×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Kinderombudsman Marc Dullaert: ‘Er is geen wedstrijd in kinderleed. Elk kind telt’

Kinderombudsman Marc Dullaert: ‘Er is geen wedstrijd in kinderleed. Elk kind telt’
22.03.2016 -

Op 1 april zit het erop voor Kinderombudsman Marc Dullaert. Het waren vijf bewogen jaren. “Ik ben blij dat ik kinderen een stem heb kunnen geven.”


Kinderen die gepest worden, kinderen die lijden onder een vechtscheiding, kinderen die ontvoerd worden naar het buitenland, kinderen die onder de armoedegrens leven: zo’n 500.000 kinderen lijden, óók in Nederland. Voor deze kinderen heeft Marc Dullaert, de eerste Kinderombudsman van Nederland, zich de afgelopen vijf jaar ingezet. Zijn vertrek bleef niet onopgemerkt, hij was veel in het nieuws en er zijn zelfs petities ondertekend om hem langer te laten blijven. Tevergeefs.

“Mijn dochter van twintig is eigenlijk de aanstichter van het feit dat ik Kinderombudsman ben geworden. Ik heb altijd in het bedrijfsleven gewerkt, onder andere als directeur bij het bedrijf van Ivo Niehe, maar op een dag duwde zij mij een krant onder mijn neus. Ze wees op een advertentie voor de Kinderombudsman. ‘Je bent altijd zo bezig met die kinderen in het buitenland, doe nou maar ’ns iets voor de Nederlandse kinderen’, zei ze. Een terechte opmerking, want mijn vrouw en ik reizen al ons hele leven, en overal komen we kinderen tegen die kwetsbaar en zielig zijn, mishandeld worden en lijden. Maar wat veel mensen vergeten, is dat kinderen een enorme kracht hebben, het lijkt wel of we dat niet willen zien. Zij hebben een andere kijk op de wereld, volgens mij moeten we daar veel meer voor open staan. Kinderen en jonge mensen raken mij door hun puurheid, ze inspireren me. Er is geen wedstrijd in kinderleed, een kind in India voelt dezelfde pijn bij mishandeling als een kind in Nederland. Elk kind telt.”

Echt belangrijk
“In 2002 zijn mijn vrouw en ik de stichting KidsRights begonnen, waarmee we kinderen in alle landen de mogelijkheid geven zich te kunnen ontplooien. Het is écht belangrijk dat de verhalen van jongens en meisjes naar buiten komen, zodat in die landen aandacht komt voor de problemen waar kinderen mee te maken hebben. Maar die opmerking van mijn dochter was terecht: ook in Nederland zijn er kinderen die hulp nodig hebben. En de vacature van Kinderombudsman sprak me aan, ondanks dat ik de juridische achtergrond mis die ombudsmannen tot nu toe hadden. Maar waarom ook niet, dacht ik, en ik schreef een brief. Vervolgens ben ik alle rondes doorgekomen en kon ik beginnen. Er was nog niets, geen logo, geen bureau – nou ja, dat nog wel – maar zo werd ik de eerste Kinderombudsman van Nederland. Nu zijn we alweer vijf jaar verder."

Lees het hele interview in Vriendin 12. 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |