×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 53: 3 thuishulpen over de bezuinigingen in de zorg

Vriendin 53: 3 thuishulpen over de bezuinigingen in de zorg
30.12.2015 -

'Of wij komend jaar nog werk hebben? Geen idee'


Thuishulpen Annet, Petra en Marita zagen hun werk door de bezuinigingen de laatste jaren drastisch veranderen. “Het is zo onpersoonlijk geworden. Mensen worden als nummers behandeld.” Nu staan hun banen op de tocht.

Petra (43) heeft zich deze ochtend ziek gemeld op haar werk, omdat ze er helemaal doorheen zat. Even overwoog ze het interview ook maar af te zeggen. Ze houdt haar hand tegen haar haar kin: “Echt, het zit me tot hier. Dikke wallen onder mijn ogen van het huilen. Nauwelijks geslapen.” Met haar collega’s Marita (53) en Annet (56) zit ze rond de houten eettafel bij Marita thuis in Lelystad. Zij herkennen haar gevoel maar al te goed. Alle drie werken ze als thuishulp voor thuiszorgorganisatie TSN, die op de rand van een faillissement balanceert. Als het bedrijf omvalt, zullen 12.000 thuishulpen hun baan verliezen. TSN zit al langer in zwaar weer en kondigde eerder dit jaar aan de lonen met twintig tot dertig procent te verlagen naar tien euro per uur. 

Een klap in het gezicht van Marita, Petra en Annet, die door de ingrijpende veranderingen in de zorg al langer op hun tandvlees lopen. Ze deden hun werk altijd met veel plezier en met hart en ziel. Annet en Marita sinds vijftien jaar en Petra al vijfentwintig jaar. Elke week stonden ze weer trouw voor de deur. De blijdschap van de cliënten gaf voldoening.

Gejaagd gevoel
Sinds de forse bezuinigingen die staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn dit jaar doorvoerde, is de lol in hun werk steeds vaker ver te zoeken. De overheid schrapte circa dertig procent van het budget. Gemeenten probeerden hierdoor de zorg steeds goedkoper in te kopen. Het aantal uren hulp voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten werd drastisch verminderd. Niet alleen voor cliënten, ook voor thuiszorgmedewerkers had dat grote gevolgen. Marita: “Voorheen had ik drie uur de tijd voor één cliënt, nu is dat nog maar anderhalf uur. Om aan mijn uren te komen, moet ik bij meer cliënten op een dag langs. De drive voor mijn werk wordt daardoor minder. Het is moeilijk om het plezier er nog in te houden op deze manier. Ik krijg er een heel gejaagd gevoel van.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 53. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

2

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |