Placeholder

Pesten

Wanneer Angelique op een ochtend Kyra naar school brengt en aanstalten maakt om weg te gaan, zet Kyra het op een brullen. Angelique denk dat er meer aan de hand is dan de zoveelste kleuter die niet bij haar moeder weg wil.

Wanneer Angelique op een ochtend Kyra naar school brengt en aanstalten maakt om weg te gaan, zet Kyra het op een brullen. Angelique denk dat er meer aan de hand is dan de zoveelste kleuter die niet bij haar moeder weg wil.

Vrolijk als altijd loopt Kyra met mij mee de klas in. Het is een doodgewone woensdagochtend en nu ze een kwartier later start dan op de andere school, hebben we toch wat minder stress 's morgens. Maar wanneer ze de klas rond heeft gekeken en ze haar vriendinnetje niet ziet, slaat de stress toe. Moeizaam staat ze naast mij te draaien. Ze wil mee naar huis, ze wil geen boekje lezen en ze wil mij al helemaal geen zoveelste rondleiding geven in de poppenhoek. 

Als ik haar gedag wil zeggen, zie ik haar mondhoeken trekken. Maar haar stoerheid wint het van de tranen. Heel even maar, want wanneer juf haar vertelt dat ze op haar vaste plekje moet zitten, zet ze het op een brullen. Ze wil niet op haar vaste plekje zitten, want ze wil niet naast het meisje zitten dat naast haar zit. Met een huil die ik herken vanuit de vele onplezierige onderzoeken, smeekt ze mij om bij haar te blijven. Maar haar juf ziet haar huil als een zoveelste kleuter die niet bij haar moeder weg wil en ze maant Kyra te gaan zitten. Door mij nadrukkelijk te negeren, maakt ze duidelijk dat haar les is begonnen en ik ben furieus. Die huil van Kyra, een huil die ik herken uit duizenden en die mijn hart steeds maar weer laat breken in duizenden stukjes, zegt dat er veel meer is dan niet willen gaan zitten. 

Wanneer ik in de middag met Kyra praat over het voorval in de klas, vertelt ze mij dat ze steeds door dat kindje en een ander kindje wordt gepest. Er worden nare dingen tegen haar gezegd, ze krijgt de schuld van dingen die ze niet heeft gedaan en ze wordt geduwd. En ze durft het niet tegen de juf te vertellen. Mijn vrolijke meisje, dat door de hel en terug is gegaan, dat ik van een veilige en warme school heb afgehaald vanwege tegenvallende prestaties van de school, is nu in een pestklas terecht gekomen en weet zich er geen raad mee! En ik, ik ben alleen maar boos, en dat zal ik op school laten weten ook!