×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 40: Meliha vluchtte als elfjarig meisje voor het oorlogsgeweld in Bosnie

Vriendin 40: Meliha vluchtte als elfjarig meisje voor het oorlogsgeweld in Bosnie
29.09.2015 - Redactie Vriendin

‘Ook ik kwam als vluchteling naar Nederland’


Al die vluchtelingen die nu in opvangcentra en tentenkampen aankomen, Meliha (34) weet hoe ze zich voelen. Elf jaar was zij, toen haar gezin voor het oorlogsgeweld in Bosnië vluchtte. “In Nederland kregen we een nieuwe kans op een gelukkig leven. Daar ben ik nog elke dag dankbaar voor.”

Meliha: “Ik vraag het weleens aan mijn Nederlandse vrienden: of zij thuis een noodpakket klaar hebben staan. Ze moeten er vaak om lachen: ‘Meliha, we zijn in Nederland, dat is helemaal niet nodig!’ Ik heb wél altijd een noodpakket klaarstaan, met daarin dingen zoals lucifers, een kaars, paracetamol, blikken met eten en water... Ik heb ervaren dat je leven van de ene op de andere dag compleet kan veranderen: als kind vluchtte ik samen met mijn ouders en broer halsoverkop vanuit Bosnië, waar een hevige oorlog woedde, naar Nederland. Als ik nu op tv of internet de beelden zie van al die vluchtelingen die Europa proberen te bereiken, dan raakt dat me enorm. De wanhoop, ontreddering, angst, onmacht... Ik weet wat ze voelen en wat ze doormaken. Ze hebben net als wij toen hun dierbaren, hun huis, álles moeten achterlaten. Tot mijn elfde had ik een zorgeloze jeugd. Ik groeide op in Sibosnica, een klein dorpje in het noordoosten van Bosnië.Mijn vader werkte in de bouw in Slovenië, hij was voor zijn werk telkens een paar weken van huis. Mijn moeder bleef thuis, zij zorgde voor mijn broer en mij. Na schooltijd speelde ik vaak buiten, samen met mijn vriendinnen. We liepen door de weilanden, plukten bramen, bosbessen, peren en appels, klommen in bomen en maakten zelf pijl en boog en duiven­ vallen. In de winter gingen we sleeën, en schaatsten we op de rivier op onze zelfgemaakte schaatsen.”

Lees het hele verhaal in Vriendin van deze week of praat mee op het forum. 

 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |