×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 47: Door PMSS was Diana jarenlang depressief en radeloos

Vriendin 47: Door PMSS was Diana jarenlang depressief en radeloos
18.11.2015 -

‘Dankzij lichttherapie is mijn leven weer zo veel leuker’


Labiel en futloos. Twee weken per maand voelde Diana (45) zich vreselijk beroerd. Ze leed aan PMSS: premenstruele stemmingsstoornis. Dankzij lichttherapie ziet haar leven er weer een stuk zonniger uit. “Alsof alle negatieve gedachten zó uit mijn hoofd waaiden.”

Diana: “Echt, ik heb serieus weleens gedacht dat ik schizofreen was. Het begon zo’n zeven jaar geleden. Twee weken per maand was er niks aan de hand, was ik vrolijk en energiek. Maar van het ene op het andere moment werd ik een totaal ander persoon: ik had geen energie meer, voelde me depressief, had huilbuien en zag alles zwart in. Dingen waarover ik even daar- voor nog enthousiast was, vond ik ineens niet meer leuk. Op het ene moment vond ik mijn man de leukste en liefste van de wereld, en meteen daarna kon ik me niet meer voorstellen hoe ik dat ooit had kunnen vinden. Ik wilde niets liever dan in bed liggen met mijn dekbed over mijn hoofd en met rust gelaten worden. Maar toch ook weer niet, want tegelijkertijd voelde ik me verschrikkelijk eenzaam. Ook was ik heel onredelijk. Ik maakte van een mug een olifant. Wat zeg ik: een kúdde olifanten. Als mijn partner ’s morgens op het punt stond om naar zijn werk te vertrekken, kon ik daar een enorm drama van maken. Dan beschuldigde ik hem ervan dat zijn werk belangrijker was dan ik. Als hij dan naar zijn werk ging, voelde ik me in de steek gelaten. En appte, sms-te en belde ik hem net zo lang tot hij terugkwam. Het had geen zin om op me in te praten. Alles wat ik op zo’n moment voelde, voelde voor mij als de waarheid. Dat duurde een dag of tien, elf. Dan was ik weer mezelf en zag ik de onredelijkheid van mijn gedrag in. Ik voelde me schuldig, omdat ik de mensen in mijn naaste omgeving zo had gekwetst. Het ging weer even goed, tót mijn stemming een paar weken later weer omsloeg.”

Diep in de put 
“Mijn partner begreep me niet. Logisch, want ik begreep mezelf ook niet. Ik had wel door dat er iets met me aan de hand was, maar had geen idee wat. Ik legde nog niet de link met mijn menstruatiecyclus, maar begon na verloop van tijd wel een patroon te zien. Ik besloot naar de huis- arts te gaan, want ik vond het zo naar wat ik mensen in mijn omgeving steeds aandeed. Ik wist gewoon niet meer wie ik was: was ik nu die energieke of juist die vermoeide persoon? Mijn huisarts verwees me naar een psycholoog. Al na drie consulten was duidelijk dat het niet psychisch was, maar dat mijn klachten te maken hadden met schommelingen in mijn hormoonspiegel. Ik was opgelucht: ik was niet schizofreen, het kwam door mijn hormonen. Maar het veranderde natuurlijk niks aan mijn klachten. 

Lees haar hele verhaal in Vriendin 47 of praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |