×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 13: Jeannette deelt op straat gratis knuffels uit

Vriendin 13: Jeannette deelt op straat gratis knuffels uit
29.03.2016 - Redactie Vriendin

‘Ik geef mensen het gevoel dat ze er mogen zijn’


Jeannette (42) heeft veel liefde te geven. Met een bordje met daarop de woorden ‘free hugs’ gaat ze de straat op om knuffels uit te delen. “Ik zie hoe groot de behoefte is aan aanraking.”

Jeannette: “Er zijn geen regels voor een goede knuffel. Degene die naar me toekomt, bepaalt op welke manier we elkaar omhelzen. De ene persoon geeft een kort klopje op de rug, terwijl er een enorme ruimte tussen onze lichamen zit. Een ander houdt me stevig vast, soms wel minutenlang. Mij maakt het niet uit, zolang de ander er maar een goed gevoel bij krijgt. Dat is wat zo’n aanraking namelijk doet: het geeft je een goed gevoel over jezelf. Ik las ooit dat wetenschappers hebben uitgevonden dat baby’s die nooit worden aangeraakt, uiteindelijk dood kunnen gaan. Aanraking is dus een eerste levensbehoefte. En pas als je de straat opgaat met een bordje met ‘free hugs’, zie je hoeveel mensen die behoefte hebben. Sommige mensen gaan zelfs huilen, of ze vertellen dat ze al jarenlang niet zijn geknuffeld. Die mensen wil ik het gevoel geven dat ze er mogen zijn. Ik hoorde voor het eerst van het free hugs-concept via de Australiër Juan Mann. Nadat hij zijn gezin, baan en huis was kwijtgeraakt, ging hij de straat op om mensen te knuffelen. Hij merkte dat zowel hijzelf als anderen daar echt gelukkig van werden. In no time waren er over de hele wereld free hugs-acties, maar in Nederland bleef dat lange tijd een beetje achter. Ik wist meteen dat ik zelf heel graag zoiets wilde doen. Want wat is een betere manier van liefde overbrengen op mensen die je niet kent dan een gratis knuffel? Toch heb ik nog jaren met het idee rondgelopen voordat ik daad- werkelijk de straat op durfde te gaan. Ik was er nog niet aan toe.

En dat heeft alles te maken met mijn jeugd. Mijn vader heb ik nooit gekend, mijn moeder vertelde me dat ze zelf ook niet wist wie hij was. Ze heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze me liever niet had gekregen. Knuffelen deed ze nooit, als ik huilde stuurde ze me naar mijn kamer. Soms liet ze me gewoon achter bij vrienden en kwam ze me pas weken later ophalen.
Nu ik volwassen ben, snap ik dat ze geen liefde of eigenwaarde aan mij kon geven, omdat ze dit zelf ook nooit heeft gehad. Al is dat natuurlijk geen excuus. Ze was alleen maar met zichzelf bezig, waardoor ik me altijd alleen voelde. Ik moest zelf regelen dat ik naar school ging of te eten kreeg. Soms stuurde ze me in mijn eentje naar de snackbar, zodat zij alleen kon zijn met een man.
Op mijn negende ben ik seksueel misbruikt door mijn ‘stiefvader’. Een verschrikkelijke ervaring, maar de afwijzing van mijn moeder vond ik nog veel erger. Zij was immers degene die me het gevoel gaf dat ik niets waard was, het misbruik was alleen een bevestiging van dat gevoel. Jarenlang wilde ik niets liever dan de liefde van mijn moeder ervaren en aangeraakt worden."

Lees het hele verhaal in Vriendin 13 van deze week of praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |