×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Jandino Asporaat had het in zijn jeugd niet makkelijk

Jandino Asporaat had het in zijn jeugd niet makkelijk
08.12.2015 -

Jandino Asporaat (34) groeide op zonder vader en op school werd hij gepest. Hij leerde erdoor knokken. Met succes. De laatste maanden schitterde hij in Dance dance dance en Dino, tourt hij langs theaters en verschijnt ook nog eens zijn eerste film.


Hoewel hij niet echt behoort tot de Vriendin-doelgroep, blijkt Jandino een lange geschiedenis te hebben met dit blad. “Ik ken jullie al lang! Vroeger thuis kregen we Vriendin, samen met andere bladen, altijd van de buurvrouw, nadat zij ze had uitgelezen. Op elke verjaardag en Sinterklaas was het vaste prik: dan kregen we chocolade en een stapel tijdschriften”, vertelt hij.

Jandino’s jeugd was op zijn zachtst gezegd bijzonder: “Tot mijn elfde woonde ik op Curaçao, daarna verhuisden we naar Nederland.” Het gezin, dat uiteindelijk uit zes kinderen bestond, groeide nog. “Met mijn vader kreeg mijn moeder mijn oudere broer, toen mij en daarna mijn zusje. Na enkele jaren gingen mijn ouders uit elkaar. Mijn moeder ontmoette een andere man, met wie ze mijn broertje Kenneth kreeg.

Toen ze in haar eentje naar Neder- land vertrok om daar te werken en te sparen voor onze vliegtickets, wist ze niet dat ze weer zwanger was. Ze kwam terug met nog een broertje: Benjamin. Later kwam daar nog Jordan bij. Maar die

tweede relatie hield ook geen stand, mijn moeder heeft ons alleen opgevoed.” De familie kwam terecht in de Rotterdamse Rijnhaven. Omdat zijn broer op Curaçao bleef, was Jandino opeens de oudste van het gezin. “Volgens mij kwamen we aan in februari, dus je kunt je voorstellen hoe groot de overgang was. Voor ons gevoel stapten we in een koelkast!”

Naar een internaat
Toch was dat nog niet de grootste cultuurschok, zegt hij: die kwam toen het na acht maanden in Nederland niet goed bleek te gaan met zijn moeder. “De heimwee en de zorg voor ons, in haar eentje: het was te veel voor haar. Ze stortte in. Ze ging naar een rusthuis en wij naar een internaat. Dat was geen fijne plek. Er zaten kinderen die wees of onhandelbaar waren; je moest jezelf beschermen en voor jezelf opkomen. Er waren strenge regels die we niet gewend waren. Ik moest daar echt vechten voor mezelf, mijn zusje en broertje.

Lees het hele verhaal in Vriendin 50 van deze week.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: dit is mijn meest memorabele feestblunder

14.12.2017 - Tijdens de feestdagen wil je dat alles op rolletjes loopt, maar soms gaat er tóch iets mis.... "Daar lag ik, languit in de kerstboom. Met taart en al."

Lees meer

1

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

13.12.2017 - Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. 'In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen'. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Lees meer
Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

13.12.2017 - Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Lees meer
Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

12.12.2017 - De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. "Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen."

Lees meer
Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

12.12.2017 - Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Lees meer
3 vragen aan model en fotograaf Kim Feenstra

11.12.2017 - Vorig jaar ontdekte Kim Feenstra (32) door het tv-programma Het perfecte plaatje haar passie voor fotografie. Ze heeft nu haar eerste foto-expositie: Through my eyes.

Lees meer
Angéla: 'De geboorte van mijn tweeling kostte me bijna mijn leven’

06.12.2017 - Een medische fout na de geboorte van haar twee zoontjes werd Angéla (43) bijna fataal. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet en ben ik teruggekomen bij mijn prachtige gezin.”

Lees meer
Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

06.12.2017 - Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 202 |