×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 47: Door PMSS was Diana jarenlang depressief en radeloos

Vriendin 47: Door PMSS was Diana jarenlang depressief en radeloos
18.11.2015 -

‘Dankzij lichttherapie is mijn leven weer zo veel leuker’


Labiel en futloos. Twee weken per maand voelde Diana (45) zich vreselijk beroerd. Ze leed aan PMSS: premenstruele stemmingsstoornis. Dankzij lichttherapie ziet haar leven er weer een stuk zonniger uit. “Alsof alle negatieve gedachten zó uit mijn hoofd waaiden.”

Diana: “Echt, ik heb serieus weleens gedacht dat ik schizofreen was. Het begon zo’n zeven jaar geleden. Twee weken per maand was er niks aan de hand, was ik vrolijk en energiek. Maar van het ene op het andere moment werd ik een totaal ander persoon: ik had geen energie meer, voelde me depressief, had huilbuien en zag alles zwart in. Dingen waarover ik even daar- voor nog enthousiast was, vond ik ineens niet meer leuk. Op het ene moment vond ik mijn man de leukste en liefste van de wereld, en meteen daarna kon ik me niet meer voorstellen hoe ik dat ooit had kunnen vinden. Ik wilde niets liever dan in bed liggen met mijn dekbed over mijn hoofd en met rust gelaten worden. Maar toch ook weer niet, want tegelijkertijd voelde ik me verschrikkelijk eenzaam. Ook was ik heel onredelijk. Ik maakte van een mug een olifant. Wat zeg ik: een kúdde olifanten. Als mijn partner ’s morgens op het punt stond om naar zijn werk te vertrekken, kon ik daar een enorm drama van maken. Dan beschuldigde ik hem ervan dat zijn werk belangrijker was dan ik. Als hij dan naar zijn werk ging, voelde ik me in de steek gelaten. En appte, sms-te en belde ik hem net zo lang tot hij terugkwam. Het had geen zin om op me in te praten. Alles wat ik op zo’n moment voelde, voelde voor mij als de waarheid. Dat duurde een dag of tien, elf. Dan was ik weer mezelf en zag ik de onredelijkheid van mijn gedrag in. Ik voelde me schuldig, omdat ik de mensen in mijn naaste omgeving zo had gekwetst. Het ging weer even goed, tót mijn stemming een paar weken later weer omsloeg.”

Diep in de put 
“Mijn partner begreep me niet. Logisch, want ik begreep mezelf ook niet. Ik had wel door dat er iets met me aan de hand was, maar had geen idee wat. Ik legde nog niet de link met mijn menstruatiecyclus, maar begon na verloop van tijd wel een patroon te zien. Ik besloot naar de huis- arts te gaan, want ik vond het zo naar wat ik mensen in mijn omgeving steeds aandeed. Ik wist gewoon niet meer wie ik was: was ik nu die energieke of juist die vermoeide persoon? Mijn huisarts verwees me naar een psycholoog. Al na drie consulten was duidelijk dat het niet psychisch was, maar dat mijn klachten te maken hadden met schommelingen in mijn hormoonspiegel. Ik was opgelucht: ik was niet schizofreen, het kwam door mijn hormonen. Maar het veranderde natuurlijk niks aan mijn klachten. 

Lees haar hele verhaal in Vriendin 47 of praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |