×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 7: Rianne redt huisdieren uit een onveilige thuissituatie

Vriendin 7: Rianne redt huisdieren uit een onveilige thuissituatie
17.02.2016 -

In een blijf-van-mijn-lijfhuis kun je als vrouw terecht, maar is geen plek voor huisdieren. Maar je huisdier achterlaten? Daar moet je niet aan denken… Rianne (30) regelt opvang voor huisdieren die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. “Zij mogen niet vergeten worden.”


Rianne: “Een slachtoffer van huiselijk geweld vertelde mij vorig jaar dat niet alleen zij door haar partner was mishandeld, maar ook haar hond. Het teckeltje kreeg de schuld van alles wat er in huis fout ging. Als hij in de woonkamer een plas deed, werd hij geslagen. Bovendien had de vrouw door alle problemen thuis nog maar weinig geld en kon ze met haar hond niet naar de dierenarts. Toen ik hem zag, schrok ik. Zijn gebit zag er slecht uit en zijn nageltjes waren helemaal vergroeid. Het maakte me emotioneel, maar tegelijkertijd strijdlustig. Ik was er meer dan ooit van overtuigd dat ook dieren die te maken hebben met huiselijk geweld, hulp nodig hebben.”

Enige houvast
“Na mijn studie Diermanagement ging ik in 2010 werken bij het International Fund for Animal Welfare (IFAW): een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het beschermen en redden van dieren. Ik kreeg er een administratieve functie en die beviel goed, maar na een paar jaar miste ik uitdaging. In diezelfde periode verschenen de resultaten van een onderzoek van onder meer Kadera, een vrouwenopvang voor slachtoffers van huiselijk geweld. Ze hadden de relatie onderzocht tussen vrouwen die worden mishandeld en hun huisdieren. Wat bleek: in geval van huiselijk geweld tegen vrouwen wordt ruim de helft van de huisdieren ook mishandeld door de partner van de vrouw. Bovendien stelt 41 procent van de vrouwen de vlucht naar een opvang uit, uit bezorgdheid om haar huisdier. In een blijf-van-mijn-lijfhuis is geen plek voor huisdieren, dus die moeten vrouwen dan achterlaten. Veel vrouwen vangen nog liever de klappen op, dan dat ze afscheid moeten nemen van hun geliefde dier. Ik weet uit eigen ervaring hoe gehecht je kunt zijn aan je huisdier. Zelf heb ik al vijf jaar een west highland white terrier. Als ik niet lekker in mijn vel zit, komt hij bij me zitten. Alsof hij me probeert te troosten. Wij hebben een heel goede band. Ik kan me goed voorstellen dat voor vrouwen die mishandeld worden, hun huisdier hun enige houvast is. Een huisdier biedt troost. Maar in veel gevallen wordt het beestje ook mishandeld door de partner van de vrouw, of hij wordt verwaarloosd." 

Lees haar hele verhaal in Vriendin 7. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |