s!