×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 53: 3 thuishulpen over de bezuinigingen in de zorg

Vriendin 53: 3 thuishulpen over de bezuinigingen in de zorg
30.12.2015 -

'Of wij komend jaar nog werk hebben? Geen idee'


Thuishulpen Annet, Petra en Marita zagen hun werk door de bezuinigingen de laatste jaren drastisch veranderen. “Het is zo onpersoonlijk geworden. Mensen worden als nummers behandeld.” Nu staan hun banen op de tocht.

Petra (43) heeft zich deze ochtend ziek gemeld op haar werk, omdat ze er helemaal doorheen zat. Even overwoog ze het interview ook maar af te zeggen. Ze houdt haar hand tegen haar haar kin: “Echt, het zit me tot hier. Dikke wallen onder mijn ogen van het huilen. Nauwelijks geslapen.” Met haar collega’s Marita (53) en Annet (56) zit ze rond de houten eettafel bij Marita thuis in Lelystad. Zij herkennen haar gevoel maar al te goed. Alle drie werken ze als thuishulp voor thuiszorgorganisatie TSN, die op de rand van een faillissement balanceert. Als het bedrijf omvalt, zullen 12.000 thuishulpen hun baan verliezen. TSN zit al langer in zwaar weer en kondigde eerder dit jaar aan de lonen met twintig tot dertig procent te verlagen naar tien euro per uur. 

Een klap in het gezicht van Marita, Petra en Annet, die door de ingrijpende veranderingen in de zorg al langer op hun tandvlees lopen. Ze deden hun werk altijd met veel plezier en met hart en ziel. Annet en Marita sinds vijftien jaar en Petra al vijfentwintig jaar. Elke week stonden ze weer trouw voor de deur. De blijdschap van de cliënten gaf voldoening.

Gejaagd gevoel
Sinds de forse bezuinigingen die staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn dit jaar doorvoerde, is de lol in hun werk steeds vaker ver te zoeken. De overheid schrapte circa dertig procent van het budget. Gemeenten probeerden hierdoor de zorg steeds goedkoper in te kopen. Het aantal uren hulp voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten werd drastisch verminderd. Niet alleen voor cliënten, ook voor thuiszorgmedewerkers had dat grote gevolgen. Marita: “Voorheen had ik drie uur de tijd voor één cliënt, nu is dat nog maar anderhalf uur. Om aan mijn uren te komen, moet ik bij meer cliënten op een dag langs. De drive voor mijn werk wordt daardoor minder. Het is moeilijk om het plezier er nog in te houden op deze manier. Ik krijg er een heel gejaagd gevoel van.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 53. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!