×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 7: Rianne redt huisdieren uit een onveilige thuissituatie

Vriendin 7: Rianne redt huisdieren uit een onveilige thuissituatie
17.02.2016 -

In een blijf-van-mijn-lijfhuis kun je als vrouw terecht, maar is geen plek voor huisdieren. Maar je huisdier achterlaten? Daar moet je niet aan denken… Rianne (30) regelt opvang voor huisdieren die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. “Zij mogen niet vergeten worden.”


Rianne: “Een slachtoffer van huiselijk geweld vertelde mij vorig jaar dat niet alleen zij door haar partner was mishandeld, maar ook haar hond. Het teckeltje kreeg de schuld van alles wat er in huis fout ging. Als hij in de woonkamer een plas deed, werd hij geslagen. Bovendien had de vrouw door alle problemen thuis nog maar weinig geld en kon ze met haar hond niet naar de dierenarts. Toen ik hem zag, schrok ik. Zijn gebit zag er slecht uit en zijn nageltjes waren helemaal vergroeid. Het maakte me emotioneel, maar tegelijkertijd strijdlustig. Ik was er meer dan ooit van overtuigd dat ook dieren die te maken hebben met huiselijk geweld, hulp nodig hebben.”

Enige houvast
“Na mijn studie Diermanagement ging ik in 2010 werken bij het International Fund for Animal Welfare (IFAW): een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het beschermen en redden van dieren. Ik kreeg er een administratieve functie en die beviel goed, maar na een paar jaar miste ik uitdaging. In diezelfde periode verschenen de resultaten van een onderzoek van onder meer Kadera, een vrouwenopvang voor slachtoffers van huiselijk geweld. Ze hadden de relatie onderzocht tussen vrouwen die worden mishandeld en hun huisdieren. Wat bleek: in geval van huiselijk geweld tegen vrouwen wordt ruim de helft van de huisdieren ook mishandeld door de partner van de vrouw. Bovendien stelt 41 procent van de vrouwen de vlucht naar een opvang uit, uit bezorgdheid om haar huisdier. In een blijf-van-mijn-lijfhuis is geen plek voor huisdieren, dus die moeten vrouwen dan achterlaten. Veel vrouwen vangen nog liever de klappen op, dan dat ze afscheid moeten nemen van hun geliefde dier. Ik weet uit eigen ervaring hoe gehecht je kunt zijn aan je huisdier. Zelf heb ik al vijf jaar een west highland white terrier. Als ik niet lekker in mijn vel zit, komt hij bij me zitten. Alsof hij me probeert te troosten. Wij hebben een heel goede band. Ik kan me goed voorstellen dat voor vrouwen die mishandeld worden, hun huisdier hun enige houvast is. Een huisdier biedt troost. Maar in veel gevallen wordt het beestje ook mishandeld door de partner van de vrouw, of hij wordt verwaarloosd." 

Lees haar hele verhaal in Vriendin 7. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |