×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Kinderombudsman Marc Dullaert: ‘Er is geen wedstrijd in kinderleed. Elk kind telt’

Kinderombudsman Marc Dullaert: ‘Er is geen wedstrijd in kinderleed. Elk kind telt’
22.03.2016 -

Op 1 april zit het erop voor Kinderombudsman Marc Dullaert. Het waren vijf bewogen jaren. “Ik ben blij dat ik kinderen een stem heb kunnen geven.”


Kinderen die gepest worden, kinderen die lijden onder een vechtscheiding, kinderen die ontvoerd worden naar het buitenland, kinderen die onder de armoedegrens leven: zo’n 500.000 kinderen lijden, óók in Nederland. Voor deze kinderen heeft Marc Dullaert, de eerste Kinderombudsman van Nederland, zich de afgelopen vijf jaar ingezet. Zijn vertrek bleef niet onopgemerkt, hij was veel in het nieuws en er zijn zelfs petities ondertekend om hem langer te laten blijven. Tevergeefs.

“Mijn dochter van twintig is eigenlijk de aanstichter van het feit dat ik Kinderombudsman ben geworden. Ik heb altijd in het bedrijfsleven gewerkt, onder andere als directeur bij het bedrijf van Ivo Niehe, maar op een dag duwde zij mij een krant onder mijn neus. Ze wees op een advertentie voor de Kinderombudsman. ‘Je bent altijd zo bezig met die kinderen in het buitenland, doe nou maar ’ns iets voor de Nederlandse kinderen’, zei ze. Een terechte opmerking, want mijn vrouw en ik reizen al ons hele leven, en overal komen we kinderen tegen die kwetsbaar en zielig zijn, mishandeld worden en lijden. Maar wat veel mensen vergeten, is dat kinderen een enorme kracht hebben, het lijkt wel of we dat niet willen zien. Zij hebben een andere kijk op de wereld, volgens mij moeten we daar veel meer voor open staan. Kinderen en jonge mensen raken mij door hun puurheid, ze inspireren me. Er is geen wedstrijd in kinderleed, een kind in India voelt dezelfde pijn bij mishandeling als een kind in Nederland. Elk kind telt.”

Echt belangrijk
“In 2002 zijn mijn vrouw en ik de stichting KidsRights begonnen, waarmee we kinderen in alle landen de mogelijkheid geven zich te kunnen ontplooien. Het is écht belangrijk dat de verhalen van jongens en meisjes naar buiten komen, zodat in die landen aandacht komt voor de problemen waar kinderen mee te maken hebben. Maar die opmerking van mijn dochter was terecht: ook in Nederland zijn er kinderen die hulp nodig hebben. En de vacature van Kinderombudsman sprak me aan, ondanks dat ik de juridische achtergrond mis die ombudsmannen tot nu toe hadden. Maar waarom ook niet, dacht ik, en ik schreef een brief. Vervolgens ben ik alle rondes doorgekomen en kon ik beginnen. Er was nog niets, geen logo, geen bureau – nou ja, dat nog wel – maar zo werd ik de eerste Kinderombudsman van Nederland. Nu zijn we alweer vijf jaar verder."

Lees het hele interview in Vriendin 12. 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!