×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 16: Corine werd tot haar grote geluk tóch moeder

Vriendin 16: Corine werd tot haar grote geluk tóch moeder
20.04.2016 - Redactie Vriendin

Acht jaar geleden wist Corine (53) het zeker: ze was in de overgang. Wel wat vroeg, op haar 44ste, maar een zwangerschap kon het niet zijn, want dat was nooit gelukt. Of zou ze toch... ? “Pas bij de echo, toen ik het hartje zag kloppen, besefte ik dat ik moeder zou worden.”


'In de overgang? Ik bleek zwanger' 

 

Corine: “Ik heb altijd een sterke kinderwens gehad. Ik had ook een voorgevoel dat ik moeder zou worden. Toch werd ik niet zwanger. In de paar langere relaties die ik had, bleef mijn kinderwens onvervuld. Op mijn 25ste, kort nadat ik een spiraaltje had laten plaatsen, heb ik een eileiderontsteking gehad. Ik lag een paar dagen in het ziekenhuis en had veel pijn.

Toen ik een paar jaar later maar niet zwanger werd, ging ik ervan uit dat die ontsteking blijkbaar meer schade had aangericht dan ik destijds besefte. Ik durfde er al niet meer op te hopen, totdat een van mijn vriendinnen – jaren later, ik was al ver over de veertig - droomde dat ik een kind zou krijgen. Dat klinkt heel zweverig, maar zij is hartstikke nuchter. Ze had zo’n rotsvast vertrouwen in haar voorgevoel, dat ze me meenam naar haar gynaecoloog.

Uit de onderzoeken die ik daar onderging, bleek dat er niets met mij aan de hand was. Dat is natuurlijk fijn om te horen, maar als je nog nooit zwanger bent geraakt, wil je toch weten hoe dat komt. Enkele maanden na die onderzoeken werd ik tot mijn grote verrassing tóch zwanger. Mijn vriend en ik waren in de wolken, maar we vonden het ook super spannend.

Ik was inmiddels 43 en wist dat de kans op een miskraam op die leeftijd vrij groot is. Daarbij is er ook een groter risico dat er iets niet in orde is met je kindje. Ik was dus alert op elk pijntje. Ik probeerde wel van mijn zwangerschap te genieten, maar maakte me heel veel zorgen. Na drie maanden ging het fout. Ik was bij een vriendin, toen ik begon te vloeien. Ik wist meteen dat het mis was en heb ook geen seconde hoop gehad.”

Zo moe
“Een jaar na de miskraam was ik ineens huilerig. Ik had me juist steeds beter gevoeld, maar nu herkende ik mezelf en mijn eigen lijf niet meer. Ik voelde me zo anders dan normaal en ik was zo moe. Een oudere vriendin herkende mijn klachten: ‘Ja meid, zo gaat dat, hè? Dat is je leeftijd. Wacht maar tot de opvliegers komen.’ De overgang dus. Ik vermoedde het al. Het zou wel vroeg zijn, ik was pas 44 jaar, maar ik wist ook dat je, voordat je echt in de overgang komt, al jaren vage klachten kunt hebben. Ik vond het maar niets.

Na een tijdje begonnen mijn borsten pijn te doen. Ook dat schoof ik af op de hormonen. Alles staat met elkaar in verbinding, toch? Het kwartje wilde maar niet vallen. Ik had het hoofdstuk zwangerschap blijkbaar zo goed afgesloten, dat ik er echt niet meer aan dacht. Pas toen mijn menstruatie wel heel erg lang op zich liet wachten, flitste het door mijn hoofd dat ik weleens zwanger kon zijn. Maar ik duwde de gedachte snel weg, durfde er niet op te hopen. Een paar dagen later ging ik toch maar naar de drogist voor een zwangerschapstest. Dan zou ik een zwangerschap kunnen uitsluiten.”

Bezorgd en blij
“De test was kraakhelder, en de twee die ik daarna ter controle deed ook: zwanger! Mijn eerste emotie was bezorgdheid. Ook was ik erg aangeslagen. Ik was niet in de overgang, maar zwanger... ik kon het gewoon niet geloven. Daarna kwam de blijdschap: zou ik tóch nog moeder worden?"

Lees het hele artikel in Vriendin 16.

Herkende jij je zwangerschap ook niet meteen als zwangerschap? En hoe ging jij met die verandering in je leven om? Mail je verhaal naar post@vriendin.audax.nl of reageer op ons forum.

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |