Placeholder

Manon: ‘Plotseling stond zij helemaal overstuur voor mijn deur’

Als Manons goede vriend Wouter haar een schokkend geheim opbiecht, brengt hij haar in een lastig parket.

Als Manons goede vriend Wouter haar een schokkend geheim opbiecht, brengt hij haar in een lastig parket.

Manon (32): “Wouter ken ik al mijn hele leven. Hij was mijn buurjongen. Zo rond mijn veertiende ben ik kort verliefd op hem geweest. We hebben een paar keer gezoend, toen waaide het over. Maar we bleven goede vrienden, een band die alleen maar sterker werd toen we samen naar een studentenflat verhuisden. Maatjes door dik en dun, zo zou ik onze vriendschap beschrijven. Wanneer hij iets te vieren had, stond hij met champagne voor mijn deur. Als ik het leven even niet meer zag zitten, trok hij me uit het dal. Dan kon ik bij hem uithuilen en luisterde hij naar me, nachtenlang als het moest.

Zes jaar geleden ontmoette hij Lily. Ik mocht haar direct. Een leuke, spontane meid die hem aankon: Wouter heeft tegengas nodig, iemand die niet bang voor hem is. Ze paste perfect bij hem. Ik raakte bevriend met haar en toen ze trouwden vroeg zij mij als getuige, omdat ze mij als een soort zusje van Wouter zag. Daar was ik zeer vereerd mee.

Vijf maanden geleden vertelde Wouter mij dat het niet zo goed ging met zijn huwelijk. Na lang doorvragen kwam de aap uit de mouw. Hij investeerde niets meer in de relatie met Lily, omdat hij verliefd was geworden op een ander. Hij bezwoer me dat er nog niets gebeurd was met die andere vrouw, maar toen hij me twee weken later weer belde, bekende hij dat ze toch met elkaar naar bed waren geweest.

Ik heb er lang met hem over gepraat. Ik wilde Wouter echt begrijpen. Ik weet dat hij niet iemand is die makkelijk met dit soort dingen omgaat. Zijn gevoelens waren dus wel oprecht. Maar ik vond dat hij het aan Lily moest vertellen. Zij verdient het niet om voorgelogen te worden. In de maanden erna beloofde hij dat telkens te doen, maar het kwam er maar niet van. Het viel me zo van hem tegen!

En toen stond Lily plotseling voor mijn deur. Helemaal overstuur. Ze had van een vriendin gehoord dat ze Wouter in een auto had zien zoenen met een andere vrouw. Wouter had gezegd dat het een leugen was, maar hij had zich vreemd en ontwijkend gedragen. Wist ik soms wat er was? Toen ik haar zo wanhopig zag, kon ik simpelweg niet liegen. Dan had Wouter het zelf maar beter moeten aanpakken, vond ik. Ik heb haar alles verteld wat ik wist: dat het al een tijd speelde en dat Wouter zich erg verscheurd voelde.

‘s Avonds belde Wouter. Woedend was hij! Hoe had ik gedurfd om alles te vertellen? Dat was toch geen vriendschap? Dat Lily óók mijn vriendin was, verloor hij voor het gemak even uit het oog.  Het zure is, dat Wouter en Lily het inmiddels hebben uitgepraat en opgelost. Ze hebben besloten samen voor hun huwelijk te vechten. Maar Wouter kan mij niet vergeven dat ik uit de school ben geklapt. Hij doet heel afstandelijk als ik hem bel en zegt dat hij geen prijs meer stelt op contact. Van Lily hoor ik ook niets meer. Mooie boel, nu heb ík het opeens gedaan! Als iemand mij ooit nog eens wat over vreemdgaan opbiecht, zal ik zeggen: ‘Vertel mij maar liever niets.’ Ik wil niet weer tussen twee vuren zitten.”