×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 11: Sandra reanimeerde Annelies’ echtgenoot Ad

Vriendin 11: Sandra reanimeerde Annelies’ echtgenoot Ad
15.03.2016 - Redactie Vriendin

Toen ze Ad (55) haast levenloos zag liggen, aarzelde Sandra (29) geen moment en begon hem te reanimeren. Met succes. Via Hart4ALL kon Annelies, de vrouw van Ad, Sandra bedanken en haar vertellen dat het goed gaat met Ad. Sandra:“Dat was zo fijn om te horen. Steeds had ik me afgevraagd of Ad nog leefde, of ik het wel goed had gedaan.”


Sandra en haar vriend Tom zijn die dag naar de Efteling geweest, omdat Tom jarig is. Ze hebben nog even een hapje gegeten. Daarna wil Sandra gaan sporten. Maar het loopt anders. Als Tom en Sandra in de auto onderweg naar Best zijn, zien ze een mountainbike in de berm liggen. “‘Vreemd om daar je fiets neer te leggen’, zei ik nog,” vertelt Sandra. Totdat Tom ziet dat er iemand in de berm ligt. Het is de 55-jarige Ad. Die avond heeft hij met zijn vriend Jan in de bossen tussen Best en Son gefietst. Sandra: “We hebben direct de auto aan de kant van de weg gezet. Drie omstanders waren al aan het reanimeren. Dat ging stuntelig en niet helemaal goed.” Als bedrijfshulpverlener (bhv’er) weet Sandra precies hoe je moet reanimeren. Ze werkt bij een groothandel medische benodigdheden. Tijdens haar opleiding kreeg ze EHBO-lessen. “Ik heb het van de jongens overgenomen en ben begonnen met de hartmassage. Terwijl ik dat deed, telde ik steeds tot dertig, zoals ik geleerd had. 112 was gebeld, dus de ambulance was al onderweg. Voor mijn gevoel duurde dat wel een halfuur, maar het zal een minuut of vijf, tien zijn geweest. Ik wist niet of ik Ad nog kon redden. Hij was meer dood dan levend en zag helemaal blauw. Maar ineens begon hij naar adem te happen, gaspen noemen ze dat ook wel, en daardoor wist ik dat ik goed bezig was.” Wanneer de ambulance arriveert, sporen de hulpverleners haar aan door te gaan met de hartmassage. “‘Je doet het goed. Hou dit vol’, zeiden ze. Intussen laadden ze de benodigde spullen uit om Ad te verzorgen en in de wagen te kunnen dragen.” Sandra krijgt van het
ambulancepersoneel een polsbandje van Hart4ALL. Daarop staat een code waarmee ze zich kan registreren op de site van Hart4ALL. Ad krijgt zo’n zelfde bandje met een code om zijn enkel. Als hij of zijn familie daar behoefte aan heeft, kunnen ze via de website contact opnemen met Sandra.

Spanning en emoties
Sandra ziet de ambulance wegrijden en blijft wat ontdaan achter. Pas als ze thuis is, komt de echte klap. “Op het moment dat het gebeurde, handelde ik in een impuls. Er ging een knop om. Het was een noodsituatie. Ik móest helpen, kon niet anders. Maar eenmaal thuis kwamen alle spanning en emoties eruit. Ik was gestrest, liep als een kip zonder kop door de kamer. Steeds vroeg ik me af of ik het wel goed had gedaan, hoe het met Ad ging, of hij nog leefde."

Hoe werkt Hart4ALL?
Hart4ALL is een initiatief van Bettina Heefer-Maas. Via deze organisatie krijgen burgerhulpverleners antwoord op de vragen waar zij anders mee blijven rondlopen: hoe gaat het met de patiënt? Heeft hij of zij het gered? Ambulances beschikken over een Hart4ALL-pakket, waarin vijf clickbandjes zitten met een unieke code. Bij een reanimatie of ernstig ongeval krijgt de patiënt een bandje om z’n pols of enkel. De overige bandjes worden gegeven aan de burgerhulpverleners. Met de code kunnen zij en de patiënt zich aanmelden. Als de patiënt aangeeft contact te willen, maakt Hart4ALL een match.

Lees het hele verhaal in Vriendin 11 (vanaf morgen in de winkels).

Heb je aan een ongeval ook een bijzonder contact overgehouden met een hulpverlener of omstander? Je kunt op ons forum je verhaal kwijt. 

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

Kun jij reanimeren?

  •  
  •  
  •  
  •  

3Reacties

 • Dit is niet ok!

  vlinders68 di 15 mrt '16 22:16

  Reactie: Ja!
  Hoe meer mensen het kunnen hoe meer levens er worden gered.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  vlinders68 di 15 mrt '16 22:19

  Reactie: Ja!
 • Dit is niet ok!

  Lautje2702 wo 16 mrt '16 20:52

  Reactie: Ja!
  Sinds eind januari. Heb het gelukkig nog niet nodig gehad maar ik zou ook helpen war ik helpen kan. Ook ik doe mee met hartslag.nu
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit blijft tussen hem en mij...'

19.10.2017 - Er zijn van die dingen die je liever niet met een ander deelt. Acht lezeressen over wat ze van hun partner aan niemand mogen vertellen...

Lees meer!
 Tips voor een gezonde hoofdhuid

19.10.2017 - Een mooie bos haar begint bij een gezonde hoofdhuid. Met deze tips stimuleer je de groei van gezonde, nieuwe en glanzende haren.

Lees meer!
Hoe ontvang je een compliment?

19.10.2017 - Een grappig filmpje, over hoeveel complimenten een mens kan hebben voordat het ongemakkelijk wordt, zie je hieronder. Ook interessant om hierin het verschil tussen mannen en vrouwen te zien.

Lees meer!
Oplossing puzzel 32: stratego

19.10.2017 - Winnaars van 2 vrijkaarten voor My Fair Lady in een theater naar keuze, t.w.v. € 95,- zijn...

Lees verder
Waar te koop (Vriendin 42)

19.10.2017 - Wil je weten waar je de kleding, schoenen, make-up of andere producten uit Vriendin kunt kopen? We hebben de verkoopinformatie voor je verzameld. Klik door naar de website van het merk om een winkel of webshop te vinden.

Lees meer!
Ester (44): 'Eindelijk vond ik twee halfzussen'

18.10.2017 - In januari vertelde Ester (44) in Vriendin over de zoektocht naar haar biologische vader, een anonieme zaaddonor. Van hem ontbreekt nog steeds ieder spoor, maar ze vond binnen twee maanden wel twee halfzussen. “Misschien zijn we zelfs met honderd.”

Lees meer!
Juf Kiet geeft les aan vluchtelingkinderen

18.10.2017 - Misschien heb je ’m wel gezien: de hartverwarmende documentaire over juf Kiet, die kinderen uit oorlogsgebieden en migranten wegwijs maakt in Nederland. Wie is Kiet en wat drijft haar? “Mijn hart maakt een sprongetje als ik merk dat de taalknop omgaat bij een leerling.”

Lees meer!
Roos (47): ‘Op salsales werd mijn man verliefd op een ander’

18.10.2017 - Roos (47) vond het heerlijk om met haar man naar salsales te gaan. Maar toen hij verliefd werd op zijn danspartner verliet hij haar. "Heel verdrietig dat het zo gelopen is"

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 196 |