×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 45: Rahma (56) deed waar veel Marokkaanse meisjes van dromen

Vriendin 45: Rahma (56) deed waar veel Marokkaanse meisjes van dromen
03.11.2015 -

De Marokkaanse Rahma (56) wilde als kind niets liever dan naar Europa verhuizen waar ze vrijer zou kunnen zijn. Dat lukte: ze trouwde en vertrok naar Nederland. Ze bouwde een carrière op en heeft inmiddels al achttien jaar een succesvol bedrijf. “Ik bleef knokken en mezelf ontwikkelen.”


Rahma: “Ik ben geboren in de mooie badplaats Tanger in Marokko. Jongens mochten daar veel meer dan meisjes. Ik kom uit een gezin van zes meiden en één jongen en mijn broertje werd altijd behandeld als een jonge prins. Hij kreeg de mooiste appel, een aai over zijn bol en als hij een van zijn zussen sloeg, werd dat door mijn moeder oogluikend toegestaan. Ik vond dat heel vreemd. Het maakte me opstandig. Boos, ook. Ik weet nog goed dat ik eens met mijn moeder op ons dak stond, terwijl we bezig waren met de was. Op straat klonk gegil en geschreeuw. Ik was nieuwsgierig, maar mijn moeder verbood me te kijken wat er aan de hand was. Een fatsoenlijk meisje deed dat niet. Toch gluurde ik voorzichtig vanaf de balustrade naar beneden. Ik zag hoe een vrouw door twee politieagenten werd meegesleurd. ‘Waarom doen ze dat?’ vroeg ik geschrokken aan mijn moeder. ‘De rechter heeft besloten dat deze vrouw terug moet naar haar man. Ze wil niet, maar ze moet’, antwoordde mijn moeder. 

Ik was verbijsterd. Dit kan toch niet waar zijn? Het tafereel boezemde me angst in, maar maakte me vastbesloten: 
ik wil niet in dit land blijven. Ik wil niet geslagen worden of bij een man zijn die me niet goed behandelt. Ik wil vrij zijn, korte rokjes kunnen dragen en me opmaken.”

Rijke dame
“Ik had gehoord dat meisjes in Europa veel meer mogelijkheden hadden. Daar hoefde je niet bang te zijn voor je man of familie. In de pauze op school zat ik vaak op een muurtje te zwaaien naar voorbijrijdende bussen vol toeristen. Ik was ervan overtuigd dat er op een dag eentje zou stoppen. Een rijke, oude dame zou dan uitstappen en me meenemen naar haar land. Na een jaar kreeg ik door dat dat niet ging gebeuren. Ik stopte met zwaaien, maar bleef wel dromen over het buitenland. Toen ik een jaar of twaalf was, heb ik mijn vader om hulp gevraagd. Ik wilde trouwen met een Europese Marokkaan, zodat ik in elk geval weg kon uit Marokko. Mijn vader vond het goed en regelde een paspoort.

Lees het hele verhaal in Vriendin 45 of praat mee op het forum.

Plaats een reactie

1Reacties

  • Dit is niet ok!

    bianca.elenbaas.7 wo 4 nov '15 11:38

    Rahma je mag trots wezen op jezelf. Dat je dit bereikt heb. Mijn vader heeft een Marokaanse vriendin zij woont in Marokko en ik herken jou verhaal in haar. Hoe de cultuur is. Vrouwen stellen niks voor. Ik vind dat heel erg.
    Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |