×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 39: De moeder van Heidi overleed aan COPD

Vriendin 39: De moeder van Heidi overleed aan COPD
23.09.2015 - Redactie Vriendin

‘Ik verloor niet alleen mijn moeder, maar ook mijn beste vriendin’


De moeder van Heidi (46) betekende alles voor haar; ze was echt een vriendin. Toen zij ziek werd, hoopten ze lang dat ze beter zou worden. Maar haar gezond­heid ging achteruit toen Heidi voor de liefde naar Zeeland verhuisde. “Ze zou nooit hebben gewild dat ik nu met zo’n schuldgevoel rondloop.”

Heidi: “Soms haal ik de gedenkdoos tevoorschijn, die ik zelf heb samen­ gesteld. Dan laat ik de dingen die erin zitten één voor één door mijn handen gaan. Zoals de lievelingsnachtjapon van mijn moeder, het bidprentje met een foto van haar, en haar vest waar haar favoriete luchtje Nina Ricci nog in hangt. Dan voelt het alsof ik even héél dicht bij haar ben. Op 1 maart 2014 heb ik mijn moeder verloren. Mijn moeder, die óók mijn beste vriendin was. Onze band was hecht. Ik ben enig kind. Mijn vader was voor zijn werk vaak maandenlang in het buitenland, waardoor mijn moeder en ik veel samen waren. Ik kijk terug op een geweldige jeugd. We deden veel leuke dingen, vriendinnen waren bij ons thuis van harte welkom en het was altijd gezellig. Toen ik ouder werd, bleven mijn moeder en ik onafscheide­lijk. Ik hoefde me niet zo nodig van haar los te maken, voelde die behoefte helemaal niet. Ik trouwde, kreeg twee zoons, maar bleef bij mijn ouders in de buurt wonen. Mijn moeder en ik zagen elkaar elke dag, soms wel drie keer. We gingen naar de markt, naar de bingo, boodschappen doen, een blokje om met de hond, op vakantie... Ze was ook heel betrokken bij mijn gezin. Ze paste op de kinderen, zodat ik kon werken. En ook als ik een keer ziek was, ving ze mijn kinderen op. Mijn moeder was enorm zorgzaam. Ze dacht altijd aan anderen, cijferde zichzelf weg.”

Akelige hoest
“In 2000 had mijn moeder last van een akelige hoest en ze had het steeds vaker benauwd. Na verschillende onderzoeken bleek ze COPD te hebben: een longziekte die nooit meer overgaat. Bij COPD zijn je longen beschadigd, waardoor je minder goed kunt ademen. Mijn moeder heeft haar hele leven gerookt, vermoedelijk is dat de oorzaak geweest. COPD is echt een rotziekte, maar aanvankelijk drong de ernst nog niet zo tot me door. Mijn moeder lag niet op bed, je zag niks aan haar.

Lees het hele verhaal in Vriendin 39 en praat mee op het forum. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |