×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 18: Juf Brenda maakt zich sterk voor kinderen die gepest worden

Vriendin 18: Juf Brenda maakt zich sterk voor kinderen die gepest worden
03.05.2016 - Redactie Vriendin

Brenda (31) werd als kind gepest. Als juf probeert ze nu kinderen bewust te maken van de gevolgen van pesten. “Ze zijn nog jong, maar snappen al heel goed dat je rekening met elkaars gevoelens moet houden.”


'Niemand mag elke pauze alleen staan, zoals ik vroeger' Al jong wist Brenda zeker dat ze leerkracht op een basisschool wilde worden. Nooit zou zij dan haar hoofd wegdraaien als een kind gepest werd. Integendeel: ze zou hem beschermen en er alles voor doen om hem zich prettig te laten voelen. “Ik wil niet dat kinderen, net als ik vroeger, in de pauze alleen moeten staan.” De angst om er niet bij te horen, je altijd een buitenbeentje voelen en voortdurend die twijfel aan jezelf. Brenda kent dat gevoel als geen ander. Ze werd op de basisschool gepest. “Ik had weinig vriendjes. Kinderen wilden niet met me spelen. De enkele keren dat ik wel werd uitgenodigd voor een verjaardag, voelde ik me anders dan de rest. Nooit hoorde ik bij het populairste groepje. Het maakte me onzeker: was ik niet leuk genoeg om mee te spelen?” Brenda merkte dat ze niet de enige was die gepest werd. Een meisje uit groep vier dat dyslexie had, maakte destijds veel indruk op haar. “Vanwege haar dyslexie riepen kinderen dat ze dom was en naar een ‘lomp’-school moest. Zo noemden ze dat, in plaats van lom-school zoals het speciaal onderwijs toen nog heette. Ik vond dat meisje helemaal niet zo dom, maar juist slim. Geen van de leerkrachten nam het voor haar op. En voor mij ook niet, iets wat ik ze nog steeds kwalijk neem. Op dat moment – ik was nog maar acht jaar – nam ik me voor om later lerares te worden en het dan zelf anders te gaan doen.”

Onzekerheid weg bluffen
Op de middelbare school ging het beter met Brenda. Ze werd niet meer gepest. Dat kwam deels doordat haar zelfvertrouwen groeide. “In groep acht had ik een laag schooladvies gekregen: voorbereidend beroepsonderwijs (vbo), terwijl ik liever naar de mavo had gewild. Ik raakte bevriend met een meisje dat erg van leren hield. Zij motiveerde me. Toen ik ook zo hard ging leren, merkte ik dat het heel makkelijk ging. Dat gaf me zelfvertrouwen. Ik concludeerde: dit kan ik gewoon! Ik voelde me niet meer dom.” Na het vbo deed Brenda mavo en havo. “Rond mijn vijftiende was ik populair. Ik rookte, had een grote mond en blufte mijn onzekerheid weg met stoer doen. Het hielp ook dat ik verkering kreeg met Michel, met wie ik later trouwde en twee dochters kreeg. Hij hoorde bij de populaire jongens uit de buurt. Ik werd opgenomen in zijn vriendengroep en voelde me niet langer buitengesloten.” Toch ging Brenda’s onzekerheid nooit helemaal weg. “In een groep voel ik me nog steeds een beetje apart. Als Michel moet voetballen en ik langs de lijn sta, maak ik nooit zomaar een praatje met iemand. Gewoon omdat ik dan niet weet wat ik moet zeggen.” Brenda was dodelijk zenuwachtig toen ze na de pabo een baan als leerkracht kreeg en voor het eerst voor een groep moest staan. “Ik sliep er niet van, zó eng vond ik het. Maar zodra ik de klas in liep, verdween die angst. Voor kinderen ben ik niet bang. Spreken voor volwassenen vind ik veel lastiger. Inmiddels draai ik mijn hand niet meer om voor een groep van honderd kinderen, maar als ik tien ouders te woord moet staan, slaap ik nog altijd slecht. Dan steekt die onzekerheid weer de kop op.”

Lees de rest van haar verhaal in Vriendin 18.

Heb jij ook een goed idee om pesten tegen te gaan? Deel je antwoord hieronder of praat mee op Vriendin.nl/forum. 

Plaats een reactie

1Reacties

  • Dit is niet ok!

    fb_965529520232526 wo 4 mei '16 08:52

    Brenda, je bent een TOP juf, ik wens voor alle kinderen dat zij een jaar bij jou in de klas mogen zitten. Kinderen die bij jou in de klas zitten leren elkaar te waarderen en accepteren, iedereen hoort erbij! Groetjes van je vorige directeur.
    Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!