×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 53: 3 thuishulpen over de bezuinigingen in de zorg

Vriendin 53: 3 thuishulpen over de bezuinigingen in de zorg
30.12.2015 -

'Of wij komend jaar nog werk hebben? Geen idee'


Thuishulpen Annet, Petra en Marita zagen hun werk door de bezuinigingen de laatste jaren drastisch veranderen. “Het is zo onpersoonlijk geworden. Mensen worden als nummers behandeld.” Nu staan hun banen op de tocht.

Petra (43) heeft zich deze ochtend ziek gemeld op haar werk, omdat ze er helemaal doorheen zat. Even overwoog ze het interview ook maar af te zeggen. Ze houdt haar hand tegen haar haar kin: “Echt, het zit me tot hier. Dikke wallen onder mijn ogen van het huilen. Nauwelijks geslapen.” Met haar collega’s Marita (53) en Annet (56) zit ze rond de houten eettafel bij Marita thuis in Lelystad. Zij herkennen haar gevoel maar al te goed. Alle drie werken ze als thuishulp voor thuiszorgorganisatie TSN, die op de rand van een faillissement balanceert. Als het bedrijf omvalt, zullen 12.000 thuishulpen hun baan verliezen. TSN zit al langer in zwaar weer en kondigde eerder dit jaar aan de lonen met twintig tot dertig procent te verlagen naar tien euro per uur. 

Een klap in het gezicht van Marita, Petra en Annet, die door de ingrijpende veranderingen in de zorg al langer op hun tandvlees lopen. Ze deden hun werk altijd met veel plezier en met hart en ziel. Annet en Marita sinds vijftien jaar en Petra al vijfentwintig jaar. Elke week stonden ze weer trouw voor de deur. De blijdschap van de cliënten gaf voldoening.

Gejaagd gevoel
Sinds de forse bezuinigingen die staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn dit jaar doorvoerde, is de lol in hun werk steeds vaker ver te zoeken. De overheid schrapte circa dertig procent van het budget. Gemeenten probeerden hierdoor de zorg steeds goedkoper in te kopen. Het aantal uren hulp voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten werd drastisch verminderd. Niet alleen voor cliënten, ook voor thuiszorgmedewerkers had dat grote gevolgen. Marita: “Voorheen had ik drie uur de tijd voor één cliënt, nu is dat nog maar anderhalf uur. Om aan mijn uren te komen, moet ik bij meer cliënten op een dag langs. De drive voor mijn werk wordt daardoor minder. Het is moeilijk om het plezier er nog in te houden op deze manier. Ik krijg er een heel gejaagd gevoel van.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 53. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |