×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 18: Juf Brenda maakt zich sterk voor kinderen die gepest worden

Vriendin 18: Juf Brenda maakt zich sterk voor kinderen die gepest worden
03.05.2016 - Redactie Vriendin

Brenda (31) werd als kind gepest. Als juf probeert ze nu kinderen bewust te maken van de gevolgen van pesten. “Ze zijn nog jong, maar snappen al heel goed dat je rekening met elkaars gevoelens moet houden.”


'Niemand mag elke pauze alleen staan, zoals ik vroeger' Al jong wist Brenda zeker dat ze leerkracht op een basisschool wilde worden. Nooit zou zij dan haar hoofd wegdraaien als een kind gepest werd. Integendeel: ze zou hem beschermen en er alles voor doen om hem zich prettig te laten voelen. “Ik wil niet dat kinderen, net als ik vroeger, in de pauze alleen moeten staan.” De angst om er niet bij te horen, je altijd een buitenbeentje voelen en voortdurend die twijfel aan jezelf. Brenda kent dat gevoel als geen ander. Ze werd op de basisschool gepest. “Ik had weinig vriendjes. Kinderen wilden niet met me spelen. De enkele keren dat ik wel werd uitgenodigd voor een verjaardag, voelde ik me anders dan de rest. Nooit hoorde ik bij het populairste groepje. Het maakte me onzeker: was ik niet leuk genoeg om mee te spelen?” Brenda merkte dat ze niet de enige was die gepest werd. Een meisje uit groep vier dat dyslexie had, maakte destijds veel indruk op haar. “Vanwege haar dyslexie riepen kinderen dat ze dom was en naar een ‘lomp’-school moest. Zo noemden ze dat, in plaats van lom-school zoals het speciaal onderwijs toen nog heette. Ik vond dat meisje helemaal niet zo dom, maar juist slim. Geen van de leerkrachten nam het voor haar op. En voor mij ook niet, iets wat ik ze nog steeds kwalijk neem. Op dat moment – ik was nog maar acht jaar – nam ik me voor om later lerares te worden en het dan zelf anders te gaan doen.”

Onzekerheid weg bluffen
Op de middelbare school ging het beter met Brenda. Ze werd niet meer gepest. Dat kwam deels doordat haar zelfvertrouwen groeide. “In groep acht had ik een laag schooladvies gekregen: voorbereidend beroepsonderwijs (vbo), terwijl ik liever naar de mavo had gewild. Ik raakte bevriend met een meisje dat erg van leren hield. Zij motiveerde me. Toen ik ook zo hard ging leren, merkte ik dat het heel makkelijk ging. Dat gaf me zelfvertrouwen. Ik concludeerde: dit kan ik gewoon! Ik voelde me niet meer dom.” Na het vbo deed Brenda mavo en havo. “Rond mijn vijftiende was ik populair. Ik rookte, had een grote mond en blufte mijn onzekerheid weg met stoer doen. Het hielp ook dat ik verkering kreeg met Michel, met wie ik later trouwde en twee dochters kreeg. Hij hoorde bij de populaire jongens uit de buurt. Ik werd opgenomen in zijn vriendengroep en voelde me niet langer buitengesloten.” Toch ging Brenda’s onzekerheid nooit helemaal weg. “In een groep voel ik me nog steeds een beetje apart. Als Michel moet voetballen en ik langs de lijn sta, maak ik nooit zomaar een praatje met iemand. Gewoon omdat ik dan niet weet wat ik moet zeggen.” Brenda was dodelijk zenuwachtig toen ze na de pabo een baan als leerkracht kreeg en voor het eerst voor een groep moest staan. “Ik sliep er niet van, zó eng vond ik het. Maar zodra ik de klas in liep, verdween die angst. Voor kinderen ben ik niet bang. Spreken voor volwassenen vind ik veel lastiger. Inmiddels draai ik mijn hand niet meer om voor een groep van honderd kinderen, maar als ik tien ouders te woord moet staan, slaap ik nog altijd slecht. Dan steekt die onzekerheid weer de kop op.”

Lees de rest van haar verhaal in Vriendin 18.

Heb jij ook een goed idee om pesten tegen te gaan? Deel je antwoord hieronder of praat mee op Vriendin.nl/forum. 

Plaats een reactie

1Reacties

  • Dit is niet ok!

    fb_965529520232526 wo 4 mei '16 08:52

    Brenda, je bent een TOP juf, ik wens voor alle kinderen dat zij een jaar bij jou in de klas mogen zitten. Kinderen die bij jou in de klas zitten leren elkaar te waarderen en accepteren, iedereen hoort erbij! Groetjes van je vorige directeur.
    Reageer!

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |