Placeholder

Simone Weimans: “Mijn moeder is zo’n sterke vrouw”

NOS Journaal-presentatrice Simone Weimans (44) is een voorbeeld voor andere ambitieuze vrouwen. Wie is haar eigen voorbeeld? “Mijn vrijgevochten, feministische moeder. Zij heeft zo veel bereikt. Van haar heb ik geleerd dat je kunt doen wat je wilt.”

NOS Journaal-presentatrice Simone Weimans (44) is een voorbeeld voor andere ambitieuze vrouwen. Wie is haar eigen voorbeeld? “Mijn vrijgevochten, feministische moeder. Zij heeft zo veel bereikt. Van haar heb ik geleerd dat je kunt doen wat je wilt.”

Alweer zo’n vierenhalf jaar brengt Simone Weimans ons via het NOS Journaal op de hoogte van het belangrijkste nieuws. De perfecte baan voor een nieuwsfreak, zoals ze zichzelf noemt. We spreken Simone op een donderdagochtend in een hotel in Amsterdam, de stad waar ze nu ongeveer net zo lang woont als ze ooit woonde in Rotterdam, de stad waar ze geboren werd.

Vertel ’ns iets over je jeugd.

“Ik ben dus opgegroeid in Rotterdam, met een vrijgevochten, feministische moeder. Mijn ouders scheidden toen ik twaalf was. Zowel mijn vader als mijn moeder komt uit Suriname: eind jaren zestig kwamen ze naar Nederland om te studeren en te werken. Ze hebben elkaar hier ontmoet, een paar jaar later werd mijn moeder zwanger en toen zijn ze getrouwd. Ik heb een oudere zus en een oudere halfbroer, uit een eerdere relatie van mijn moeder. Hij bleef bij mijn opa en oma wonen toen mijn moeder en haar zus hiernaartoe kwamen. Ook toen mijn opa en oma naar Nederland kwamen, bleef mijn broer bij hen. Maar we zagen elkaar wel vaak. Met mijn zus was ik een twee-eenheid, we schelen maar anderhalf jaar.”

Ook interessant: nieuwslezeres Merel Westrik over liefde, familie en haar kinderwens

Klopt het dat je als kind al journalist wilde worden?

“Inderdaad! Ik was heel energiek, ik stelde de hele tijd vragen, tot ergernis van mijn moeder. Veel ouders van de kinderen die bij mij op school zaten, hadden creatieve beroepen. Rond mijn tiende kwamen we via school in contact met iemand die voor de Vara het radioprogramma Schuurpapier maakte, een soort Jakhalzen, gemaakt door kinderen. Daar mochten wij met een paar kinderen aan gaan meewerken. We gingen steeds met een groepje de hort op om mensen te interviewen.”

Dat klinkt leuk…

“Het was geweldig. We hebben van alles gedaan: zijn naar demonstraties tegen de paus geweest en legden uit hoe je moest zwartrijden. Over dat laatste zijn zelfs nog Kamervragen gesteld, haha. Mijn zus werkte ook aan het programma mee en zij mocht naar Ahoy om backstage de cast van Fame te interviewen. Ik mocht niet mee, dat was een traumatische ervaring natuurlijk. Toen besloot ik: als ik later groot ben, wil ik ook mensen interviewen en backstage komen. Die gedachte heb ik door de jaren heen vastgehouden.”

De droom van Amber Brantsen kwam uit: het NOS Journaal presenteren