×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 5: 'Ik ben die 1 op de 7..' Carola strijdt tegen borstkanker

Vriendin 5: 'Ik ben die 1 op de 7..' Carola strijdt tegen borstkanker
03.02.2016 -

Zeven maanden geleden ontdekte Carola (43) twee knobbeltjes in haar linkerborst. In eerste instantie maakte ze zich geen zorgen, maar het bleek toch borstkanker. “Ik ben altijd blijven geloven in een goede afloop.”


Carola: “Vanochtend liep ik met onze hondjes buiten te wandelen, de zon scheen, en ineens hoorde ik mezelf sinds lange tijd weer een deuntje fluiten. Dat maakte me blij. Want het betekent dat het de goede kant met me op gaat. Het is nu zeven maanden geleden dat ik aan de bovenkant van mijn linkerborst twee knobbeltjes ontdekte. Ik ben vrij nuchter. Het trekt wel weer weg, dacht ik. Maar dat was niet zo. Ik maakte toch maar even een afspraak met de huisarts. Die zou mij vast geruststellen. Maar de huisarts vertrouwde het niet en verwees me naar het ziekenhuis voor een bezoek aan de mammapoli, waar alle benodigde onderzoeken op één dag worden uitgevoerd. Nog steeds maakte ik me niet echt zorgen. Borstkanker kwam in mijn familie ook helemaal niet voor.

De volgende dag kon ik al op de mammapoli in het ziekenhuis terecht, waar ik onder meer een foto en een echo kreeg. Pas toen de arts wel heel lang met het echocameraatje over mijn borst bleef gaan, realiseerde ik me: het is mis... De arts ging weg om te overleggen en kwam terug met de mededeling dat ze een punctie gingen doen. Ik werd misselijk van schrik. Nadat de punctie was gedaan, bevestigde een verpleegkundige mijn bange vermoedens: ‘De dokter denkt toch aan borstkanker.’ Mijn hart bonkte als een gek, zo erg schrok ik. Mijn man en ik gingen naar huis om daar de uitslag van de punctie af te wachten. Die kwam om half vijf ’s middags: ik had borstkanker.”

Zware tegenvaller
“Die nacht heb ik amper een oog dichtgedaan. Er ging van alles door mijn hoofd. Ik zou toch geen uitzaaiingen hebben? Kreeg ik bestralingen? Moest ik misschien zelfs aan de chemo? Ik belde een kennis die ook borstkanker had gehad. Zij vroeg me of er misschien ook kalkspatjes in mijn borst zaten. Dat was inderdaad het geval, er waren kalkspatjes zichtbaar geweest op de foto’s, een verpleegkundige had me er nog op gewezen. Toen die kennis me vertelde dat kalkspatjes uit kunnen groeien tot kwaadaardige kanker, stond mijn besluit vast: dan maar mijn borst eraf. Dan kan ik daar tenminste geen borstkanker meer krijgen, zo beredeneerde ik. Inmiddels weet ik dat dat niet zo is: rondom het littekenweefsel kan zich alsnog borstkanker ontwikkelen. Pas een week later had ik weer een afspraak in het ziekenhuis. In die week heb ik er veel over gepraat. Met mijn man, ouders en ook onze kinderen." 

De cijfers
• 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker.
• Jaarlijks wordt bij ongeveer 16.000 mensen borstkanker vastgesteld, waarvan ongeveer 87 mannen.
• Bijna 25% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar.
• Voor vrouwen tussen de 35 en 55 is borstkanker doodsoorzaak nummer 1.

Deze cijfers gelden voor Nederland.
Bronnen: www.cijfersoverkanker.nl, www.cbs.nl en www.rivm.nl

Lees haar hele verhaal in Vriendin 5. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |