×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 2: De vriendin van Violet werd steeds somberder

Vriendin 2: De vriendin van Violet werd steeds somberder
13.01.2016 -

‘Depressiviteit is zoiets groots, als vriendin kon ik dat niet oplossen.’


Violet (32) wilde haar depressieve vriendin Nora met alles helpen, totdat ze merkte dat de buien van haar vriendin steeds meer invloed hadden op haar eigen leven. "Ik kon niet anders dan onze vriendschap verbreken." 

Violet: “De eerste keer dat ik Nora zag, dacht ik: met haar wil ik wel vriendinnen worden. We waren zeventien en kwamen bij elkaar in de klas, 4 havo. Elke dag fietsten we samen naar school en maakten we lol. Ook schreven we elkaar brieven, gewoon omdat we dat leuk vonden. Onze vriendschap was zo hecht dat ik op een gegeven moment bijna tot op de minuut wist waar Nora was. En zij van mij. Ik vond dat heerlijk. Mijn vader was vlak daarvoor overleden aan acute leukemie. Omdat mijn ouders gescheiden waren, bracht hij de laatste maanden van zijn leven door bij z’n moeder, mijn oma. Ze woonde aan de andere kant van het land waardoor ik hem in die laatste periode slechts één keer in de twee weken zag. Dat maakte zijn overlijden nog gecompliceerder. Ik kwam dus net uit een rotperiode. Maar erover praten, deed ik niet. Ik stopte het gemis diep weg. Maakte liever grapjes met Nora. Zij was, ondanks dat ze ook geen zorgeloze jeugd achter de rug had, ongecompliceerd en gezellig. Van depressieve buien was toen nog geen sprake. Integendeel. Over ‘zware’ onderwerpen hadden we het niet, dat kwam later pas toen we allebei klaar waren met school en onze draai probeerden te vinden in de maatschappij.”

Verwachtingen
“In die jaren hopte ik van baan naar baan. Ik deed telkens iets anders, maar slaagde er elke keer wel in geld te verdienen. Nora had minder geluk. Werken bleek behoorlijk zwaar voor haar. Ze kon niet omgaan met de stress en het presteren onder druk. Ze liep tegen de verwachtingen op die anderen van haar hadden. Daarom werkte ze niet veel en daarover voelde ze zich dan weer schuldig. Want als ze een uitkering kreeg, zag ze zichzelf een profiteur en vond ze zichzelf nutteloos. In die periode zag ik haar voor het eerst worstelen met zichzelf, met het leven. Alles koste haar energie. Ze kreeg last van faalangst, onzekerheden en paniekaanvallen. Daarbij ontwikkelde ze een eetstoornis door alles wat ze binnenkreeg eruit te gooien. In plaats van gezond te eten, dronk ze. Mateloos.

Lees het hele verhaal in Vriendin 2 of praat mee op het forum.

Foto: Dreamstime

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |