×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 5: 'Ik ben die 1 op de 7..' Carola strijdt tegen borstkanker

Vriendin 5: 'Ik ben die 1 op de 7..' Carola strijdt tegen borstkanker
03.02.2016 -

Zeven maanden geleden ontdekte Carola (43) twee knobbeltjes in haar linkerborst. In eerste instantie maakte ze zich geen zorgen, maar het bleek toch borstkanker. “Ik ben altijd blijven geloven in een goede afloop.”


Carola: “Vanochtend liep ik met onze hondjes buiten te wandelen, de zon scheen, en ineens hoorde ik mezelf sinds lange tijd weer een deuntje fluiten. Dat maakte me blij. Want het betekent dat het de goede kant met me op gaat. Het is nu zeven maanden geleden dat ik aan de bovenkant van mijn linkerborst twee knobbeltjes ontdekte. Ik ben vrij nuchter. Het trekt wel weer weg, dacht ik. Maar dat was niet zo. Ik maakte toch maar even een afspraak met de huisarts. Die zou mij vast geruststellen. Maar de huisarts vertrouwde het niet en verwees me naar het ziekenhuis voor een bezoek aan de mammapoli, waar alle benodigde onderzoeken op één dag worden uitgevoerd. Nog steeds maakte ik me niet echt zorgen. Borstkanker kwam in mijn familie ook helemaal niet voor.

De volgende dag kon ik al op de mammapoli in het ziekenhuis terecht, waar ik onder meer een foto en een echo kreeg. Pas toen de arts wel heel lang met het echocameraatje over mijn borst bleef gaan, realiseerde ik me: het is mis... De arts ging weg om te overleggen en kwam terug met de mededeling dat ze een punctie gingen doen. Ik werd misselijk van schrik. Nadat de punctie was gedaan, bevestigde een verpleegkundige mijn bange vermoedens: ‘De dokter denkt toch aan borstkanker.’ Mijn hart bonkte als een gek, zo erg schrok ik. Mijn man en ik gingen naar huis om daar de uitslag van de punctie af te wachten. Die kwam om half vijf ’s middags: ik had borstkanker.”

Zware tegenvaller
“Die nacht heb ik amper een oog dichtgedaan. Er ging van alles door mijn hoofd. Ik zou toch geen uitzaaiingen hebben? Kreeg ik bestralingen? Moest ik misschien zelfs aan de chemo? Ik belde een kennis die ook borstkanker had gehad. Zij vroeg me of er misschien ook kalkspatjes in mijn borst zaten. Dat was inderdaad het geval, er waren kalkspatjes zichtbaar geweest op de foto’s, een verpleegkundige had me er nog op gewezen. Toen die kennis me vertelde dat kalkspatjes uit kunnen groeien tot kwaadaardige kanker, stond mijn besluit vast: dan maar mijn borst eraf. Dan kan ik daar tenminste geen borstkanker meer krijgen, zo beredeneerde ik. Inmiddels weet ik dat dat niet zo is: rondom het littekenweefsel kan zich alsnog borstkanker ontwikkelen. Pas een week later had ik weer een afspraak in het ziekenhuis. In die week heb ik er veel over gepraat. Met mijn man, ouders en ook onze kinderen." 

De cijfers
• 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker.
• Jaarlijks wordt bij ongeveer 16.000 mensen borstkanker vastgesteld, waarvan ongeveer 87 mannen.
• Bijna 25% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar.
• Voor vrouwen tussen de 35 en 55 is borstkanker doodsoorzaak nummer 1.

Deze cijfers gelden voor Nederland.
Bronnen: www.cijfersoverkanker.nl, www.cbs.nl en www.rivm.nl

Lees haar hele verhaal in Vriendin 5. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |