×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 11: Sandra reanimeerde Annelies’ echtgenoot Ad

Vriendin 11: Sandra reanimeerde Annelies’ echtgenoot Ad
15.03.2016 - Redactie Vriendin

Toen ze Ad (55) haast levenloos zag liggen, aarzelde Sandra (29) geen moment en begon hem te reanimeren. Met succes. Via Hart4ALL kon Annelies, de vrouw van Ad, Sandra bedanken en haar vertellen dat het goed gaat met Ad. Sandra:“Dat was zo fijn om te horen. Steeds had ik me afgevraagd of Ad nog leefde, of ik het wel goed had gedaan.”


Sandra en haar vriend Tom zijn die dag naar de Efteling geweest, omdat Tom jarig is. Ze hebben nog even een hapje gegeten. Daarna wil Sandra gaan sporten. Maar het loopt anders. Als Tom en Sandra in de auto onderweg naar Best zijn, zien ze een mountainbike in de berm liggen. “‘Vreemd om daar je fiets neer te leggen’, zei ik nog,” vertelt Sandra. Totdat Tom ziet dat er iemand in de berm ligt. Het is de 55-jarige Ad. Die avond heeft hij met zijn vriend Jan in de bossen tussen Best en Son gefietst. Sandra: “We hebben direct de auto aan de kant van de weg gezet. Drie omstanders waren al aan het reanimeren. Dat ging stuntelig en niet helemaal goed.” Als bedrijfshulpverlener (bhv’er) weet Sandra precies hoe je moet reanimeren. Ze werkt bij een groothandel medische benodigdheden. Tijdens haar opleiding kreeg ze EHBO-lessen. “Ik heb het van de jongens overgenomen en ben begonnen met de hartmassage. Terwijl ik dat deed, telde ik steeds tot dertig, zoals ik geleerd had. 112 was gebeld, dus de ambulance was al onderweg. Voor mijn gevoel duurde dat wel een halfuur, maar het zal een minuut of vijf, tien zijn geweest. Ik wist niet of ik Ad nog kon redden. Hij was meer dood dan levend en zag helemaal blauw. Maar ineens begon hij naar adem te happen, gaspen noemen ze dat ook wel, en daardoor wist ik dat ik goed bezig was.” Wanneer de ambulance arriveert, sporen de hulpverleners haar aan door te gaan met de hartmassage. “‘Je doet het goed. Hou dit vol’, zeiden ze. Intussen laadden ze de benodigde spullen uit om Ad te verzorgen en in de wagen te kunnen dragen.” Sandra krijgt van het
ambulancepersoneel een polsbandje van Hart4ALL. Daarop staat een code waarmee ze zich kan registreren op de site van Hart4ALL. Ad krijgt zo’n zelfde bandje met een code om zijn enkel. Als hij of zijn familie daar behoefte aan heeft, kunnen ze via de website contact opnemen met Sandra.

Spanning en emoties
Sandra ziet de ambulance wegrijden en blijft wat ontdaan achter. Pas als ze thuis is, komt de echte klap. “Op het moment dat het gebeurde, handelde ik in een impuls. Er ging een knop om. Het was een noodsituatie. Ik móest helpen, kon niet anders. Maar eenmaal thuis kwamen alle spanning en emoties eruit. Ik was gestrest, liep als een kip zonder kop door de kamer. Steeds vroeg ik me af of ik het wel goed had gedaan, hoe het met Ad ging, of hij nog leefde."

Hoe werkt Hart4ALL?
Hart4ALL is een initiatief van Bettina Heefer-Maas. Via deze organisatie krijgen burgerhulpverleners antwoord op de vragen waar zij anders mee blijven rondlopen: hoe gaat het met de patiënt? Heeft hij of zij het gered? Ambulances beschikken over een Hart4ALL-pakket, waarin vijf clickbandjes zitten met een unieke code. Bij een reanimatie of ernstig ongeval krijgt de patiënt een bandje om z’n pols of enkel. De overige bandjes worden gegeven aan de burgerhulpverleners. Met de code kunnen zij en de patiënt zich aanmelden. Als de patiënt aangeeft contact te willen, maakt Hart4ALL een match.

Lees het hele verhaal in Vriendin 11 (vanaf morgen in de winkels).

Heb je aan een ongeval ook een bijzonder contact overgehouden met een hulpverlener of omstander? Je kunt op ons forum je verhaal kwijt. 

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

Kun jij reanimeren?

  •  
  •  
  •  
  •  

3Reacties

 • Dit is niet ok!

  vlinders68 di 15 mrt '16 22:16

  Reactie: Ja!
  Hoe meer mensen het kunnen hoe meer levens er worden gered.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  vlinders68 di 15 mrt '16 22:19

  Reactie: Ja!
 • Dit is niet ok!

  Lautje2702 wo 16 mrt '16 20:52

  Reactie: Ja!
  Sinds eind januari. Heb het gelukkig nog niet nodig gehad maar ik zou ook helpen war ik helpen kan. Ook ik doe mee met hartslag.nu
  Reageer!
Alinda verloor haar zoon Arjan (21) bij een brand op zijn werk

23.08.2017 - De zoon van Alinda (47) kwam drieënhalf jaar geleden om tijdens zijn werk: de windmolen die hij repareerde, vloog in brand. Het onderzoek naar het ongeluk is afgerond, maar de uitslag is er nog steeds niet. “Arjan krijg ik er niet mee terug, maar ik wil weten wat er is gebeurd.”

Lees meer
Liefde op het eerste gezicht: de liefde tussen Lisanne en Dirk sloeg in als een bom

23.08.2017 - Vanaf het eerste moment dat Lisanne (28) en Dirk (24) elkaar zeven jaar geleden zagen, wisten ze: wij horen bij elkaar. “Ik had nog nooit een relatie gehad, maar wist dat dit verliefdheid was.”

Lees meer
Lobke: 'Na mijn scheiding ontdekte ik dat ik zwanger was'

22.08.2017 - Een paar maanden na haar scheiding ontdekt Lobke (33) dat ze zwanger is: van haar ex-man Pieter (36). "Tijdens de echo kreeg ik een huilbui die een kwartier duurde. Wat nu?"

Lees meer
De zomer van… presentator Rik van de Westelaken

22.08.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties en reizen. In deze laatste aflevering de verhalen van presentator Rik van de Westelaken (46): “Er zijn ook plekken waar ik níét heen wil.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit is mijn grootste vakantiegeheim'

17.08.2017 - Zon, zee, zwijgen... Deze vrouwen deden in hun vakantie iets wat ze liever met niemand delen. "Door mijn leugen kon ik zelfs geen foto's van m'n reis op Facebook zetten."

Lees meer
Nadia: 'Zonder Laura's hulp was me de opvoeding niet gelukt'

17.08.2017 - Nadia (41) was nog maar net bevallen van haar zoontje, toen haar man omkwam bij een auto-ongeluk. Buurvrouw Laura (64) ving Nadia op. “Dankzij haar heb ik er nooit alleen voor gestaan.”

Lees meer
Ida: 'De moordenaar van mijn dochter woont nu om de hoek'

16.08.2017 - Ida’s negentienjarige dochter Célesta werd in 2012 om het leven gebracht door haar vriend. Ida was kapot van verdriet. Nu, vijf jaar later, blijkt de moordenaar van haar dochter bij haar in de buurt te wonen. “Ik ben bang. Niet voor hem, maar voor mezelf. Omdat ik zó boos ben.”

Lees meer
Corina: 'Tegen alle verwachtingen in kregen we deze twee wondertjes'

16.08.2017 - De arts vertelde Corina (39) en haar man Marko (42) dat ze waarschijnlijk nooit ouders zouden worden. Toch hielden ze hoop. Corina: “Ik ben zo blij dat we niet opgaven en twee prachtige gezonde zonen hebben mogen krijgen.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 189 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

UPDATE

De eerste deelnemers van de Vriendin Shopdag in Tilburg zijn bekend!

Profiteer op zaterdag 9 september van mooie kortingen of andere leuke voordelen bij o.a. Miss Etam, La Ligna, Shoeby, Vero Moda, Triumph, Siebel Juweliers, Intersport, Roy Donders, unieke Tilburgse winkels en diverse horecagelegenheden zoals restaurants en Jack’s Casino.

De komende weken komen hier nog meer deelnemers bij….