×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 7: Rianne redt huisdieren uit een onveilige thuissituatie

Vriendin 7: Rianne redt huisdieren uit een onveilige thuissituatie
17.02.2016 -

In een blijf-van-mijn-lijfhuis kun je als vrouw terecht, maar is geen plek voor huisdieren. Maar je huisdier achterlaten? Daar moet je niet aan denken… Rianne (30) regelt opvang voor huisdieren die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. “Zij mogen niet vergeten worden.”


Rianne: “Een slachtoffer van huiselijk geweld vertelde mij vorig jaar dat niet alleen zij door haar partner was mishandeld, maar ook haar hond. Het teckeltje kreeg de schuld van alles wat er in huis fout ging. Als hij in de woonkamer een plas deed, werd hij geslagen. Bovendien had de vrouw door alle problemen thuis nog maar weinig geld en kon ze met haar hond niet naar de dierenarts. Toen ik hem zag, schrok ik. Zijn gebit zag er slecht uit en zijn nageltjes waren helemaal vergroeid. Het maakte me emotioneel, maar tegelijkertijd strijdlustig. Ik was er meer dan ooit van overtuigd dat ook dieren die te maken hebben met huiselijk geweld, hulp nodig hebben.”

Enige houvast
“Na mijn studie Diermanagement ging ik in 2010 werken bij het International Fund for Animal Welfare (IFAW): een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het beschermen en redden van dieren. Ik kreeg er een administratieve functie en die beviel goed, maar na een paar jaar miste ik uitdaging. In diezelfde periode verschenen de resultaten van een onderzoek van onder meer Kadera, een vrouwenopvang voor slachtoffers van huiselijk geweld. Ze hadden de relatie onderzocht tussen vrouwen die worden mishandeld en hun huisdieren. Wat bleek: in geval van huiselijk geweld tegen vrouwen wordt ruim de helft van de huisdieren ook mishandeld door de partner van de vrouw. Bovendien stelt 41 procent van de vrouwen de vlucht naar een opvang uit, uit bezorgdheid om haar huisdier. In een blijf-van-mijn-lijfhuis is geen plek voor huisdieren, dus die moeten vrouwen dan achterlaten. Veel vrouwen vangen nog liever de klappen op, dan dat ze afscheid moeten nemen van hun geliefde dier. Ik weet uit eigen ervaring hoe gehecht je kunt zijn aan je huisdier. Zelf heb ik al vijf jaar een west highland white terrier. Als ik niet lekker in mijn vel zit, komt hij bij me zitten. Alsof hij me probeert te troosten. Wij hebben een heel goede band. Ik kan me goed voorstellen dat voor vrouwen die mishandeld worden, hun huisdier hun enige houvast is. Een huisdier biedt troost. Maar in veel gevallen wordt het beestje ook mishandeld door de partner van de vrouw, of hij wordt verwaarloosd." 

Lees haar hele verhaal in Vriendin 7. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!