×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 13: Aukje heeft slaaphallucinaties en -verlammingen

Vriendin 13: Aukje heeft slaaphallucinaties en -verlammingen
30.03.2016 - Redactie Vriendin

‘Door mijn hallucinaties kan ik geen normaal leven leiden’


Aukje (24) heeft al lange tijd last van verschillende slaapstoornissen. Daardoor is ze chronisch moe en kan ze niet werken.Alle energie die ze heeft, gaat naar haar zoontje van drie. ‘Hij zorgt voor lichtpuntjes in mijn leven.’

Aukje: “Mijn eerste slaaphallucinatie kreeg ik vermoedelijk toen ik een jaar of vier, vijf was. Ik lag boven in mijn bed te slapen. Ineens verscheen er een aapje op het dakraam van onze badkamer, dat op het raam begon te kloppen. Ook liepen er twee grote spinnen op de muur... Ik zag het aapje en de spinnen, ik hóórde het geklop op het raam... Ik sliep, maar voor mijn gevoel was ik klaarwakker. Ik schrok me wezenloos, was verlamd van angst. Toen ik echt wakker was, ben ik huilend naar mijn ouders gegaan. Zij dachten dat ik een nachtmerrie had gehad. Die nacht sliep ik tussen hen in. Ik durfde niet terug naar mijn eigen bed, zo enorm geschrokken was ik.
Vanaf dat moment kreeg ik vaker zulke levensechte dromen. Ze kwamen heel onregelmatig. Soms wel drie nachten achter elkaar, dan weer een week niet. Inmiddels weet ik dat het niet alleen nachtmerries waren, maar ook slaaphallucinaties. Het verschil? Bij een nachtmerrie ben ik me ervan bewust dat ik droom, dat het niet echt is en dat ik slaap. Bij een hallucinatie ben ik ervan overtuigd dat ik wakker ben. Ik beleef het alsof ik bij mijn volle bewustzijn ben. Ik zie dingen die me enorme angst aanjagen. Zoals schaduwen, spinnen of schorpioenen. Soms gaat het om gewone, alledaagse dingen, maar altijd met een angstaanjagend randje. Ik ben doodsbang of ik heb pijn. En dat voel ik dan ook écht. Alles wat ik zie, hoor en voel is voor mij op zo’n moment realiteit. Ik beleef het, zoals ik het ook in het dagelijkse leven zou beleven.
Ik ervaar het als zó levensecht, dat ik vaak om mij heen begin te slaan, hardop gil of uit bed spring. Ik droom niet dat ik dat doe, ik doe het echt. Ooit was ik, terwijl ik sliep, in de veronderstelling dat er een man voor mijn deur stond. Ik was verschrikkelijk bang en hield mijn voet tegen de deur om te voor- komen dat hij mijn huis binnen zou kunnen komen. Ik werd wakker door een hels kabaal; ik bleek de zijkant van mijn bed eruit getrapt te hebben.
Pas als ik wakker word, realiseer ik me dat er niets aan de hand is, dat het een hallucinatie was. Maar dan ben ik wel helemaal van slag.
Nog een verschil tussen nachtmerries en hallucinaties: nachtmerries weet ik me de volgende dag amper meer te herinneren, hallucinaties daarentegen haarscherp.”

Heel beangstigend
“Mijn ouders wisten destijds niet zo goed wat ze ermee aan moesten. Ik mocht van hen geen computerspelletjes meer doen, omdat ze dachten dat ik daar ’s nachts die enge beelden door kreeg. En ze probeerden me gerust te stellen: ‘Er is niks aan de hand, ga nou maar gewoon slapen.’ Ondertussen namen de nachtmerries en hallucinaties alleen maar toe en kreeg ik ze elke nacht. Het zorgde ervoor dat ik steeds banger werd om te gaan slapen. Uren lag ik wakker. Angst hield de slaap tegen. Hoe moe ik ook was. Als puber ging ik ’s avonds al om half negen naar bed, in de hoop dat ik dan om half een in slaap gevallen zou zijn. Maar als ik dan eindelijk sliep, rustte ik door al die onrust in mijn hoofd en lijf niet uit. Overdag op school was ik te moe om me te concentreren en ik presteerde onder mijn kunnen.

Lees het hele verhaal in Vriendin 13 van deze week of praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
‘Wat de dna-test ook zegt, we blijven elkaars zus’

13.09.2017 - Marleen (32) en Miranda (32) groeiden op als tweeling. Deze zomer ontdekten ze dat er fraude is gepleegd bij hun adoptie. Ze deden een dna-test en bleken zelfs geen familie te zijn. Marleen: “Diep vanbinnen wist ik al jaren: er klopt iets niet.”

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |