×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Kinderombudsman Marc Dullaert: ‘Er is geen wedstrijd in kinderleed. Elk kind telt’

Kinderombudsman Marc Dullaert: ‘Er is geen wedstrijd in kinderleed. Elk kind telt’
22.03.2016 -

Op 1 april zit het erop voor Kinderombudsman Marc Dullaert. Het waren vijf bewogen jaren. “Ik ben blij dat ik kinderen een stem heb kunnen geven.”


Kinderen die gepest worden, kinderen die lijden onder een vechtscheiding, kinderen die ontvoerd worden naar het buitenland, kinderen die onder de armoedegrens leven: zo’n 500.000 kinderen lijden, óók in Nederland. Voor deze kinderen heeft Marc Dullaert, de eerste Kinderombudsman van Nederland, zich de afgelopen vijf jaar ingezet. Zijn vertrek bleef niet onopgemerkt, hij was veel in het nieuws en er zijn zelfs petities ondertekend om hem langer te laten blijven. Tevergeefs.

“Mijn dochter van twintig is eigenlijk de aanstichter van het feit dat ik Kinderombudsman ben geworden. Ik heb altijd in het bedrijfsleven gewerkt, onder andere als directeur bij het bedrijf van Ivo Niehe, maar op een dag duwde zij mij een krant onder mijn neus. Ze wees op een advertentie voor de Kinderombudsman. ‘Je bent altijd zo bezig met die kinderen in het buitenland, doe nou maar ’ns iets voor de Nederlandse kinderen’, zei ze. Een terechte opmerking, want mijn vrouw en ik reizen al ons hele leven, en overal komen we kinderen tegen die kwetsbaar en zielig zijn, mishandeld worden en lijden. Maar wat veel mensen vergeten, is dat kinderen een enorme kracht hebben, het lijkt wel of we dat niet willen zien. Zij hebben een andere kijk op de wereld, volgens mij moeten we daar veel meer voor open staan. Kinderen en jonge mensen raken mij door hun puurheid, ze inspireren me. Er is geen wedstrijd in kinderleed, een kind in India voelt dezelfde pijn bij mishandeling als een kind in Nederland. Elk kind telt.”

Echt belangrijk
“In 2002 zijn mijn vrouw en ik de stichting KidsRights begonnen, waarmee we kinderen in alle landen de mogelijkheid geven zich te kunnen ontplooien. Het is écht belangrijk dat de verhalen van jongens en meisjes naar buiten komen, zodat in die landen aandacht komt voor de problemen waar kinderen mee te maken hebben. Maar die opmerking van mijn dochter was terecht: ook in Nederland zijn er kinderen die hulp nodig hebben. En de vacature van Kinderombudsman sprak me aan, ondanks dat ik de juridische achtergrond mis die ombudsmannen tot nu toe hadden. Maar waarom ook niet, dacht ik, en ik schreef een brief. Vervolgens ben ik alle rondes doorgekomen en kon ik beginnen. Er was nog niets, geen logo, geen bureau – nou ja, dat nog wel – maar zo werd ik de eerste Kinderombudsman van Nederland. Nu zijn we alweer vijf jaar verder."

Lees het hele interview in Vriendin 12. 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |