×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 40: Meliha vluchtte als elfjarig meisje voor het oorlogsgeweld in Bosnie

Vriendin 40: Meliha vluchtte als elfjarig meisje voor het oorlogsgeweld in Bosnie
29.09.2015 - Redactie Vriendin

‘Ook ik kwam als vluchteling naar Nederland’


Al die vluchtelingen die nu in opvangcentra en tentenkampen aankomen, Meliha (34) weet hoe ze zich voelen. Elf jaar was zij, toen haar gezin voor het oorlogsgeweld in Bosnië vluchtte. “In Nederland kregen we een nieuwe kans op een gelukkig leven. Daar ben ik nog elke dag dankbaar voor.”

Meliha: “Ik vraag het weleens aan mijn Nederlandse vrienden: of zij thuis een noodpakket klaar hebben staan. Ze moeten er vaak om lachen: ‘Meliha, we zijn in Nederland, dat is helemaal niet nodig!’ Ik heb wél altijd een noodpakket klaarstaan, met daarin dingen zoals lucifers, een kaars, paracetamol, blikken met eten en water... Ik heb ervaren dat je leven van de ene op de andere dag compleet kan veranderen: als kind vluchtte ik samen met mijn ouders en broer halsoverkop vanuit Bosnië, waar een hevige oorlog woedde, naar Nederland. Als ik nu op tv of internet de beelden zie van al die vluchtelingen die Europa proberen te bereiken, dan raakt dat me enorm. De wanhoop, ontreddering, angst, onmacht... Ik weet wat ze voelen en wat ze doormaken. Ze hebben net als wij toen hun dierbaren, hun huis, álles moeten achterlaten. Tot mijn elfde had ik een zorgeloze jeugd. Ik groeide op in Sibosnica, een klein dorpje in het noordoosten van Bosnië.Mijn vader werkte in de bouw in Slovenië, hij was voor zijn werk telkens een paar weken van huis. Mijn moeder bleef thuis, zij zorgde voor mijn broer en mij. Na schooltijd speelde ik vaak buiten, samen met mijn vriendinnen. We liepen door de weilanden, plukten bramen, bosbessen, peren en appels, klommen in bomen en maakten zelf pijl en boog en duiven­ vallen. In de winter gingen we sleeën, en schaatsten we op de rivier op onze zelfgemaakte schaatsen.”

Lees het hele verhaal in Vriendin van deze week of praat mee op het forum. 

 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
‘Wat de dna-test ook zegt, we blijven elkaars zus’

13.09.2017 - Marleen (32) en Miranda (32) groeiden op als tweeling. Deze zomer ontdekten ze dat er fraude is gepleegd bij hun adoptie. Ze deden een dna-test en bleken zelfs geen familie te zijn. Marleen: “Diep vanbinnen wist ik al jaren: er klopt iets niet.”

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |