×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 40: Meliha vluchtte als elfjarig meisje voor het oorlogsgeweld in Bosnie

Vriendin 40: Meliha vluchtte als elfjarig meisje voor het oorlogsgeweld in Bosnie
29.09.2015 - Redactie Vriendin

‘Ook ik kwam als vluchteling naar Nederland’


Al die vluchtelingen die nu in opvangcentra en tentenkampen aankomen, Meliha (34) weet hoe ze zich voelen. Elf jaar was zij, toen haar gezin voor het oorlogsgeweld in Bosnië vluchtte. “In Nederland kregen we een nieuwe kans op een gelukkig leven. Daar ben ik nog elke dag dankbaar voor.”

Meliha: “Ik vraag het weleens aan mijn Nederlandse vrienden: of zij thuis een noodpakket klaar hebben staan. Ze moeten er vaak om lachen: ‘Meliha, we zijn in Nederland, dat is helemaal niet nodig!’ Ik heb wél altijd een noodpakket klaarstaan, met daarin dingen zoals lucifers, een kaars, paracetamol, blikken met eten en water... Ik heb ervaren dat je leven van de ene op de andere dag compleet kan veranderen: als kind vluchtte ik samen met mijn ouders en broer halsoverkop vanuit Bosnië, waar een hevige oorlog woedde, naar Nederland. Als ik nu op tv of internet de beelden zie van al die vluchtelingen die Europa proberen te bereiken, dan raakt dat me enorm. De wanhoop, ontreddering, angst, onmacht... Ik weet wat ze voelen en wat ze doormaken. Ze hebben net als wij toen hun dierbaren, hun huis, álles moeten achterlaten. Tot mijn elfde had ik een zorgeloze jeugd. Ik groeide op in Sibosnica, een klein dorpje in het noordoosten van Bosnië.Mijn vader werkte in de bouw in Slovenië, hij was voor zijn werk telkens een paar weken van huis. Mijn moeder bleef thuis, zij zorgde voor mijn broer en mij. Na schooltijd speelde ik vaak buiten, samen met mijn vriendinnen. We liepen door de weilanden, plukten bramen, bosbessen, peren en appels, klommen in bomen en maakten zelf pijl en boog en duiven­ vallen. In de winter gingen we sleeën, en schaatsten we op de rivier op onze zelfgemaakte schaatsen.”

Lees het hele verhaal in Vriendin van deze week of praat mee op het forum. 

 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!