×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Nance Coolen over Kanjers van Kinderen: 'Bij elk kuchje van mijn zoon werd ik extra alert'

Nance Coolen over Kanjers van Kinderen: 'Bij elk kuchje van mijn zoon werd ik extra alert'
17.05.2016 -

Nance (42) is heel happy, met vriend Pico (41), zoon Robin (7) én met haar baan bij RTL. Al kwam haar nieuwe programma, over jonge kankerpatiëntjes, soms ook dichtbij: "Heftig om te zien wat kinderen met kanker en hun gezinnen doormaken."


In haar nieuwe programma Kanjers van kinderen: hun strijd tegen kanker volgt presentatrice Nance zes gezinnen waarin een van de kinderen kanker heeft. De patiëntjes zijn een jaar lang gevolgd: vanaf (bijna) de diagnose, via het behandeltraject tot aan de eventuele afloop, als die binnen het jaar viel. “Je ziet wat die kinderen en hun gezinnen doormaken”, vertelt Nance. “Het is een programma met een lach en een traan, ik ben er trots op. Vooral op de kinderen en hun ouders. Zo stoer dat we erbij mochten zijn!” Toch geeft ze toe dat het, ook voor haar, af en toe moeilijk was…

Hoe zwaar was het om dit programma te maken?
“Soms was het best heftig, maar ook heel interessant: ik was gewoon benieuwd wat er allemaal bij komt kijken als een kind kanker krijgt. En was erg onder de indruk van de kinderen én hun ouders. We hadden twee meiden van zestien en zeventien, twee jongens van twaalf en vijftien, Flynt van drie en Milou, die drie was toen ze de diagnose kreeg en net vijf toen ze overleed. Zij is de enige die het niet heeft gered. Dat laat ook een beetje het overlevingspercentage zien van kinderen met kanker. Het merendeel overleeft gelukkig, maar een enkeling dus niet. Heel verdrietig.”

Greep het je nog meer aan omdat je zelf ook moeder bent?
“Ja, dat had ik wel steeds in mijn achterhoofd. Het is dubbel, want als ik daar was, dacht ik: wat een mazzel dat ik hier zelf niet mee hoef te dealen. Maar tegelijk werd ik extra alert bij elk kuchje en pijntje van mijn zoon. Van alle ouders hoorde ik namelijk dat het was begonnen met een griepje, hun kind dat zei: ‘Ik voel me niet lekker en heb buikpijn’. Mijn Robin klaagde al weken over buikpijn, dat zet je dan toch op scherp.”

Zelf heb je de ziekte van Crohn, een chronische darmaandoening. Wanneer kreeg jij die diagnose?
“Pas op mijn 21ste. Het was spannend toen ik nog niet wist wat het was: ik had veel buikpijn en bleef maar afvallen. Ik heb weleens gedacht: is het darmkanker? Dat gaat absoluut door je hoofd. ‘Gelukkig’ was het uiteindelijk Crohn. Niet fijn, maar ook niet levensbedreigend.”

Dus je hebt geen eigen ervaring met ziek zijn als kind?
“Nou, toen ik een jaar of vier was, had ik paratyfus. Een infectie waarvoor ik in quarantaine moest. Ik lag een paar weken in het ziekenhuis, waar alleen mijn ouders bij me mochten, in witte pakken en met handschoentjes aan. Mijn broertje kon alleen vanachter het glas via een telefoon met me praten. Dat komt een tikkeltje in de buurt bij wat deze kinderen meemaken, die ook binnen moeten blijven en niet met vriendjes mogen spelen. Maar nog steeds niet echt te vergelijken, hoor, dat wil ik graag even duidelijk maken!”

Lees het hele interview in Vriendin 20 (vanaf morgen in de winkels). 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |