×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 11: Hilde en haar moeder hadden tegelijkertijd borstkanker

Vriendin 11: Hilde en haar moeder hadden tegelijkertijd borstkanker
15.03.2016 - Redactie Vriendin

Hilde (49) was extra alert nadat haar moeder Emmy (81) borstkanker bleek te hebben. Toen ze zelf een knobbeltje in haar borst ontdekte, was ze er dan ook snel bij. “Eerst mijn moeder, nu ik. Hoe was het mogelijk?”


Hilde: “Wat er ook gebeurt, niet zeuren maar doorgaan. Dat is de instelling die mijn moeder had en die bewonderde ik in haar. Ze was een sterke vrouw die op haar tachtigste nog volop in het leven stond. Ze woonde samen met mijn vader zelfstandig, reed nog auto en stond geregeld op een ladder om de bomen in haar achtertuin te snoeien. Ze was een bezige bij. Ik sprak haar soms een week lang elke dag en dan weer drie weken niet. We gingen niet met elkaar om als vriendinnen, maar waren echt moeder en dochter die een goede band hadden. In januari 2015 kreeg ze last van haar rug. Ze vermoedde dat ze een spier had verrekt tijdens de verbouwing van de badkamer, waarbij ze met spullen had lopen sjouwen. Een aspirine erin en het gaat wel weer over, dacht ze. Als mijn moeder ergens last van had, hoorde je haar niet mopperen. Ze was niet het type dat snel naar een dokter
rent. Maar al gauw werd de pijn erger en werd ze ook duizelig. Toen ik met mijn man, broer en schoonzus bij haar op bezoek was en ze het gevoel had dat ze ging flauwvallen, besloten we haar mee
te nemen naar het ziekenhuis. Daar constateerden ze dat ze een veel te hoge bloeddruk had en dat ook haar calciumwaarden erg hoog waren. Na een aantal onderzoeken kregen we op vrijdag 13 februari de uitslag: mijn moeder had kanker. Het zat door haar hele lichaam heen, onder andere in haar borst. Een operatie of behandeling was uitgesloten, ze was terminaal. Hoelang ze nog te leven had, was onbekend. De artsen vermoedden enkele maanden, maar ze konden geen termijn geven. Het besef dat mijn moeder zou gaan sterven, maakte me heel verdrietig. Ze had in haar leven nooit iets gemankeerd, ik had haar zelfs nog nooit ziek gezien. En nu was het einde plotseling nabij. Die gedachte was afschuwelijk.”

Stekende pijn
“Hoe mijn moeder er zelf onder was, kon ik niet echt peilen. Ze was een vrouw die haar emoties niet snel liet zien, zelfs niet in deze situatie. We bezochten haar bijna elke dag en bespraken met haar hoe ze wilde dat haar uitvaart eruitzag. Ook haalden we herinneringen op. Dan pakten we een grote doos met foto’s erbij en gingen we jaren terug in de tijd. We lachten om rare kapsels en de potjes met sigaretten die tijdens feestjes altijd bij hen op tafel stonden. Op 5 maart, drie weken na de diagnose, werd mijn moeder 81. We zetten bloemen neer en aten taart met de familie. Op onze armen hadden we allemaal neptatoeages geplakt met ‘mama’ erop. We vierden het, ook al voelde dat heel dubbel. Niemand wist hoelang ze nog in ons midden zou zijn, maar één ding was zeker: het was haar laatste verjaardag. Een paar dagen later kreeg ik plotseling een stekende pijn in mijn rechterborst. Ik voelde
een knobbeltje, zoals ik weleens eerder had gevoeld. Ik was er nooit voor naar de dokter geweest. Het knobbeltje verdween altijd snel weer, dus het ging vast om een opgezette melkklier. Maar deze keer ging het knobbeltje niet weg. Ik begon me zorgen te maken: bij mijn moeder was borstkanker geconstateerd, dus misschien moest ik het nu wél laten nakijken."

Lees het hele verhaal in Vriendin 11 (vanaf morgen in de winkels).

Heb jij net als Hilde een levensbedreigende ziekte overleefd en wil je daarover vertellen? Dat kan op ons forum of hieronder. 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!