×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 5: 'Ik ben die 1 op de 7..' Carola strijdt tegen borstkanker

Vriendin 5: 'Ik ben die 1 op de 7..' Carola strijdt tegen borstkanker
03.02.2016 -

Zeven maanden geleden ontdekte Carola (43) twee knobbeltjes in haar linkerborst. In eerste instantie maakte ze zich geen zorgen, maar het bleek toch borstkanker. “Ik ben altijd blijven geloven in een goede afloop.”


Carola: “Vanochtend liep ik met onze hondjes buiten te wandelen, de zon scheen, en ineens hoorde ik mezelf sinds lange tijd weer een deuntje fluiten. Dat maakte me blij. Want het betekent dat het de goede kant met me op gaat. Het is nu zeven maanden geleden dat ik aan de bovenkant van mijn linkerborst twee knobbeltjes ontdekte. Ik ben vrij nuchter. Het trekt wel weer weg, dacht ik. Maar dat was niet zo. Ik maakte toch maar even een afspraak met de huisarts. Die zou mij vast geruststellen. Maar de huisarts vertrouwde het niet en verwees me naar het ziekenhuis voor een bezoek aan de mammapoli, waar alle benodigde onderzoeken op één dag worden uitgevoerd. Nog steeds maakte ik me niet echt zorgen. Borstkanker kwam in mijn familie ook helemaal niet voor.

De volgende dag kon ik al op de mammapoli in het ziekenhuis terecht, waar ik onder meer een foto en een echo kreeg. Pas toen de arts wel heel lang met het echocameraatje over mijn borst bleef gaan, realiseerde ik me: het is mis... De arts ging weg om te overleggen en kwam terug met de mededeling dat ze een punctie gingen doen. Ik werd misselijk van schrik. Nadat de punctie was gedaan, bevestigde een verpleegkundige mijn bange vermoedens: ‘De dokter denkt toch aan borstkanker.’ Mijn hart bonkte als een gek, zo erg schrok ik. Mijn man en ik gingen naar huis om daar de uitslag van de punctie af te wachten. Die kwam om half vijf ’s middags: ik had borstkanker.”

Zware tegenvaller
“Die nacht heb ik amper een oog dichtgedaan. Er ging van alles door mijn hoofd. Ik zou toch geen uitzaaiingen hebben? Kreeg ik bestralingen? Moest ik misschien zelfs aan de chemo? Ik belde een kennis die ook borstkanker had gehad. Zij vroeg me of er misschien ook kalkspatjes in mijn borst zaten. Dat was inderdaad het geval, er waren kalkspatjes zichtbaar geweest op de foto’s, een verpleegkundige had me er nog op gewezen. Toen die kennis me vertelde dat kalkspatjes uit kunnen groeien tot kwaadaardige kanker, stond mijn besluit vast: dan maar mijn borst eraf. Dan kan ik daar tenminste geen borstkanker meer krijgen, zo beredeneerde ik. Inmiddels weet ik dat dat niet zo is: rondom het littekenweefsel kan zich alsnog borstkanker ontwikkelen. Pas een week later had ik weer een afspraak in het ziekenhuis. In die week heb ik er veel over gepraat. Met mijn man, ouders en ook onze kinderen." 

De cijfers
• 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker.
• Jaarlijks wordt bij ongeveer 16.000 mensen borstkanker vastgesteld, waarvan ongeveer 87 mannen.
• Bijna 25% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar.
• Voor vrouwen tussen de 35 en 55 is borstkanker doodsoorzaak nummer 1.

Deze cijfers gelden voor Nederland.
Bronnen: www.cijfersoverkanker.nl, www.cbs.nl en www.rivm.nl

Lees haar hele verhaal in Vriendin 5. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!